''Wall Street'i işgal et''

''Wall Street'i işgal et''
2 Mayıs 2012 11:03

1 Mayıs’ta tekrar sahneye çıkan ‘Wall Streeti İşgal Et’ eylemcileri, New York’un farklı yerlerinde protesto düzelendi. Gün boyunca çıkan olaylarda şuana kadar 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

1 Mayıs’ta tekrar sahneye çıkan ‘Wall Streeti İşgal Et’ eylemcileri, New York’un farklı yerlerinde protesto düzelendi. Gün boyunca çıkan olaylarda şuana kadar 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
 

 

 

ABD’de gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street’i, işsizliği ve ekonomik politikaları protesto eden eylemciler uzun bir aradan sonra havaların ısınmasıyla birlikte tekrar sahneye çıktı. Günün erken saatlerinde New York 6.cadde ve 42. sokaktaki Bryant Park’ta bir araya gelen yüzlerce eylemci, slogan atarak ekonomik adalet istedi. Kendilerine has kıyafetleri giyerek dikkatleri üstüne çeken grup, uzun süre müzik eşliğinde eğlendi. Sayılarının artması ile parkın etrafında kalabalık şekilde gezen grup, öğleden sonra 5. cadde üzerinden Union Meydanı’na doğru hareket etti. Göstericiler kendilerine has üslupları ile oynadıkları tiyatro ve taşıdıkları “Biz yüzde 99’uz”, “Kapitalizmin sonu ölüm”, “Sokaklar bizim”, “Amerikan baharı” dövizleri ile işsizlikle ilgili tepkilerini dile getirdi. Protestoya her yaştan insanın destek vermesi ise dikkat çekti. Amaçlarının ekonomik adaletsizliğe karşı mücadele etmek olduğunu belirten eylemciler, haklarını sonuna kadar savunacaklarını söylediler.

 
Uzun süre yolu işgal etmeden ilerleyen eylemciler, başka bir grubun kendilerine katılmasıyla yaklaşık 10 dakika boyunca yolu işgal ederek trafik akışını engelledi. Etrafta geniş güvenlik önlemleri alan New York Polis Departmanı (NYPD) ise olaya kısa sürede müdahale ederek, işgalcileri yoldan çıkarttı, trafik akışını normale çevirdi. Grupların bir araya gelmesini engelleyen polis, protestocuların Union meydanına gitmesine izin verdi. Union meydanında bir araya gelen yüzlerce insan müzik eşliğinde protestolarına devam etti. Protestocular Florida’da öldürülen siyahi genç Trayvon Martin’in posterlerini taşıdı. Protestoların olduğu alanlarda polislerin helikopter desteği ile güvenlik alanı oluşturmaları ise dikkat çekti.

 

 

 
AKŞAM SAATLERİNDE 20’YE YAKIN EYLEMCİ GÖZALTINA ALINDI

 

Union meydanında bir araya gelen grup havanın kararması ile birlikte civarda bulunan parklara dağıldı. Saat 22.00’da kapanması gerekn Battery Park’ta toplanan eylemciler uyarılara rağmen dağılmayınca, polis müdahale etti ve ilk belirlemelere göre 20’ye yakın kişi gözaltına alındı.

 
EYLEMCİLER ARASINDAKİ TEK TÜRK RECAİ İSKENDER

 

Eylemciler arasında bulunan tek Türk vatandaş Recai İskender, protestoyu sonuna kadar destekleyeceğini söyledi. Protestonun başladığı ilk günden beri internet üzerinden yaptığı canlı yayınla olayları aktaran İskender, kapitalizmin artık insanların ihtiyaçlarına cevap vermediğini bu yüzden bu sistemin değişmesini istediğini belirtti. Kış mevsiminde parkta kurduğu çadırla eylemcilere katılan İskender, “İnsanca ve adaletli bir sistemin kurulmasını istiyoruz. Ekonomideki eşitsizliğin artık sona ermesi lazım. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” diye konuştu. Tek işinin eylemcilere destek vermek olduğunu özellikle vurgulayan protestocu İskender, tekrar parkta yaşamaya başlayacağını ifade etti.
 

 

 

Geçen yıl 17 Eylül’de Wall Street’e yakın Zuccutti Parkı’nda eylemlerini başlatan ve kısa sürede tüm ABD’ye yayılan “Wall Street’i İşgal Et” protestocuları, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in talimatıyla polis tarafından 15 Kasım’da parktan çıkartılmalarının ardından eski güçlerini kaybetmişti. Eylemciler, havaların ısınması ile birlikte eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.