Yeni tür bir normallik

Yeni tür bir normallik
12 Nisan 2020 17:30

Hepimiz şu sorunun cevabını bilmek istiyoruz…

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Biz ne zaman yeniden sokağa çıkacağız, ne zaman işe gideceğiz, ne zaman bir restoranda yemek yiyebileceğiz, ne zaman berberler açılacak vs. vs.

 

Covid-19 yepyeni bir durum olduğu için, bu konuda bir öngörüde bulunmak için elimizde dolaylı göstergelerden hareket edebiliriz ancak.

 

Fakat bu dolaylı göstergeler de çok güçlü göstergeler. Ki, bu göstergelerle bugüne kadar oldukça isabetli değerlendirmeler yapabilmiş olduğunu görüyorum.

 

Kastettiğim Covid-19 salgınını kontrol altına almaya başlayan ülkeler.

 

Avrupa devletlerine daha ziyade benziyor olduğumuz için biz (Atatürk’den ve tarihten dolayı, yoksa beni yanlış anlamayın, yani bir toplum 10 yıllarca bir devlet düzeninde yaşadıktan sonra hemen 20 senede değişmiyor belirleyici oranlarda) ben Avrupa toplumlarını kendimize tabela olarak görüyorum Covid-19 olayında.

 

Bu kapsamda, Avrupa’da Covid19’un kayak merkezleri vs. yolu ile yayılmasında rol oynamış, kendisi de oldukça fazla etkilenmiş bir ülke olarak Avusturya’nın Başbakanı Kurz dün halkına şöyle bir mektup yazmış…

 

“Biz normal bir yaşama geçeceğiz birkaç ay sonra ama bu yeni bir normallik olacak.”

 

İşte tam da bu.

 

Ben de aynen bunu görüyor ve düşünüyordum.

 

Yani…

 

Biz Haziran başı gibi veya mayıs ortasından sonra işe gitmeye, imtihana, okula, berbere gitmeye, lokantaya gitmeye, kafeye gitmeye vs. başlayabileceğiz.

 

Ama yeni koşullarda.

 

Yani, berberde kimse kimseye yaklaşmayacak, lokantalar aralıklı oturtacak, okulda sınavlar büyük salonlarda ve maskeli yapılacak, marketlerde mesafeli olunacak, maske kullanımı devam edecek, meydan, orman vs. gezmeye gidilecek ama mesafeli ve gerekli hallerde maskeli.

 

Sarılmak, yapışmak, öpüşmek, el sıkmak, dokunmak vs. artık bir süre yok. Bir sene kadar bence.

 

Sokakta ağzı açık hapşıran, öksüren zaten toplumsal olarak derhal tepki görecek.

 

Avusturya Başbakanı diyor ki mektubunda bir de, “Bunun aşısı ve ilacı bulunmadan bize rahat yok….. Seneye paskalyayı eskisi gibi normal koşullarda kutlayabileceğimiz tahmin ediyorum.”

 

Diyor ki yani, 1 seneye aşı bulunur, ilaç da. Sonra tam normale döneriz.

 

Oxford bugün 5 aydan söz etti ama 5 ayda bulunsa bile, o kadar aşı üretilecek, dağıtılacak…

 

Hele bizde bu sene grip aşısı bile halka sun(a)mamış olan hükümet hepimizi ne kadar zamanda aşılatır, onu bilmek mümkün değil şu anda.

 

Biraz ölme eşeğim ölme durumu olabilir bizde aşı konusunda. Tabii söz konusu Corona olunca biraz daha farklı davranmaları da yüksek bir ihtimal.

 

Ama neticede Haziran gibi sokağa çıkarız, sonra da aşılanana kadar veya bu virüs ortadan yok da olabilir, bir şekilde yaşama devam ederiz işte inşallah.

 

Ancak yeni “normalite” ile.

 

Eskisi gibi değil. Daha farklı.

 

Kalabalıkların ne kadar tehlikeli de olabileceğini öğrenmiş olarak, aslında insan denen medeniyetin üreme, kalabalık, hijyen, şehirleşme vs. gibi alanlarda nasıl test edildiğinin de farkında olarak.

 

Not: Avusturya’da restoran ve küçük dükkanlar önümüzdeki haftadan sonra kademeli olarak açılmaya başlayacakmış, Başbakan Kurz diyor halka mektubunda

 

Safile USUL Twitter

 

Fotoğraf: AFP/Ozan Köse


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar