Yargıtay, geçmişte onadığı davaların benzerlerinde bozma kararı veriyor!

Yargıtay, geçmişte onadığı davaların benzerlerinde bozma kararı veriyor!
31 Temmuz 2022 09:58

Altı siyasi partinin 26 Şubat’ta kamuoyuna duyurulan deklarasyonda yer alan “Görevini kötüye kullanmak suretiyle Anayasa Mahkemesi veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararına sebep olup devleti tazminata mahkûm ettiren ve zarara uğratan hakimlere ve savcılara bu tazminat ve zararın rücu ettirilmesi sağlanacaktır” ifadelerinin ardından yargıda olası iktidar değişikliğinden dolayı ‘tazminat tedirginliği’ yaşandığı iddia edildi.

 

 

Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın özel haberine göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, geçmişte aynı kriterlerle yargılanan sanıklar hakkındaki onanan benzer cezalar son dönemde bozuluyor. Haberde, “Seçimlere 10 ay kala, bürokraside olduğu gibi yargıda da iktidar değişikliği halinde geçmişte verilen kararlarla ilgili tedirginlik yaşandığı ifade ediliyor. Çünkü, benzer davalarda geçmişte ‘onama’ kararları veriliyordu ancak aynı içerikteki davalarda ‘bozma’ kararları çıkmaya başladı” ifadeleri yer aldı.

 
ByLock iddiası var ama tespit tutanağı yok

 
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Eylül 2021, 30 Kasım 2021 ve 6 Aralık 2021 tarihli kararlarında, FETÖ davalarında kriter olarak belirlenen ve örgütün haberleşme uygulaması ByLock kullanıcısı olduğu iddia edilen sanıklar hakkında verilen kararları onadı.

Temyiz edilen dosyalarda, sanıklar haklarındaki “ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutanağı”nın dosyaya gönderilmesinin beklenmediğini ve buna rağmen FETÖ mensubu oldukları gerekçesiyle cezalandırıldıklarını savundu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise, verdiği üç onama kararında, “ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutunağı”nın dosyaya gönderilmesinin sonuca etkisi olmadığına hükmederek yerel mahkemenin kararlarını onadı.

 

 

Benzer davada tespit tutanağı bozma gerekçesi oldu

 
Aynı daire, 14 Aralık 2021 tarihindeki kararında ise, sanık hakkında ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutanağı olmadan ceza verilmesini bozma gerekçesi yaptı.

Haberin tamamı için TIKLAYIN