Yüksek faturaların karşılığı!

Yüksek faturaların karşılığı!
8 Şubat 2022 09:24

Yoğun kar yağışının ardından elektriksiz kalan Isparta’da şehir hâlâ normale dönmezken köylerde ise durum daha kötü. Şehir merkezine eski elektrik direkleriyle, köylere ise 50 yıllık tahta direklerle elektrik verilmeye çalışılıyor.

 

 

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Isparta Valiliği’nin cumartesi günü şehrin tamamına elektrik verileceğini açıklamasına rağmen şehrin merkezinde elektrik olmayan yerler var, köylerde ise durum daha da kötü. Fahiş elektrik faturalarına rağmen Isparta Merkez’de hâlâ eski elektrik direkleri kullanılıyor. Köy yollarında ise 50 yıllık tahta direklerle elektrik verilmeye çalışılıyor. Isparta Merkeze bağlı Yakaören köyünde elektrik 5 gündür yok. Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan köyde yaşayan yurttaşlar oldukça mağdur olduklarını dile getiriyor.

Yakaören köyünde yaşayan Neslihan Demircan, “Bugün 2 saate gelir dediler ama bilmiyoruz. Marketten mum aldık ve 5 gündür 3 çocuğumla beraber oturuyorum. Evimiz sobalı olduğu için ısınma konusunda sorun yaşamadık ama 5 gündür karanlıktayız. Cep telefonlarımızı markete veriyoruz ve o şekilde şarj ediyoruz. Buzdolabında kış için depoladığımız bütün yiyeceklerimiz bozuldu ve çürüdü. Hepsini şimdi çöpe atacağız. En çok ihtiyacımız olduğu kış kıyamet gününde yiyeceklerimiz çöpe gidiyor” dedi.

Köyde yaşayan bir diğer yurttaş Semra Örtücü ise eşinin yatalak hasta olduğunu belirterek bu 5 günlük süreçte yaşadığı mağduriyeti şu şekilde dile getirdi: “Doğalgazla ısınanların birçoğu evine soba kurdu bu şekilde ısındı ama benim öyle bir şansım yoktu. Evin içine tüp koyduk ve üzerinde su kaynatarak buharıyla ısındık. Komşularımızdan biri jeneratör getirdi ve o evden bize akşamları elektrik verdi. Benim eşim yatalak hasta ve elektriğe ihtiyacımız var. Hastamız olduğu için ciddi mağduriyet yaşadık. Belediyeden kimse gelmedi yolu açtırıp karı küretmek için bile çok uğraştık. Yine kendi çabamızla yolu açtık. Elektrik için çok yüksek fatura ödüyoruz. Burada hemen yapamıyorsanız çevre illerden ekip çağırın iki gün içinde tamir edin. Birçok evin elektrikli cihazları bozuldu. Bizim mesela uydu antenlerimiz bozuldu. Dünyanın masrafı çıktı.”

 

 

‘ERZAKLARIMIZ ÇÖPTE’

 

 

 

Köyde yaşayan Kübra Karataş, “Isparta merkez kötü diyorlar ama köylerin durumu daha Köylerin durumu daha kötü” dedi ve ekledi: “Herkesin yazın para biriktirerek dolabına koyduğu erzağı çöpe gitti. Maneviyi artık geçtik maddi olarak karşılayamayacağız. Yüzde 125 zam yapmasını biliyorlarsa gelip bize bu kesintinin hesabını verecekler. Biz özür bekliyoruz, telafi bekliyoruz ama cevap yok. Eskiden 1 TL’ye satılan mum bile 6,5 TL oldu.”

Aytaç Örtücü de köyde yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Elektrikçi bir arkadaşımız vardı ve biz ona ulaşarak burada dün cebimizden para vererek elektrik hattını tamir ettirdik. Normalde elektrik şirketlerinin yapması gereken hizmeti biz kendimiz çözmeye çalıştık. Dağıtım şirketi gelip tekrar kestiler çünkü bugün tamire edeceklerini söylediler ama hala ne zaman geleceği tam olarak belli değil. Elektrik direkleri bakımsız, teller koptu, yer altına alınması gereken kablolar dışarıda duruyor. Herkes elektrik gelecek diye beklediği için ilk gün mum almadı veya soğukta ısınma yollarını aramadı. Yeterli bilgilendirme gelmediği için insanlar daha fazla mağdur oldu. En büyük sorunlardan biri de insanların önünü görememesi. 2022 yılında 3-4 elektrik kesintisi büyük saçmalık. Hesabı ödemesi gereken elektrik şirketi ve görevini yerine getirmeyen kamu kurumları.”

 

 

‘HİZMET BU MU?’

 

 

Isparta’nın Vatan Mahallesi’nde bakkalı olan bir esnaf, “Benim elektrik faturam geçen aylarda 400 TL geliyordu. Bu ay 14143 TL fatura geldi ama karşılığındaki hizmet bu mu? 4 gün bu mahalleye elektrik verilmedi. Benim dolaplardaki ürünlerim bozuldu. Sokağın karşısında bulunan elektrik direği hala demir. 40 yıllık direk. Bir kere gelip bunu düzeltelim demediler” diye konuştu.

Vatan Mahallesi’nde yaşayan evlerine dördüncü gün sonunda elektrik geldiğini söyleyen Tamer Taşkın, “Doğalgazlı olan evler ve çocukları olan evler çok zor durumda kaldı. 4 gün falan sürdü elektriklerin gelmesi. Bazı mahallelerde hala olmadığı söyleniyor. Doğalgazla ısındığımız için büyük sıkıntı yaşadık ve başka evlere gittik. Eşim kanser hastası tedavi görüyor ve uzun süre soğuk havada kalmaması gerekiyor. Soğukta kaldığımız zaman ciddi sorun yaşadığımız için komşulara gittik” ifadelerini kullandı.