‘Yabancılara satılan gayrimenkullerle ilgili veriler net değil’

‘Yabancılara satılan gayrimenkullerle ilgili veriler net değil’
10 Kasım 2022 10:46

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında yaptığı konuşmada marketlerde poşet kullanımının azalmadığını, aksine daha çok poşet sarfiyatının olduğunu belirtti.

 

 

Ülkemizde yaşanan çevre sorunlarının yanı sıra yabancıların edindiği gayrimenkullerde ilgili soru önergelerine verilen yanıtların yetersiz olduğuna değinen Ömer Fethi Gürer, bu konudaki belirsizliği giderilmesi için soru önergelerinin net ve anlaşılır bir şekilde yanıtlanmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz alarak, marketlerde plastik poşet kullanımının halen azalmaması, örtü altı üretim yapılan bölgelerdeki naylon kullanımının tarım alanlarına verdiği zarar, piknik yapılan alanlara bırakılan çöp torbaları ve gürültü kirliliği gibi sorunlara değindi.

Yabancılara satılan konut ve arazilerle ilgili sayısal verilerin net bir şekilde açıklanmamış olmasının neden olduğu belirsizliğe de dikkat çeken Gürer ayrıca güneş enerjisi santrallerinin kurulduğu tarım alanlarının atıl duruma düşmemesi için bu bölgelerdeki tarım alanlarının, en azından ‘gezen tavuk’ uygulaması kapsamında değerlendirilmesini önerdi.

 

 

POŞET KULLANIMI AZALMADI

 

 

Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında ilk olarak marketler ve diğer alışveriş merkezlerinden plastik poşetlerin parayla satılması uygulamasıyla poşet kullanım sayısının azaldığı yönündeki acıkmalarının gerçekleri yansıtmadığını anlattı. Gürer, “Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastikatığını engelledik.” Diyen Bakan Murat Kurum’a soru yönelten Gürer, “Bu poşet kullanımı nerede azaldı? Market, pazar, büfe, fırın; poşet sayısı azalmadı çünkü artık marketler, 25 kuruş olan poşeti, ürünleri ancak 2 tane poşetle alınabilecek noktaya taştılar çünkü boyutlarını küçülttüler; daha çok noktada poşet sarfiyatı var. Bu bağlamda, bu 550 bin ton plastik attığını poşet üzerinden nasıl belirlediğinizin dökümünü bize bir gönderirseniz biz de görmüş olalım” ifadelerini kullandı.

 

 

PİKNİKÇİLERİN POŞETLERİ ÇEVRE KİRLİĞİNE NEDEN OLUYOR

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, örtü altı üretin yapılan bölgelerde kullanılan naylonların üretim bittikten sonra tarlada bırakılmasının yanı sıra piknik yapılan alanlardaki çöp poşetlerinin neden olduğu kirliğe dikkat çekti.

 

 

YABANCILARIN EDİNDİĞİ GAYRİMENKULLERLE İLGİLİ KAFA KARIŞILIĞI DEVAM EDİYOR

 

 

“Ülkemizde ne kadar araziyi yabancı aldı, ne kadar konut var, ne kadar arazi aldı?” şeklinde Bakanlığa yönelttikleri soru önergelerine verilen yanıtların her seferinde farklı olmasını da eleştiren Gürer, Niğde’de yabancıların 600 bin dönüme yakın arazilerinin olmasına rağmen bunun, soru önergelerine verilen yanıtlarda görülmüyor olmasının ise kafa karışıklığına yol açtığını ifade etti.

 

 

KIZILCA DERESİ VATANDAŞI TEDİRGİN EDİYOR

 

 

Niğde’nin Bor ilçesinde organize sanayinin bulunduğu yerde akan derenin, Kızılca köyünün tarım arazilerinin içinden geçtiğine işaret eden Gürer, bu bölgede oluşan kirliliğin bölge halkını mağdur ettiğine dikkat çekti.

 

 

MERA ALANLARI YARI YARIYA AZALDI

 

 

24 milyon hektar olan mera alanlarının 12 milyon hektara gerilediğine de dikkat çekin Ömer Fethi Gürer, güneş enerji santrallerinin kurulduğu alanlardaki arazilerin atıl duruma düşmesinin engellenmesi için buralarda ezen tavuk uygulamasının hayata geçirilmesini de önerdi.

 

 

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMLERİ YAPILMIYOR MU?

 

 

Gürültü kirliliğine de vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, gürültü kirliliği ölçümlerinin devam edip etmediğini sorduğu konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Türkiye genelinde ölçümü yapılıyordu. Bu gürültü kirliliğinin ses açısından bu bağlamda kontrolünü Bakanlık bıraktı mı? Ben çevreyle ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu düşünüyorum…”