Yaşar: Garanti ödemeli projeler nedeniyle bırakın yatırım yapmayı; yol yapacak para bile kalmadı

Yaşar: Garanti ödemeli projeler nedeniyle bırakın yatırım yapmayı; yol yapacak para bile kalmadı
28 Ekim 2021 08:05

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerine yapmış olduğu konuşmasında garanti ödemeli projelere 42,5 milyar TL bütçe ayrılırken; vatandaşa ise yük reva görüldüğünü belirtti.

 

 

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar yaptığı bütçe konuşmasında, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne hazine garantili projelere giden paralar ile kara deliğin her geçen gün daha da büyüdüğünü belirtti.

 

 

Kara Delik Büyüyor

 

 

YAŞAR, bütçedeki hazine garantili ödemelere ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“2022 yılı için;

*Şehir hastanelerine yapılacak ödemeler için 21,6 milyar TL.

*Otoyollar ve köprüler için 20,3 milyar TL.

*Avrasya Tüneli için de 540 milyon TL ödenek ayrılmıştır.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesindeki garanti ödemelerinin, kendi bütçesi içerisindeki payı yüzde 45-47’ye çıkmaktadır. Bu durum karşısında Karayolları Genel Müdürlüğü’nün harcama kalemlerinden 2 TL’nin neredeyse 1 TL’si hazine garantili projelere gitmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, hazine garantili ödemeler yüzünden bırakın yatırım yapmayı yol yapmak için bile para kalmıyor. “

 

 

Türkiye’nin Kara Tablosu

 

 

Ülkede ne ekonomik ne de siyasi istikrarın kaldığını belirten YAŞAR; Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ile ülkenin her geçen gün biraz daha geriye gittiğini söyledi.

Artan döviz karşısında da Türk Lirasının her gün biraz daha eridiğini belirten Bedri Yaşar; Türkiye’deki kötüye gidişatın her geçen daha da içinden çıkılmaz bir yol aldığını vurguladı.

Yaşar, ülkenin kara tablosunu şu şekilde özetledi:

“*Enflasyon (19,69) ve işsizlik (yüzde 12) artmıştır

*işsiz sayısı 3 milyon 902 bin olarak gerçekleşmiştir.

*Genç nüfusta işsizlik yüzde 23,1 olmuştur. Türkiye’de her 3 gençten biri işsiz durumdadır.

*TÜİK’in işgücü istatistiklerine göre, Türkiye ekonomisi yüzde 43.6’lık istihdam oranı ile Avrupa ülkeleri arasında en kötü durumda olan 3. ülke konumundadır.

*Bireysel krediler bir yılda yüzde 47 artmıştır.

*Takipteki krediler hariç 33,5 milyon kişinin kredi borcu bulunmaktadır.

*Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 47 artarak 823 milyar lira olmuştur.

*Kredi ve Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı: 1. 755.725 (kişi)dir

*Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre bu yıl 1 Ocak- 15 Ekim 2021 tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 5 milyon 836 bin yeni dosya gelmiştir. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 76 bin adet artmıştır.

*Dünya Bankası, Türkiye’de son iki yılda kur krizi ve pandemi nedeniyle mutlak yoksul sayısının 3,2 milyon kişi artarak 10 milyon 171 kişiye yükseldiğini açıklamıştır.

*Asgari ücretli kesim 2 bin 825 TL’lik maaşı ile 2021 yılı Eylül ayı başında 8,30 seviyelerinde seyreden döviz kuru ile 340 dolar alabilirken, bugün 9,85 seviyesini gören döviz kuru ile yalnızca 286 dolar alabilir hale gelmiştir.

*2021 yılında yayınlanan Yatırım Trendleri Gözlem Raporu’na göre, Türkiye’ye doğrudan yapılan yatırımlar 2019’a göre yüzde 19 gerileyerek, 21 milyar dolara düşmüştür.

*2003’te 2.5 milyar lira olan çiftçilerin toplam borcu 180 milyar liraya yükselmiştir. Çiftçinin borcu 72 kat artmıştır. ”

Türkiye’nin bu tablo ile uluslararası piyasalarda da güven kaybettiğini belirten İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; bu sarmaldan çıkmak adına İktidarı “acilen” ekonomi politikaları konusunda istikrarlı ve uzun vadeli yaklaşımla adımlar atmaya davet etti.