Yeni bir paniğe gerek yok

Yeni bir paniğe gerek yok
21 Aralık 2020 13:47

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşama doğru İngiltere ile uçuşları durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

Fotoğraf: EPA

 

Bunu kesinlikle destekliyorum ve kararı doğru buluyorum.

 

 

Ancak Avrupalı mikrobiyolog ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının en otorite olanları İngiltere’nin bu açıklamayı, yani yüzde 70 daha hızlı yayılan yeni bir virüs var açıklamasını Noel ve yeniş yıl stratejisi olarak yorumluyor.

 

 

Yani, gerçekten ortada yeni bir tehlike olmadığını ama İngiliz hükümetinin halkı Noel’de ve yeni yılda evde tutabilmek için zaten eylül ayından beri bilinen bu mutasyonu yeniymiş gibi şimdi gündeme getirdiklerini söylüyorlar.

 

 

Şimdi daha açık bir şekilde özetlemeye çalışırsam…

 

 

Fransız genetik araştırmacısı Axel Kahn diyor ki…

 

 

“Temelde şöyle ki, virüslerin genetik miraslarında devamlı değişim olması normal ve bu çok sık olarak meydana geliyor zaten. Nitekim şu ana kadar Sars-CoV-2 (yani, bizim corona) 300.000 adet mutasyon geçirdi. Ve, bulaş arttıkça, yani ne kadar çok kişi Covid ile enfekte olursa, virüsün mutasyona uğraması o ölçüde artıyor.”

 

 

Ünlü Alman virolog ve otorite Drosten da diyor ki aynı konuda….

 

 

“Olayı küçümsemek değil amacım ve bu konuda tabii ki konuşalım ama ben yeni bir endişe duymuyorum. İngiltere’nin sözünü ettiği mutasyon bir defa yeni değil. Bu nedenle endişelenmeye gerek yok. Mutasyona uğramış bu virüs Eylül’den beri İngiltere’de görülüyor ve daha ekimde bile hiç bu şeklide gündeme getirilmedi. Bu virüs şu anda İtalya’da, Hollanda’da, Belçika’da ve Danimarka’da da görüldü. Muhtemelen Almanya’da da vardır. Sözü edilen yüzde 70 daha hızlı yayılma riski ise, tahmini bir söylem. Zaten İngiliz bilim insanları da en az bu hafta ortasına kadar daha, bu mutasyona uğramış virüsü incelemeleri gerektiğini ve ancak ondan sonra bir şey söylenebileceğini ifade etmişlerdi.”

 

 

Avusturya Bilimler akademisinden bilim adamı Bergthaler ise, şöyle diyor…

 

 

“Kanaatim odur ki, İngiltere bu söylemi Noel ve yılbaşında halkı evde tutabilmek için bir strateji olarak kullanıyor. İngiliz bilim insanları da dahil olmak üzere, bu mutasyona uğramış virüsün daha bulaşıcı olduğu yönünde henüz elde bir kanıt olmadığını söylediler.”

 

 

Amerikalı gelişim biyolojisi uzmanı Hutchinson da şöyle diyor…

 

 

“Böyle acele çıkarımlar yapılmamalı. Mutasyonlar ve sonuçları daha izlenmeli. Ayrıca mutasyonların virüsleri daha bulaşıcı, daha tehlikeli veya daha ölümcül olduğu yönünde bir bulgu yok.”

 

 

Bu yazdıklarımı araştırırken ben de rahatladım, oysa dün bayağı endişelenmiştim.

 

 

Bu İngiltere Boris Johnson’un elinde hem acı çekiyor hem de insanlığa da sirayet ediyor bu.

 

 

Bazen ülkelerde uzun yıllar iyi politikacılar gelemiyor olabiliyor.

 

 

Diyeceksiniz ki, sen İngiltere’yi bırak, kendine bak.

 

 

Kendimize de bakıyorum, zaten işimiz gücümüz bu.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar