‘Yeni baro için rektörden de imza aldılar’ iddiası!

‘Yeni baro için rektörden de imza aldılar’ iddiası!
9 Ekim 2020 11:17

Cumhur İttifakı’nın desteğiyle kurulmak istenen Ankara 2 Nolu Baro için kamu avukatlarına baskı yapılmasına tepki gösteren CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, hukukçu akademisyenlerin de markaja alındığını, rektöre dahi imza attırıldığını açıkladı.

 

 

 

Ankara’nın 4 adliyesinde yeni baro stantları kurulduğunu anlatan Tanal, “Avukatlar siyasi baskılara boyun eğmesin. AKP ve MHP’nin arası açıldığında yeni barolar da ikiye bölünecektir, dağılacaktır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kamu kurumlarında çalışan kamu avukatları ve dışarıdan sözleşmeli olarak çalıştırılan avukatlara kuruluş çalışmaları devam eden Ankara 2 Nolu Baro’ya katılmaları yönünde baskı yapıldığı iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

 

 

GECE YARISI OPERASYONUYLA KAMU AVUKATLARINI DAHİL ETTİLER

 

 

Kamu avukatlarına baskının kendilerini şaşırtmadığını belirten Tanal, “Çoklu baro düzenlemesi Meclis’te görüşülürken gece yarısı önergesiyle yeni baro kurmak için gereken 2 bin üye şartına, baro levhasında kayıtlı olmasa bile kamu avukatlarıyla birlikte kamu iktisadi teşebbüslerindeki (KİT) avukatlar da dahil edilmişti. Bu gece yarısı operasyona da karşı çıktık, tehlikeye dikkat çekti. Teklif yasalaştığında yeni baroların kuruluşuna imza vermeleri için kamu avukatlarına baskı yapılacağını söylemiştik. Aynen dediğimiz gibi oldu. Kamu avukatlarının maaş ve özlük hakları konusunda düzeltme yapmak yerine imzalarına göz koydular! İktidar destekli kurulacak yeni barolara katılmaları yönünde kamu avukatlarına yapılan baskıları, telkinleri, yönlendirmeleri kabul etmemiz mümkün değil. Bu arada İçişleri Bakanlığı’nın yasayı hiçe sayan koronavirüs gerekçeli genelgesiyle baroların genel kurullarının 2 ay ertelenmesinin maksadının, yeni baroların kuruluşlarını tamamlayarak Türkiye Barolar Birliği’ne delege göndermelerini sağlamak olduğu iyice gün yüzüne çıktı” dedi.

 

 

REKTÖR İMZAYI VERDİ, ADLİYELERDE STANT KURDULAR!

 

 

AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın yeni baroların kuruluşu için seferber olduğunu vurgulayan Tanal, “Güç bela İstanbul 2 Nolu Baro’yu kurdular. Şimdi Ankara’ya odaklandılar. Sadece kamu avukatlarıyla yetinmiyorlar. Hukukçu akademisyenleri de yakın markaja aldılar. Ankara’daki yeni baroya başvuranlar arasında rektörler bile var. AKP ile MHP’nin avukat kökenli milletvekilleri, başvuru yaptıklarını sosyal medyadan duyuruyorlar. Ankara’daki avukatlara da yeni baroya imza vermeleri yönünde tavsiyede bulunuyorlar. Ankara’da yen baro kurulsun diye tüm olanaklar kullanılıyor. İktidarla anılan, tartışmalarla gündeme gelen bir ofis yerleşkesinde yeni baronun koordinasyon merkezi açıldı. Dışkapı, Sıhhiye, Batı ve Balgat Adliyelerinde stantlar kurularak avukatlar yeni baroya davet ediliyor. Meslektaşlarımıza gönderilen broşürlerde türlü vaatler sıralanıyor” şeklinde konuştu.

 

AVUKATLAR SİYASİ BASKILARA BOYUN EĞMESİN

 

 

CHP’li vekil Mahmut Tanal, avukatlara yeni barolara katılmaları yönünde kendilerine yapılan baskılara boyun eğmemeleri çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Meslektaşlarımız siyasi baskılara boyun eğmemelidir. Dirensinler. Molierac’ın ‘Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı’ veciz sözü, daima avukatların rehberi olmalıdır. Yargı sisteminin ayrılmaz parçası olan baroları siyasallaştırmaya, yandaş, sarı sendikalar gibi sarı barolar haline getirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Kurulan ve kurulacak olan barolar, koalisyon baroları olacaktır. AKP ve MHP arasında köprüler atıldığında, Cumhur İttifakı dağıldığında, eskisi gibi yine kanlı bıçaklı hale gelindiğinde yeni barolar da ikiye bölünecektir, dağılacaktır. Meslektaşlarımız tekrar eski barolarına dönecektir. Çünkü yandaşlık, iktidarların, siyasi partilerin arka bahçesi haline gelmek, baroların, savunma makamının ruhuna, değerlerine aykırıdır. Bu günler de geçecektir ama tahribat büyük olacaktır. Avukat meslektaşlarım, iktidarın şu anki gücüne, yeni barolara katılıma ilişkin türlü vaatlere, telkinlere aldanmasınlar. Yarın ‘keşke o imzayı atmasaydık, AKP ve MHP’nin himayesindeki barolara geçmeseydik’ şeklinde pişmanlık yaşamasınlar.”