‘Yetkililer hayal sattıkça batıyoruz’

‘Yetkililer hayal sattıkça batıyoruz’
28 Nisan 2022 10:20

Bakan Nureddin Nebati, turizm sezonunun bu yıl canlı geçeceğini iddia etse de sektör temsilcileri durum pek de öyle olmadığını ortaya koyuyor. Turizmciler, “Düzen bozuldu. Yani ipin ucu kaçtı. Yetkililer hayal sattıkça batıyoruz” diyor.

 

Fotoğraf: Reuters

 

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre az sezonunun yaklaşmasıyla turizm gelirleri üzerinden hayaller kurulmaya başlandı. Ülkede yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle yerliden çok yabancı turist için beklentiler var ancak savaş bu beklentileri de alt üst etti. İktidarın hayalinde ise artan döviz kurlarını turizmden gelen sıcak para ile tutmak var. Sektör temsilcileri çizilen tablonun gerçekten uzak olduğunu söylüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’yi 2021 yılında ziyaret eden yabancı turistlerin 4 milyon 700 bini Rusya’dan, 3 milyon 100 bini Almanya’dan, 2 milyonu da Ukrayna’dan gelmişti. Rusya ve Ukrayna’dan gelenler ise toplam turistlerin içerisinde yüzde 27,3’lük bir paya sahip. Bu iki ülkenin 2019’daki toplam payı ise yüzde 19’du. Başka bir ifadeyle Türkiye, pandemi döneminde Avrupa gibi pazarlardan kaybettiği turistin boşluğunu iki önemli pazarı olan Rusya ve Ukrayna ile kısmen de olsa doldurmuştu.

 

Bu yıl iki ülke arasındaki savaş bu pazarı da bitirme noktasına getirdi. Dünya Turizm Örgütü’nden (UNWTO) yapılan açıklamaya göre, Rusya UNWTO’dan çıkmak istediğini bildirdi. Yapılan açıklamada, “Rusya UNWTO’dan çıkmak istediğini bildirdi. Çıkış için belirli prosedürler gerekiyor ve süreç bir yıl alıyor. Ancak üyeliğin askıya alınması durumu derhal yürürlüğe giriyor” ifadeleri kullanıldı.

BM Dünya Turizm Örgütü, Ukrayna’daki çatışmanın küresel turizmin canlanması üzerinde olumsuz etkileri olacağını ve turizm gelirlerinde 14 milyar dolara varan kayıplara ve seyahat fiyatlarında artışa neden olabileceğini tahmin ediyor.