Yaşar’dan ek bütçe tepkisi: Gerçek şu ki; altı ayda bütçe eridi; yerine yenisi getirildi!

Yaşar’dan ek bütçe tepkisi: Gerçek şu ki; altı ayda bütçe eridi; yerine yenisi getirildi!
30 Haziran 2022 11:20

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM’de yaptığı konuşmada hükümetin hedeflerinin bir bir saptığını; bu sebeple piyasada güven kalmadığını, güvenin olmadığı yerde ise hiçbir ekonomi politikasının başarıya ulaşma şansı olmadığını söyledi.

 

 

 

Bütçedeki vergi geliri artışı enflasyonun devam edeceğinin göstergesi

 

 

Getirilen ek bütçe teklifi ile 6 ay önce kabul edilen bütçeye %86’lık bir ilave ödenek getirdiğini belirten Bedri Yaşar; vergi gelirlerinde öngörülen %78,6’lık artışın ise enflasyonun devam edeceğinin ve dar gelirlinin daha da zorda kalacağının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

 

 

Hükümette hedef şaştı, faiz gideri patladı

 

 

Hükümetin daha önceden Doların 9,27 TL; Enflasyonun %9,17 olarak açıkladığı 2022 hedeflerinin şu anki şartlarla alakası olmadığını belirten Bedri Yaşar; hedeflerin tutmadığı yerde piyasada güvenin de olamayacağını söyledi.

Kur korumalı mevduat için ek bütçede ayrılan tutarın 40 milyar TL olduğunu ifade eden Bedri Yaşar; daha önceden hükümet tarafından ifade edilen KKM’nin yük getirmeyeceği söylemini eleştirdi; ek bütçedeki ile birlikte toplamda 370 milyarlık faiz giderinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

 

 

GES’lerde %23’lük getiri nasıl karşılanacak?

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan Gelire Endeksli Senede (GES) de değinen Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“15 Haziran 2022 tarihi itibariyle GES taleplerini toplamaya başladınız. Buna gelen talep 6,6 milyar; GES ‘İn getirisi ise %23 olarak açıklandı. GES’lerin getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) Bütçe’ye aktarılan hasılat paylarına endekslidir.

 

 

KİT’lerin açıkladığı karlarla ve bu piyasa koşullarıyla %23 faiz ödenmesi mümkün müdür? “

 

 

Özel sektöre dayatmanın olduğu yerde serbest piyasa ekonomisi olamaz

 

 

15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketlere getirilen döviz sınırlamasına değinen Bedri Yaşar; bu sınırlama ile özel sektörün baskılandığı yerde, özel sektöre bu kadar müdahale olan yerde “serbest piyasa ekonomisi”nin söz konusu olamayacağını söyledi.

 
Bedri Yaşar konuya ilişkin; “Bu ekonomi yönetimine bütçe dayanmaz. Bankalar kar patlaması yaşarken, her cuma akşamı sanayici ve ihracatçıya getirilen dayatmalar ile bu devran dönmez. Türkiye’de “güven” kalmamıştır. Güvenin olmadığı bir ülkede hiçbir ekonomi politikaları başarıya ulaşamaz. “dedi.

 

 

Gübre, ilaç ve tohum fiyatı bir yılda korkunç arttı

 

 

Çiftçiler için verilen desteklerin de son derece yetersiz olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; gübredeki %600, ilaçtaki %233, tohumdaki % 110 ‘luk artışlar sebebiyle çiftçilerin traktörlerine kadar haciz geldiğini; bütçeden çiftçilere ayrılan 47 milyar TL’nin ise yaraya merhem olmayacağını ifade etti.