Yaşar: 3 ay önce şahlanan ekonomide ne oldu da birden ekonomik savaş başladı!

Yaşar: 3 ay önce şahlanan ekonomide ne oldu da birden ekonomik savaş başladı!
24 Kasım 2021 11:28

Merkez Bankası tarafından %15’e indirilen politika faizinin bir anlam ifade etmediğini belirten İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; politika faizi %15 iken banakların uyguladığı faizlerin %23-24’lerde olduğunu vurguladı.

 

 

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; faizlerin ekonomiye etkisinin araştırılması üzerine grubu adına söz alarak bir konuşma yaptı.

 

 

FAİZE KARŞIYIZ DİYORLAR; BÜTÇENİN YÜZDE 14’Ü FAİZE AYIRIYORLAR

 

 

Hükümetin faizle mücadele edeceğiz; faize karşıyız söylemlerine değinen Bedri Yaşar, “Bu kadar faize karşıyız söylemlerine karşı bütçemizin yüzde 14’ünü faiz bütçesi olarak ayırıyoruz. Özellikle 2021 yılında 179,5 milyar, 2022’de 240 milyar, 2023’te 290 milyar, 2024’te 320 milyar olarak biz bir faiz bütçesi ayırmışız.” dedi.

Konuşmasında ekonomide 1 günde yaşanan çöküşe değinen Bedri Yaşar; dolardaki artışın sebebinin hükümet politikaları olduğunu söyleyerek şu açıklamada bulundu:

“Cumhurbaşkanının Ekonomik Kurtuluş Savaşı söylemine ilişkin değerlendirmede bulunan Bedri Yaşar;” Bundan 3 ay önce ekonomi şahlandı açıklaması yapan Sayın Cumhurbaşkanı bugün ekonomik kurtuluş savaşı başlatmıştır. 3 ay önce şahlanan ekonomide ne oldu da birden Ekonomik Kurtuluş Savaşı başladı? Buradan uyarıyorum. Millette bir şey kalmadı. Millet karnını zor doyuruyor. Yastık altından sonra, elde avuçta da hiçbir şey kalmadı.” dedi.

 

 

POLİTİKA FAİZİ DÜŞÜYOR; BANKA FAİZİ YÜKSELİYOR

 

 

Politika faizinin yüzde 15’ e düşürülmesinin piyasalar açısından bir anlam ifade etmediğini belirten Bedri Yaşar; bankalara bakıldığı zaman faiz oranlarının %23-24’lerde seyrettiğini, yurt dışında ise en yüksek faizle borçlanan ülke olduğumuzu belirtti.

Devlet eliyle sadece kamu bankalarında yapılan faiz düşüşlerine dikkat çeken Bedri Yaşar; ekonomideki güven ve belirsizlik nedeniyle gerçekte bankalardaki “bireysel kredilerin aylık faiz oranı yaklaşık 1,8 ile 2 arasında değişiyor; gecikmeler 2’nin üzerindeki rakamlarla başlıyor.” Diyerek daha fazla “Kara Salı “yaşanmaması gerektiğini; aksi halde iflasların, batışların artacağını vurguladı.