YSK seçime katılacak siyasi partileri sayısını açıkladı

YSK seçime katılacak siyasi partileri sayısını açıkladı
11 Mart 2023 14:02

14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimlerine girecek siyasi partilerin belirlenmesi için toplantı yapan YSK, seçimlere 36 siyasi partinin katılacağını açıkladı.

 

 

YSK’nın açıklamasına göre 14 Mayıs’ta oy verme işlemi saat 08.00-17.00 arası yapılacak.

 

SEÇİME KATILACAK SİYASİ PARTİ SAYISI 36’YA YÜKSELDİ

 
Haber Global’in aktardığına göre; YSK’nin en önemli kararı ise seçime katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partilerin belirlenmesi kararı oldu.

Karara göre YSK’nin daha önce ilan ettiği 27 olan siyasi parti sayısı 36’ya yükseldi.

Kanuna göre bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için oy verme gününden 6 ay evvel (14 Kasım 2022 tarihinden bu yana) Türkiye genelinde en az 41 ilde teşkilat kurmuş olması, en az bir kere Büyük Kongresini yapmış olması gerekiyor.

Bu bilgiler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda tutulan kütükte yer aldığı için YSK bu bilgileri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen listeye göre belirliyor.

Yargıtay’ın seçime girme yeterliliğine sahip siyasi parti sayısını 36 olarak belirlediği listenin YSK’ye ulaşması üzerine verilen bugünkü kararda; geçen aralık ayında seçime girme yeterliliği kendi başvurusu üzerine kararla kabul edilen Zafer Partisi ile Büyük Türkiye Partisi, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Milli Yol Partisi, Yenilik Partisi, Yeşiller Ve Sol Gelecek Partisi de seçime girme yeterliliğini yeni kazanan siyasi partiler olarak listede yer aldı.

Bu şekilde oluşan listeye göre seçime katılma yeterliliği bulunan siyasi parti sayısı 36’ya yükselmiş oldu.