Yangın Merdiveni Çeşitleri Nelerdir

Yangın Merdiveni Çeşitleri Nelerdir
2 Ağustos 2022 12:48

Yangın merdivenleri binalarda olası bir yangın sonucu insanların tahliyesinin daha hızlı ve güvenli olmasını sağlayan önemli bir faktördür. Hayat kurtarıcı özelliği olan ve can kayıplarını önleyici unsur olan yangın merdivenleri bina yüksekliği 21.5 ile 30.5 metre arasında olan yerlerde kanun ile zorunlu hale getirilmiştir. Yine bina yüksekliği 51.5 metre ve daha yukarısı olan yerlerde de iki yangın merdiveni bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Yangın merdivenlerini profesyonel ve sertifikalı bir şirkete yaptırmak istiyorsanız Ardan Yangın Merdivenleri  sizler için özveri ve tecrübe ile hizmet vermektedir. Can güvenliğiniz söz konusu olduğu için artı bir özveri ve disiplinle çalışan firmamız sizlere yangın merdivenleri konusunda sizlere destek sunmaktadır.

 

Yangın Merdiveni Çeşitleri

Yangın merdivenleri pek çok kullanıl alanına ve ihtiyaca göre farklı şekillerde üretilmiştir. Dairesel yangın merdiveni ve z tipi yangın merdiveni, katlanabilir yangın merdiveni, özel tasarım yangın merdiveni, spiral yangın merdiveni sizlere sayabileceğimiz beş farklı yangın merdiveni çeşididir.

Dairesel Yangın Merdiveni

Düz yangın merdiveni kurulamayan yerler için tasarlanmış ve pek çok apartmanda yaygın olarak kullanılan bir yangın merdivenidir. Yanmaz ürünlerden üretilen bu yangın merdivenin doğru tasarlanmış olması ve kolay inilip çıkılabilen bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Dairesel yangın merdivenlerinde kötü tasarımlar oldukça yaygındır. Eğer bir katta bulunan kişi sayısı 25 üzeri ise dairesel yangın merdiveni kurulamaz. Eğer 25 ten az ise kurulabilir.

Z Tipi Yangın Merdiveni

Adından da anlaşılacağı üzere zik-zak yeni Z tipi şeklinde tasarlanmış bir merdivendir. Kalabalık meskenler için kullanımı yaygındır. Düz merdivenlerin yangın sonrası tahliye de zorluğuna karşı Z tipi yangın merdiveni kullanılmaktadır.

Katlanabilir Yangın Merdiveni

Katlanabilir yangın merdivenin bir diğer adı da akrobat yangın merdivenidir. Kullanan kişiye 8 m2 lik bir kullanım alanı doğuran bu merdiven alüminyumdan üretilmektedir.

Özel Tasarım Yangın Merdiveni

Yangın merdivenleri her zaman belirlenen kriterlerde üretilmeyebilir. Kişinin isteğine göre de yangın merdiveni üretilmektedir. Yer ve şartlara göre eğer farklı bir tarza ihtiyaç duyuluyorsa yangın merdivenleri üretilmektedir.

Spiral Yangın Merdiveni

Bu en sonuncu olarak yazdığımız yangın merdiveni en çok kullanılan ve en yaygın yardım merdivenidir. Okul, işletme, otel, ticari bina ve diğer pek çok alanda spiral yangın merdivenleri kullanılmaktadır. Monte edilerek kullanılan spiral yangın merdiveni talebe göre çelikten üretilmektedir.

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

Yangın merdiveni yönetmeliğin binaların boyutuna göre kaç adet yangın merdiveni yapılması gerektiği ve kaç adet yangın çıkış noktası olması gerektiği açıkça beyan edilmiştir. Özellikle toplumsal yerlerde herhangi bir istenmeyen üzücü olayda yangından olan kaybın en aza indirilmesi için bu tarz yasalar çıkartılmıştır. Siz de yangın merdiveni konusunda bizden destek alabilir ve yangın merdiveni çeşitleri konusunda daha detaylı bilgiyi telefonlarımızdan bize ulaşarak öğrenebilirsiniz.