Yalılara el konuldu, İBB Başkan Vekili Sakalar, hukuki süreci anlattı: Yargıdan dönmesi lazım

Yalılara el konuldu, İBB Başkan Vekili Sakalar, hukuki süreci anlattı: Yargıdan dönmesi lazım
7 Eylül 2022 09:00

Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesin’nden (İBB) alarak Hazine’ye devretti. İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar, hukuki süreci anlattı.

 

 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, İBB’nin hukuk mücadelesi başlattığını söyleyen İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar, “Bu komisyon sürekli bir şeyleri değerlendiren bir komisyon değil. 2014’te kuruldu. Komisyon, İstanbul İl Özel İdaresi’nin varlıklarının bir kısmını İBB’ye bir kısmını ilçe belediyelerine, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hazine’ye paylaştırdı. Sekiz yıl sonra sadece bu iki taşınmaz için komisyon yeniden toplandı. 2014’teki devir şartı ne ise turizm tesis alanında bulunan otel nitelikli bu taşınmaz bugün de turizm tesis alanında otel niteliğinde. Vasfında hiçbir değişiklik yok. Yani gerekçe yok” diye konuştu.

 
“Gerçekten okul alanı olsaydı haklı olabilirlerdi ama okul olmadığını onlar da biliyor”

 
Komisyonun tekrar toplanabilmesi için ilk kararın oyçokluğu ile alınması, bir şerh, hile ya da açık hata yapılmış olması gerektiğini söyleyen Sakalar bu gerekçelerden hiçbirinin oluşmadığını belirterek şunları söyledi:

“Gerçekten okul alanı olsaydı haklı olabilirlerdi. Ama okul olmadığını onlar da biliyor. Türk Hava Yolları Do and Co da açıklıyor. Burayı otel olarak işletmek ve satmak için yapıyorlar. Şimdi hangi amaçla Hazine burayı geri aldı? Biz ilgisine baktık 1950’lerde buranın mülkiyeti Hazine’deydi. Dolayısıyla ilgilisi geri dönmesi lazım. ‘Kök tapuya mı dönüyorsunuz?’ dedik. O zaman bir sürü taşınmazın kök tapusuna dönelim. Belki bize de çok fazla şey geri gelecek. Çok açık bir şekilde hukuksuz bir şey. Yüzde 100 yargıdan dönmesi lazım.”