Yerleştirmede usulsüzlük iddiası!

Yerleştirmede usulsüzlük iddiası!
12 Ekim 2022 09:40

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin yerleştirme sonuçlarında usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Tenis branşında bir futbolcunun, lisanslı tenisçiyi geçtiğini belirten aile yürütmeyi durdurma davası açtı.

 

 

Fotoğraf: Marmara Üniversitesi

Birgün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin Antrenörlük Eğitim Bölümü Tenis Branşı asil ve yedek öğrenci yerleştirme başvurusu sonuçları açıklanınca Berke Aydoğdu isimli öğrenci yerleşemediğini gördü. Biraz araştırma yapan aile tenis branşında başvuran Berke’nin 3. ligdeki bir futbolcu tarafından tenis branşında 0,1’den az puan farkıyla geçildiğini gördü. Okulun kimin kaç puanla kazandığını ilan etmediğin belirten aile, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

 

Ailenin avukatı tarafından İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, yerleştirmede gerek YÖK mevzuatı çerçevesinde gerekse Temel Yeterlik Testi (TYT) puanının ve Ortaöğretim Başarı puanı yanı sıra özel yetenek sınavı puanını ve adayın sportif geçmişinin de esas alındığı belirtilerek, “Bu konudaki yükseköğretim mevzuatı ve şimdiye kadarki uygulamalar bu sürecin nesnel ve şeffaf yürütülmesini temin etmiştir ancak bu sene, Marmara Üniversitesi’nin Spor Bilimleri Fakültesi kendine özgü, şeffaf olmayan bir uygulama gerçekleştirmiş ve bu, yerleştirme sürecinin nesnelliğine ve hukukiliğine gölge düşürmüştür” denildi.

Adayların sadece yerleştirme puanlarının ilan edildiğinin belirtildiği dilekçede, “Bu puanın ne kadarının TYT’den, ne kadarının ortaöğretim başarı puanından, ne kadarının özel yetenekten ve sportif geçmiş puanlamasından geldiği gösterilmemiştir. Tenisçi lisansı sahibi ve turnuva geçmişi olan bir aday olarak tenis branşında yaptığım başvuruda müvekkilim 288,797 puanla birinci yedek görünmektedir. Sıralamada müvekkilimin hemen üstümde yer alan ve tenis branşında fakülteye kabul edilen kişi ise üçüncü ligde futbol oynayan, tenisçi lisansı olmayan ve hiçbir tenis faaliyeti geçmişi olmayan bir aday olduğu halde 288,826 puanla müvekkilimin üstümde görünmektedir. Ne tesadüftür ki aradaki fark 0,1 puan bile değildir.Yüzlerce puanlık geniş bir skalanın söz konusu olduğu yerleştirme hesaplamalarında futbolcu aday, 1 puan farkla bile değil, adeta bir mucize eseri tenisçi adayı 0,03 puan farkla geçmiştir. Müvekkilimin sportif geçmişimden aldığı 60 puan yerleştirmeye 165 puan olarak yansımaktadır. Tenis branşına başvuran futbolcunun 40 puanı ise yerleştirmeye 110 puan olarak yansımaktadır. Yani müvekkilimin 55 puan önde olması gerekir” ifadeleri kullanıldı.

TYT puanlarının web sitesinden duyurulmak zorunda olduğunun belirtildiği açıklamada yönergeye aykırı olarak bunun yapılmadığı ve bu nedenle işlemin iptali istendi.

 

 

FUTBOLCU TENİSÇİYİ GEÇTİ

 

Berke Aydoğdu’nun ailesi, “Berke lisanslı tenisçi. Turnuva geçmişi var. Tenis branşından başvurdu ama 3. ligdeki bir futbolcu onu tenis branşında geçti. Aradaki puan farkı 0,1’den az. Berke’nin sıralamaya esas olan puanlarına bakıyorum, çocuğun gerisinde kalması için çocuğun TYT’de 400’e yakın puan almış olması lazım. Adayların TYT puanları 200-250 arası. 300 bile çok nadir. Muhtemelen çocuğu alsınlar diye TFF ya da başka biri fakülteden rica etti. Bunlar da puanlarla oynadı. Üçüncü lig futbolcusunun lisanslı tenisçiyi tenis branşında geçmesi öyle kolay değil” ifadelerini kullandı.