Yunan makamları Türk feribotuna el koydu

Yunan makamları Türk feribotuna el koydu
8 Eylül 2013 12:41

Türkiye’den Sisam Adası’na giden yolculara sattıkları her biletten vergi isteyen Yunanistan makamlarının talebini geri çeviren Türk firmasının feribotuna Sisam Adası’nda el konuldu.

 

Yaklaşık 200 yolcu firma tarafından kiralanan bir başka tekneyle Kuşadası’na getirildi. Olay diğer turizmcileri tedirgin ederken, seferler askıya alındı.

Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nden dün sabah saatlerinde Yunanistan’ın Sisam Adası’na giden Meander Travel’e ait ‘Kuşadası Ekspres’ adlı feribota Yunan makamları saat 17.00 sıralarında el koydu. Kuşadası’ndan Sisam Adası’na sefer düzenleyen Türk firmasından, bilet satış bedelinin yüzde 5’inin Yunan makamlarına ödenmesini isteyen Yunan yetkililerin, Türk feribotuna el koyması gerginliğe yol açtı. Sisam’da sattıkları biletler için Yunan makamlarına vergi ödediklerini belirten firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gür, Yunan makamlarının Türkiye’de sattıkları biletten vergi istemelerine anlam veremediklerini kaydetti.

 

YOLCULAR KİRALIK TEKNEYLE GELDİ

Sisam’dan Kuşadası’na gelecek olan yaklaşık 200 yolcunun mağdur olmaması için firma yetkilileri, bir Yunan teknesi kiraladı. Yolcular, akşam saatlerinde Kuşadası’na getirildi. İki ülke arasında son yıllarda, sıcak ilişkilerle turizmde işbirliği çabalarının bu olayla büyük bir darbe yiyeceğini savunan Abdullah Gür, bir süre önce gündeme gelen bu sorunun çözümü için yürüttükleri temaslardan sonuç alamayınca Yunan mahkemelerine başvurduklarını ifade etti. Gür şunları söyledi:

“Yunan makamları, Türkiye ve Yunanistan’da sattığımız tüm biletlerden yüzde 5 vergi ödememizi istedi. Biz ise Yunanistan’da şattığımız biletin vergisini Yunanistan’a, Türkiye’de sattığımız bilet vergilerini ise Türkiye’ye ödeyeceğimizi söyledik. Konuda uzlaşamayınca Syros Adası’ndaki yüksek mahkemeye başvurduk. Yargı süreci devam ederken, Sisam’daki belediyeye bağlı liman veznesi geçen hafta, bu vergiyi ödemememiz halinde feribotumuza el koyacağını bildirdi. Cumartesi sabahı yolcu götüren feribotumuza, dönme hazırlığı yaparken, liman başkanlığınca el konulduğu ve hareketine izin verilmeyeceği bildirildi. Bunun üzerine büyük bölümü tatil için çeşitli ülkelerden gelen yaklaşık 200 yolcumuzu kiraladığımız bir Yunan teknesiyle ülkemize getirdik.”

‘BÜYÜK ZARAR VERİR’

İki ülke arasındaki yakınlaşmaya, son gelişmenin büyük zarar vereceğini savunan Gür sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki ülke turizmi açısından gelecekle ilgili çok beklentilerimiz vardı. Bu yılın sezon başından bu yana Sisam’a yerli ve yabancı turist göndermek için bir çok girişimimiz ve anlaşmalarımız oldu. Türkiye ile Sisam arasında turist trafiği için ulusal gazetelere ilan verdik. Kampanyalar, paket programlar düzenledik. Ulaşım, otel, taverna, restoran programları yaptık. Bizden talep edilen bütçenin çok üzerinde reklam ve paket program tanıtım bütçesi ayırdık. Ramazan Bayramı’nda günde ekstra iki sefer düzenlediğimizi göz önüne alarak, daha uzun tatil süresi olan Kurban Bayramı için hazırlıklar yaptık. Sadece biz değil, uluslararası bir çok tur operatörü de bu durumdan etkiledi. İki ülke tatil programı satan bir çok uluslararası tur operatörü zor durumda kaldı. Tur firmaları Kurban Bayramı ile ilgili turlar düzenleyip satışlara başladı. Bugün teknemize yapılan işlem tüm bu çabaları bitirdi.”

‘SİSAM’A SEFERLERİ DURDURDUK’

Konuyu Türk Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerine aktardıklarını belirten Gür, Yunan makamlarının kendi mahkemelerinin sonucunu beklemeleri gerektiğini hatırlattı. Gür, “Yunanistan’daki avukatlarımızla yasal süreci başlattık. Soruna bir çözüm bulununcaya kadar Sisam ile Kuşadası arasındaki yolcu taşımacılığını durdurmaya karar verdik” dedi.

Sisam Adası’ndaki yetkililerin uygulamasının iki ülke arasındaki anlaşmalara aykırı olduğunu dile getiren Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Hukuk Müşaviri Ahmet Çalık da, Meander Travel’in itirazında haklı olduğunu söyledi. Çalık, konuyu ilgili bakanlıklara ilettiklerini ve Yunan makamlarının yaptığı yanlışın düzeltilmesi için girişimlerde bulunulmasını talep ettiklerini belirtti.