Vizyon belgesinde Türkiye’nin merkez ülke olması hedefleniyor!

Vizyon belgesinde Türkiye’nin merkez ülke olması hedefleniyor!
26 Kasım 2022 10:30

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık’ta duyuracağı vizyon belgesi ile seçimin ardından atılacak kalkınma adımları açıklanacak. Proje ile Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu’da merkez ülke olması amaçlanıyor.

 

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yurtiçi ve yurtdışı temaslarının ardından dar bir çalışma ekibiyle hazırladığı vizyon belgesi, 3 Aralık’ta kamuoyuna duyurulacak. Çok sayıda konu başlığında çeşitli planlamaların ve projelerin yer alacağı belgede, bölge bölge gelişmişlik hedefleri yer alacak.

ABD ve Londra temaslarının ardından Türkiye’ye çağ atlatacak projelerin hazırlandığını ve bunun için temiz finansmanın sağlanacağını duyuran CHP’de ‘3 Aralık’ açıklamalarının ayrıntıları netleşmeye başladı. Kılıçdaroğlu’nun TÜİK’in kapısına gittiği tarihin yıldönümünde gerçekleştirilecek açıklamada, kalkınma ve teknolojiye ilişkin hedefler sıralanacak.

Edinilen bilgiye göre, TCMB Eski Başekonomisti Hakan Kara ile ekonomistler Refet Gürkaynak ve Daron Acemoğlu’nun da katkı sunduğu çalışmada, CHP’nin ekonomi alanında uzman olan isimleri de yer aldı. Bu isimler arasında Bilim, Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in de bulunduğu kaydedildi.

 

 

MERKEZ İLLER PROJESİ

 

 

Bilim, sanayi, enerji ve teknolojik hamlelerin sıralanacağı çalışmada, CHP’nin 2015 yılında açıklanan Merkez Türkiye projesinin gelişmiş versiyonunun yer alacağı bildirildi. Buna göre, her bölgede belirlenen iki kente yapılacak yatırımlar projede sıralanacak. Bu yolla geri kalmış bölgelerin de gelişmesi hedefleniyor. Vizyon belgesinde vurgulanacak bölgesel projeler arasında, Doğu Akdeniz’deki ekonomik potansiyelin Türkiye’ye kazandırılması için oluşturulacak merkezler öne çıkıyor. Bu kapsamda Adana ve Mersin’de oluşturulacak bölgesel ofisler ve yapılarla bu bölgedeki ekonomik potansiyelin tüm Türkiye’ye kaydırılması ve özellikle İç Anadolu’ya aktarılması hedefleniyor. İç Anadolu bağlantısını sağlamada Aksaray’ın rol alacağı kaydedildi. Bu projenin bir benzeri, Ege bölgesi için de hayata geçirilecek.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Erzurum ve Kars merkez iller ilan edilecek. Bu bölgenin yapılacak yeni çalışmalarla Ortadoğu’nun en büyük hayvancılık pazarı haline getirilmesi ve tüm vatandaşlar tarafından buna katkı verecek bir sistemin oluşturulması hedefleniyor. Bu bölgede tarımsal potansiyel de harekete geçirilecek.

Vizyon belgesinde öne çıkacak bir diğer bölge, Güneydoğu Anadolu Bölgesi olacak. Hazırlanan çalışmalara göre, Urfa bu bölgede kilit bir rol oynayacak ve tüm bölgede tarımsal kalkınma hamlesi başlatılacak. Bu bölgenin, Ortadoğu’nun tarım merkezi haline getirilmesi, ancak bununla sınırlı kalmayarak Avrupa’ya ihracatta rol oynaması da amaçlanıyor.

 

İSTİHDAM HEDEFİ

 

 

Projeler kapsamında bölgesel güçle birlikte istihdam sorununun da çözülmesi planlanıyor. Projelerin emeği merkezine alan bir sistemle hayata geçirilmesi ve yeni teknoloji ile birlikte insan gücünden de aktif şekilde yararlanılması hedefleniyor. İstihdamı ve ekonomik kalkınmayı 81 ile yaymayı amaçlayan CHP, bu kapsamda ortaya çıkacak potansiyel geliri de tüm vatandaşların kazanacağı şekilde dağıtmanın yollarını vizyon belgesi ile ortaya koymayı planlıyor. Mevcut ekonomik krizden çıkışın ve krizin bir daha yaşanmamasının yollarının da anlatılacağı vizyon belgesinin, Altılı Masa’nın ortak vaatleri ile çelişmemesine de dikkat edildi.