‘Yaygın test yapılmazsa üçüncü piki görebiliriz’

‘Yaygın test yapılmazsa üçüncü piki görebiliriz’
19 Şubat 2021 09:42

Normalleşme süreci mart ayında, her ilin durumu ayrı ayrı değerlendirilerek kademeli olarak başlayacak; ancak hekimler uyarıyor: “Test sayısı azaldı. Yeni açılma döneminde gerekli tedbirler alınmaz, yaygın test yapılmazsa üçüncü piki yaşayabiliriz.”

 

Fotoğraf: Reuters

 

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre Türkiye mart ayında kademeli olarak ‘yeniden açılıyor.’ Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, “İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın kriterlerine göre 4 gruba ayırarak, mart ayı başı itibariyle normalleşme sürecini başlatıyoruz” dedi.

Buna göre, sokağa çıkma sınırlaması ve diğer kısıtlamalar illerin durumuna göre kaldırılacak. Bir ilde 100 binlik nüfusa oranlı vaka sayısı ne kadar azalırsa normalleşme takvimi o kadar hızlı ilerleyecek. Salgın tedbirleri nedeniyle kapatılan restoran, kafe, kıraathane ve benzeri işletmelerin akıbeti ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

 

 

TEST SAYISI DÜŞÜNCE VAKA SAYISI DÜŞÜYOR

 

 

‘Yeniden açılma’ kararının dayanağı, vaka sayısında bir süredir görülen düşüş. Öte yandan hekimler, test sayısının da düşürüldüğünü belirtiyor. BirGün’e konuşan hekimler, açılma kararının ekonomik kaygılarla alındığına dikkat çekerek, “Yaygın test yapılmaz, gerekli önlemler alınmazsa bu yeni açılma ile üçüncü piki yaşayabiliriz” uyarısında bulunuyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Test sayısı düşüyor, hasta sayısı da düşüyor” dedi. Testlerin yalnızca şikâyeti olan ve hastanelere başvuranlara yapıldığını söyleyen Adıyaman, “Oysa semptom göstermeyenleri bulmamız lazım. Filyasyonla hasta olduğunu bilmeyen insanları tespit edebilmemiz çok önemli” diye konuştu.

 

 

BİLİM KURULU KRİTER BELİRLEMELİ

 

 

Adıyaman, önümüzdeki aydan itibaren illerin durumuna göre kademeli olarak başlayacak normalleşme sürecini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Artık 100 binde toplam çıkan pozitif vakaya bakılacak. TTB olarak biz bundan 10 ay önce ‘İl il, mahalle mahalle değerlendirme yapılmalı’ demiştik. Okulların açılması için Finlandiya, Norveç gibi ülkeler 100 bin üzerinden haftalık kaç pozitif vaka olduğuna bakıyor, buna göre okulları açıyor. Maalesef Türkiye’de bu hiç uygulanmamıştı. Bakanlık ancak şimdi bunu uygulama kararı aldı.”

Bilim Kurulu’nun bunun için kriterleri net biçimde belirlemesi gerektiğini vurgulayan Adıyaman, “Örneğin Avrupa ve ABD’de hastalık kontrol merkezleri tarafından belirlenen kritere göre, 100 binde vakalar 10’un altındaysa sönümlendi, 100’ün üstündeyse hızla yayılıyor deniyor. Trükiye’de de kriter belirlenmeli” ifadelerini kullandı.

Mutasyona uğramış yeni virüsün bulaşıcılığının daha yüksek olduğuna da dikkat çeken Adıyaman, “Bu bilimsel olarak açıklandı. Türkiye’de de 3 cins virüs olduğu belirtiliyor. Ekonomik kaygılarla girilen yeni açılma döneminde gerekli tedbirler alınmaz, yaygın test yapılmazsa üçüncü piki yaşayabiliriz” dedi.

 

BULGUSUZ VAKALAR GÖZDEN KAÇIYOR

 

 

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da test sayılarındaki azalmaya dikkat çekti: “Türkiye genelinde vakalarda azalma olduğunu söyleyebiliriz. Yoğun bakım doluluk oranlarında da azalmalar var. Ancak önceden filyasyon daha çok yapılıyordu. Filyasyon azalınca test sayıları da azaldı. Bu da bulgusuz bulaştırıcı vakaların gözden kaçmasına neden oluyor.”