Yılbaşı ve terbiye

Yılbaşı ve terbiye
25 Aralık 2012 09:38

Yazımız, günün konusu Türk İslam kültüründe, yılbaşı ve terbiye:

 

NUMAN ALADAĞ H&H YORUM

 

Yeni yılı kutlama hayalleri Aralık ayı başından itibaren başlıyor. İslam dininde hediyeleşmek sünnettir. Kur’an-ı Kerim ve Hadisler de yasak olan hediyeleşme kültürünü uygulamak cehalet ve israf olduğunun bilincinde miyiz? Yeni yılda geçici memnuniyetçilik faaliyetlerine kucak açanlara hediye vermek fırsat kollayanlar için; yılbaşı tam bir fırsattır. Dini ve milli günlerde de aynı fanatiklik gösteriliyormu? Ne yazık ki, gösterilmiyor.

 
İslam dininde ahlakın kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i şerif olduğunun beyanı:

 

Ahlak: İnsanın ALLAH’a ve bütün mahlükat ile kendi nefsine karşı görevini samimiyetle yapması veya her insanın riayetine (İtibar etme) mecbur olduğu ahlak akidelerinden (İnanç) vicdanlara aykırı hiçbir faaliyeti yapmamasıdır.

 

Kur’an-ı Kerime göre: En iyi insan en iyi ahlakı olandır. Türküm-Müslümanım diyebilenler iyi bilmelidirler ki, İslam dini herşeyden evvel ahlak dinidir. Güzel ahlak İslam dininin temelidir.

 

Yüce Türk İslam alemi olarak, terbiyeye neden muhtacız? Nasıl muhtaç olmayalım terbiyeye. Ona muhtaç olmadan da yaşanabileceğini düşünenlerimiz vardır. Onlar düşüne dursunlar biz de Yüce Türk İslam alemi olarak; ALLAH’a, Kur’an’a, Peygamberimiz Hz. Muhammed S.A.V.’e, Hadis-i şeriflere ve samimiyetle vatan sevgisini ruhumuzda taşıyarak terbiyeli olalım. İnsanlar terbiye edilmeden de yaşayabilirler. Yaşamasına yaşar ama böyle bir yaşamanın da pek kıymeti kalmaz herhalde. Terbiyeye önem verilmeyen yerde ne huzur ne de bereket vardır. İnsan hayatını helal kazanıp, huzur içinde rahatça geçirmedikten sonra böyle yaşamanın ne kıymeti kalır. Türkiye de ve Harran Ovası’nda, asalet ve terbiyeden mahrum bazı riyakarların, evrak üzerinde sahtekarlık yaparak yetim hakkı yediği ilgili kurumlarca tescillenmiş olan insanlar, yaptıkları faaliyetlerden dolayı, kararan sayfalarını beyazlaştırmak için, Hacca ve Umreye gidiyorlar. ALLAH aşkına bu tür faaliyetleri yapanlarda asalet, samimiyetlilik, ALLAH korkusu ve Vatan sevgisi olabilir mi?  Dua edelim ki, bu tür ahlaka sahip insanlar, samimiyetle ALLAH yoluna dönsünler.  Riyakarlar hakkında, Muğla ili Fethiye ilçesi Çenger köyü halkından Cevdet Boz’un (Hidayet Hoca) meşhur bir sözü var. ‘Arı kovanından bal çalarak yediğin zaman tatlıdır, zamanı geldiğinde arı ısırıp balon gibi şişirmesine ve acısına da katlanacaksın.’  Riyakarların bu tür ahlaksızlıkları, Yüce Türk İslam alemine ve Harran Ovası halkına mal edilemez.

 

 

 

 

Toplum içinde kötü insan olarak tanımak gayet kolaydır. Ama falanca çok iyi insandır dedirtebilmek pek kolay değildir. Terbiye görmeyen kişiler, para her şeydir düşüncesine haiz olan kolay kolay iyi insan olamazlar. Halk arasında sevilen bir insan olabilmek, asalet ve üç çoban’dan (Anne-Baba-Öğretmen) iyi terbiye alması ile mümkündür. Terbiye diğer canlılar içinde aynıdır. Bahçenizdeki meyve ağaçlarının budama, sulama, ilaçlama, gübreleme ve çapalama gibi işleri zamanında yaparsanız ağaçların meyve ve yaydıkları temiz havadan yararlanabilirsiniz. Eğer bunları yapmazsanız fayda yerine zarar verir.

 

Canlı olan varlık terbiyeyi kabul eder. Varlıkları terbiye etmek suretiyle onları iyi veya kötü hale getirebilirsiniz. İnsanlar için de durum aynıdır. Sanayi ötesi toplum ülkelerinden aldığımız yılbaşı kültürü (faaliyetleri) Türk’üm, Müslümanım diyebilenlerin, bu tür kutlama kültürülerinin, gelecekte maddi ve manevi yönünden çocuklarımızı ne derece etkiliyecektir muhasebesini yapmalıyız! Çocukları terbiyeli yapan da terbiyesiz yapan da anne, baba ve öğretmenlerdir (Üç çoban). Çünkü çocuk, anne- baba-öğretmen’in müşterek eseridir. 
 

Çocuklarımızın kafalarına ve kalplerine iyiliği kötülüğüne galip olan düşünce ve duyguları yerleştirip aşılayarak faaliyete geçirebiliyorsak o zaman, ne Jandarmaya ne Polis’e ne de adliye’ye muhtaç olmadan sağlıklı, huzurlu ve bereketli hayat sürdürebiliriz. Aksini yapacak olursak, o zaman dertlenmeyeceğiz. Asalet sahibi olup, utanma duygusu olan önce kendi iç alemini huzura kavuşturmalı. Yine asalet sahibi olup, vicdan muhasebesi yapan insan kendi iç alemini, aldığı terbiye ile huzur ve güvene kavuşturmalıdır ki aile ve toplum içinde de rahat ve düzenli hayatı olsun. Bu da ancak asalet sahibi ve milli benliği olan insanın aldığı terbiyesine önem vermekle mümkündür.

 

Hizmet sektörü ve ahlaksızlık  ithal edeceğimize, gelecek vadeden teknolojiyi niye ithal etmiyoruz diye düşünüp muhasebesini yapmalıyız?

 

Yüce Türk İslam alemi olarak, bencil, tembellik, jet hızı ile şifa-i şerife kavuşma, jet hızı ile zenginleşme, yağmur nerede yağıyorsa oraya koşup anlık faydalanma kültürüne haiz ve menfaatlar müşterek olunca bunun adı ananevi dostluktur zihniyetinden vazgeçilmediği müddetçe, ALLAH korusun Türkiye’yi ve başta Harran Ovası olmak üzere çok büyük tehlikeler bekliyor.

 

Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, yetim hakkı yiyen, sanayi ötesi toplum ülkelerin piyonu olan ve cüzdan muhasebesini vicdan muhasebesine tercih eden riyakarların şerrinden muhafaza dileklerimizle, ALLAH’ın bereketi ve şifa-i şerifleri üzerinize olsun.

 

 

 

 

Vatan Şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu M. K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları Rahmetle Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

2013 Yılı’nın, Yüce Türk İslam alemine mutluluk, bereket ve esenlik dolu bir yıl olmasını, Cenab-ı ALLAH’tan niyaz eder. Mutlu yıllar dileriz.

 

ÖNEMLİ NOT: Yılbaşında, ağaç kesme yerine ağaç dikelim. Türküm, Müslümanım diyebilenlere bu yakışır.

 

    

HADİS-İ ŞERİFLER:

1- Kim bir zalime yardım ederse ALLAH, o zalimi ona musallat eder. (K. II, s. 150?

2- Zalim olduğunu bile-bile birisine yardım eden kişi, gerçekten de Müslümanlıktan çıkmıştır. (C. II, s. 147.)

3- Halka cebredenlerle onlara yardımda bulunanlar Cehennemdedir. (G. s. 92.)

4- Bir emirin hediye alması haramdır, hakimin rüşvet kabul etmesiyse kafirliktir. (C. s. 11.)

5- İmama hediye vermek, hiyanette bulunmaktır. (C. 11. s. 129.)

6- ALLAH bir kulu aşağılatmak istedi mi bilgiyi haram eder ona. (K. II, s. 127.)

7- Evlerinizin ALLAH’a en sevgilisi, içinde izzet-ikram gören yetimin bulunduğu evdir. C. s. 9.)

 

HADİS-İ ŞERİFLER KAYNAYÇASI:

 

HZ. Muhammed ve Hadisleri. (Abdulbaki gölpınarlı) Okat yayınev


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun