Yüksek faturalar karanlıkta bıraktı!

Yüksek faturalar karanlıkta bıraktı!
21 Kasım 2022 09:10

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine gelen yanıt yüksek faturanın halkın karanlıkta bıraktığını bir kez daha ortaya koydu. Gürer, borcu nedeniyle 2020, 2021 ve 2022 yıllarında elektriği kesilen abone sayısını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu. Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Dönmez, 2020 yılında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının 343 bin 68 olduğunu belirtirken, 2021 yılında elektriği borcundan dolayı kesilen abone sayısının 425 bin 751 olduğunu ifade etti.

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtına göre, 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise 236 bin 617 abonenin elektriği, borç nedeniyle kesildi.

 

 

YASAL TAKİBE UĞRAYAN ABONELERİN VERİSİ YOK

 

CHP’li Gürer’in, “150 kWh tüketim kademesi nedeniyle borcu ödenmediği için elektriği kesik olup yasal takip başlatılan abone sayısı kaçtır?” sorusu ise yanıtsız bırakıldı. Bakan Dönmez, bu durumda olan abonelere yönelik ellerinde veri bulunmadığını kaydetti.

Elektriği kesilen abone sayısına yönelik verileri değerlendiren Gürer, şunları söyledi: “Esnaf zorunlu haller dışında elektrik prizine takılı dolap, cihaz bırakmamış hatta çoğu gün ışığı ile işyeri aydınlığı ile idare ediyor. Ekonomik durum sorduğunuzda ilk elektrik faturası artış dile getiriliyor. Çiftçi de mazot gibi elektrikli aletler için olabildiğince kısıtlamaya gitmiş durumda. Emekli ise erkenden ışıkları kapatıp uykuya meylettiğini söylüyor. Gece karanlığında okul ve iş için yola çıkan, elektrik gideri artacak kaygısını da yaşıyor.”

 

 

ÜCRET ISINMAYA HARCANACAK

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın tarafından hazırlanan “Türkiye’de Enerji Yoksulluğu” isimli rapor da, asgari ücretlilerin kış aylarında maaşlarının yüzde 39’unu ısınmaya harcamak zorunda kalacağını ortaya koydu. Avrupa İstatistik Ofisi’nin, enerji faturalarının gelirin yüzde 25’ini bulmasını, “Enerji yoksulluğu” olarak tanımladığına vurgu yapılan raporda, “Türkiye’de her iki kişiden biri enerji yoksulluğu yaşıyor” denildi. CHP’li Akın, “Asgari ücretle çalışanlar Türkiye’de ücretli çalışanların yüzde 47’sini oluşturmaktadır. Asgari ücretten daha az gelirle çalışanlar da dikkate alındığında Türkiye’de kış aylarında ücretli her iki çalışan vatandaştan birinin derin bir enerji yoksulluğu yaşayacağı anlaşılmaktadır” dedi.