Yatak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yatak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
4 Eylül 2019 09:08

Uyku anı vücudumuz için çok önemli olduğundan bu anlarda kullandığımız ürünlerde oldukça önemlidir. Günümüzün ortalama 7-8 saatini uykuda geçirdiğimizi düşünürsek tüm bu süreç boyunca vücudumuzun rahat etmesi önemli bir gerekliliktir. Seçimini iyi yapmamız gereken en önemli ürün ise yataklarımızdır. Peki, yatak seçimi yapılırken nelere dikkat edilmelidir? En temelde kişiye özel yatak tercih edilmelidir. Bu yolda aşağıdaki özelliklere dikkat edilmelidir.

 

Yatağın Sertliği

Yatağın sertlik derecesinde önemli olan nokta omurganın S şeklini bozmamasıdır. Bunun için yatağın ne çok sert ne de çok yumuşak olması gereklidir. Özellikle çok yumuşak yataklar kişiyi içeriye doğru çektiğinden vücut sağlığı için faydalı değildir. Daha sert ve omurganın şeklini değiştirmeyen yataklar tercih edilmelidir.

 

Yatağın Kalınlığı

Yatak seçiminde bir diğer önemli noktada yatağın kalınlığıdır. Bu özellik kişinin kilosuna göre belirlenmelidir. Daha kilolu kişiler daha kalın yatakları seçerken daha az kilolu kişiler daha ince yatakları tercih edebilirler. Kilo ile doğru orantılı olarak yatağa yapılan baskı arttığı için kalınlık önemli bir unsurdur.

 

Yatağın Boyutu

Bazılarımız uyuduğu şekilde uyansa da bazılarımız gece boyunca yatağın içinde hareket eder durur. Rahatlığın sağlanması açısından yatak boyutunun da kişiye uygun olmalıdır. En ve boyun yeterince geniş olması mantıklı olacaktır.

 

Ergonomik Yataklar

Yatakların vücut ergonomisine uygun olarak üretilmiş olması sağlık açısından çok faydalıdır. Özellikle sırt üstü yatış pozisyonunda vücut yatağa baskı yaptığından yatağın baskı noktalarının yaylı olması iyi bir tercihtir. Aynı zamanda yatağın üst düzeyinin esnek olması gereklidir.

 

Bazalar

Yatak kadar yatağın yerleştirildiği bazalar da oldukça önemlidir. Yatağın bazaya oturmaması durumunda yatak konforunu kaybedebilir. Bu nedenle yatak seçimi yaparken mevcut baza da dikkate alınmalıdır.

 

Dayanıklılık

Yatak üretiminde kullanılan malzemeler dayanıklılık açısından çok önemlidir. Visco ve lateks yataklar son dönemde dayanıklılık açısından en sık tercih edilen türlerdir. Yataklar kişiye özel olarak tasarlansa bile belirli aralıklarla yenilenmelidir. Yatakların hijyen açısından 7 yılda bir değiştirilmesi gereklidir.

 

Terletmeme Özelliği

Gece boyunca aynı ortamda ve aynı yatakta yatmak vücudu terletebilir. Sıklıkla terlemek kişiyi bir anda uykudan uyandırabilir. Bu sebeple terletmeyen kumaşlar ile üretilen yatakları tercih etmek mantıklı olacaktır.