‘Yangın söndürme filomuz var mı, yok mu?’

‘Yangın söndürme filomuz var mı, yok mu?’
11 Ağustos 2021 09:17

Sonuç olarak Türkiye’nin orman yangınlarına hiç de hazırlıklı olmadığı, yeterli yangın söndürme uçağı bulunmadığı, THK’nın uçaklarının çürümeye terk edildiği anlaşıldı. Orman yangınları devam ederken Türkiye’nin yangın söndürme uçağı ve helikopteri olup olmadığı konusunda kafalar karıştı.

 

Fikret Bila / T24

Fotoğraf: Kenan Gürbüz / Reuters

 

 

Antalya Manavgat’ta, Muğla Milas’ta ve Marmaris’te yangın en şiddetli haliyle devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şu açıklamayı yaptı:

“Envanterimizde yangın söndürme uçağımız yok, envanterimizde yangın söndürme helikopterimiz yok. Bu ezelden beri böyle. Ancak envantere de uçak alımı ile ilgili, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çalışmalara başladık. İhalesini de inşallah bu sene içerisinde tamamlıyor olacağız.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da aynı günlerde, “Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde bu yangınlara müdahale edebilecek uçak filan yok” dedi.

Birkaç gün sonra Pakdemirli bu kez şu açıklamayı yaptı:

“Uçak olarak dünyada az bulunur bir filo sahibiyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin en güçlü hava gücü filosuna sahibiz. Orman Genel Müdürlüğü’nün hava gücü filosu, kara gücüyle beraber dünyadaki en önemli teşkilatlardan bir tanesidir. Akdeniz coğrafyasının da en güçlü filolarından bir tanesidir.”

Aynı Bakan, “envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çalışmalara başladık, bu sene içinde tamamlayacağız inşallah” dedikten birkaç gün sonra, Orman Genel Müdürlüğü’nün hava gücü filosunun dünyanın en büyüklerinden biri olduğunu söyleyebiliyor.

Birbirine zıt iki açıklama olunca, haliyle “yangın söndürme filomuz var mı, yok mu” sorusu akla geliyor.

 

 

Yazının tamamı için tıklayın