Yeliz, Tevfik Göksu, Karun…

Yeliz, Tevfik Göksu, Karun…
7 Aralık 2021 08:18

2022 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında iktidar partisi ile muhalefet partileri arasında çok sayıda tartışma yaşandı. Yaklaşık 12 saat süren görüşmelerde kimi zaman güldüren kimi zaman öfkelendiren tartışmalar tutanaklara da yansıdı.

 

 

 

GENEL KURUL ÜYESİ DEĞİL, MİLLETVEKİLİYİZ

 

 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçe sunumunu bitirirken bütçenin hazırlanmasına katkı veren kurumlara teşekkür etti, Milletvekillerine de “Vereceğiniz katkılar için, Sayın Başkan, siz ve Genel Kurul üyeleri, şimdiden hepinize teşekkür ediyorum” dedi. HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, bunun üzerine “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bizler milletvekiliyiz, Genel Kurul üyeleri değiliz” diye seslendi.

 

 

HAYSİYET, ONUR TARTIŞMASI

 
İYİ Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bütçenin komisyon görüşmelerinde verdikleri önergelerin reddedilmesini eleştirdi, “İçinizden bir kişi bile çıkıp bu önergeleri neden reddettiğinizi açıklamadı. Bakanların dahi Cumhurbaşkanı izin vermeden konuşamadığı, onurlu bir istifa hakkına dahi sahip olmadığı, yalnızca af dileyebildiği bu ucube sistemde belki de size çok fazla yükleniyoruz, fazla şey istiyoruz. Sizlere hürriyet ve şahsiyet kavramlarının faziletini hatırlatıyor, lafın daha fazlasını feraset ve tahayyül kabiliyetinize bırakıyorum” dedi.

Bu sözlere AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Bunlar çok ağır ifadeler. Burada gördüğünüz her bir milletvekili haysiyetli ve şereflidir. Lütfen hatibi temiz bir dil kullanmaya davet edin. Bu ifadeleri aynıyla iade ediyoruz. Her birimizin iradesi, haysiyeti ve onuru alidir. Rica ediyorum” diyerek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın bak da, “Sen kendine bak! Bunları bize söyleyemezsiniz ya!” diye bağırdı.

Bu sözlere Dervişoğlu, “Ben oldukça temiz bir dil kullandım. Ferasetinize ve tahayyül kabiliyetinize bıraktım. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin şerefini ayağa düşüren ben değilim” yanıtı verirken AK Partili Ünal, “İnsanların onurları ve haysiyetleriyle ilgili konuşamazsınız. Kimse onur ve şerefi ayağa düşürmedi. Bu yüce Meclisin mehabetini koruyan biziz” dedi.

 

 

‘TARİHİNDE 128 MİLYAR OLMAMIŞ ZATEN’

 
Kılıçdaroğlu konuşmasında Merkez Bankası’nın 128 milyar dolar rezervinin erimesini bir kez daha gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Nereye gitti, kime sattın 128 milyar doları arka kapıdan?” sorusuna AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, “Tarihinde 128 milyar dolar olmamış zaten” diye yanıt verdi. Ök’ün bu sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, “Bakın, birisi de ne diyor? “Tarihte 128 milyar dolar hiç olmadı” diyor. Dünyadan bu kadar habersiz” dedi. Ök bu sözlere “Hayır” dedi ancak devam etmedi.

 

 

KURTULMUŞ’A KARUN SÖZLERİ HATIRLATILDI: ÇOCUKLARIMA MİRAS BIRAKACAĞIM

 
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un konuşması sırasında CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Sarayın sözcülüğünü yapma, yakışmıyor”, “Çıkarın için görüşlerini, toplumu sattın” diye seslendi. Kurtulmuş Sertel’e “Sana sonra anlatırım Sayın Sertel” diye karşılık verirken Meclis Başkanı Mustafa Şentop da “Lütfen, karşılıklı konuşursunuz” diye müdahale etti, ancak Sertel, “Toplumu sattı, partini sattın. Sana inananları sattın. Arkanda yürüyenleri sattın. HAS PARTİ’deyken neler söylüyordun. “Karun kadar zengin olmayacağız” diyordunuz” diye konuşmaya devam etti. Bunun üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

“2008 yılı Saadet Partisi’nin Genel Başkanı seçildiğim kongrede Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğim diyerek Türk siyasi tarihine motto olacak bir sözü söyledim. Kötü bir söz mü söyledim, yanlış bir söz mü söyledim? Hayatım boyunca da bu sözün arkasında kaldım ve çocuklarıma bırakacağım en büyük mirassa bu mirastır.”

Sertel Kurtulmuş’un bu sözleri üzerine, “Kim için söyledin onu söyleyin” diye seslenirken Kurtulmuş, “Cevabını aldın arkadaş. Kötü bir şey mi söylemişim?” diye seslendi.

 

 

İSTANBUL TARTIŞMASI: TEVFİK GÖKSU’YA SÖYLE İSTİFA ETSİN!

 
AK Parti grubu adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin gündeminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaynak kullanımına dair eleştiriler vardı. Canikli’nin ihalelerle ilgili çok sayıda usulsüzlük iddiasında bulunduğu konuşmasına CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “İstanbul Büyükşehirdeki grup başkan vekillerini yetersiz görmüş, orada yapılacak işi burada yapıyor” diye tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Göksu’nun AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Grubu Başkanı olduğunu hatırlatarak, “Tevfik Göksu’ya söyle istifa etsin, beceremiyor” diye seslendi.

 

 

İSTANBUL KİMYANIZI BOZMUŞ!

 
CHP’li Özel AK Partili belediyelere gönderme yaparak, “Kayseri’ye bakacak mıyız? Konya’yı, Trabzon’u konuşabilecek miyiz? Madem konuşacağız neden bir tek İstanbul’u konuşuyoruz? Tevfik Göksu bu kadar kifayetsiz mi, bu kadar başarısız mı?” diye seslendi. CHP’li Ağbaba, “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi değil yalnız burası Sayın Canikli. Keşke biraz Melih Gökçek’i de anlatsanız. İstanbul hakikaten kimyanızı bozmuş. Ya, Sayıştay elinizde savcı elinizde, Büyükşehir Meclisi elinizde” dedi.

 

 

TAKMA ADI YELİZ AMA…

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşması sırasında sözlerine sürekli müdahale eden AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’ya “Arkadaşlar Yeliz konuşuyor” diye yanıt verdi. Çamlı, Kılıçdaroğlu’nun bu ifadelerine yanıt vermek için söz istedi. CHP milletvekillerinin “Yeliz” sözleri eşliğinde konuşan Çamlı bu konuyu değil Kılıçdaroğlu’nun üniversite sınavı öncesi Katarlılara sınavsız üniversite imkanı getirildiği yönündeki iddialarını gündeme getirdi. CHP’liler buna tepki gösterdi, anayasa görüşmeleri sırasında “Yeliz” takma adıyla yaptığı yayını hatırlattı. Çamlı bunun üzerine, “Bu “Yeliz” mevzusuyla ilgili gerçekten açıklama yaptım. Bak, kaç sefer yaptım” dedi yeniden Katar iddiasına döndü. Bunun üzerine Meclis Başkanı “Sayın Çamlı, onu söylediniz” diye müdahale etti. Bu arada yerinden seslenen AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “Takma ismi Yeliz ama Kılıçdaroğlu’nun yaptığı hareket çok galiz” diye seslendi.