Vatandaş, CHP’li Gürer’e böyle dert yandı: Bizi bitirdiler! Bir an önce seçim olsa da gitseler

Vatandaş, CHP’li Gürer’e böyle dert yandı: Bizi bitirdiler! Bir an önce seçim olsa da gitseler
15 Eylül 2021 10:07

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Geçti Bor’un pazarı, Sür eşeği Niğde’ye’ atasözünde yer bulan Bor ilçesinde meşhur Salı pazarını gezdi. Pazarcı esnafı satış yapamadığından, vatandaş da pahalılıktan yakındı.

 

 

Ürününü aldığı fiyata bile satamayan pazarcı esnafı, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e “perişanız” diyerek dert yanarken, kendi yetiştirdiği ürünü maliyetine bile satamayan bir başka esnaf ise “Artık ekmeyeceğim” diyerek, maliyet artışlarının neden olduğu olumsuz tabloya tepki gösterdi.

 

 

GÜRER, MEŞHUR BOR PAZARINI GEZDİ

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgenin en önemli pazar yerlerinden biri olan Bor pazarını gezdi. Bir zamanlar ‘iğne atsan yere düşmez’ deyiminin tam karşılığı olarak çok kalabalık olan ve çevre il, ilçelerden alışveriş için gelinen ünlü Bor Pazarında, sınırlı sayıda vatandaşın alışverişe geldiğini gören CHP Milletvekili Gürer, hem alışveriş için gelen vatandaşla hem de pazarcı esnafıyla dertleşti.

 

 

ÜZÜM 3 YILDIR AYNI FİYATA SATILIYOR AMA KİMSE ALMIYOR

 

 

Ömer Fethi Gürer’e, esnafın halinin perişan olduğunu söyleyen kadın pazarcı esnafı, “Kimse alışveriş için gelmiyor. Üzümün tam mevsimi,3 yıldır 5 liradan üzüm satıyorum ama kimse alacak hali yok. Her şeye zam var ama bu üzüm, 3 yıl önce de 5 liraydı, şimdi de 5 lira, yine de alan yok. İlaç, elektrik ve işçiliğe zam geliyor, bizim ürünümüzün fiyatı yerinde sayıyor. Müşterinin 5 liraya bile üzüm alacak durumu yok. 2 kilo alacaksa 1 kilo alıyor. 1 kilo alacaksa ancak yarın kilo alabiliyor. Yani alacağını yarı yarıya düşürüyor” dedi.

 

 

5 LİRAYA ALDIĞI FASULYEYİ, ALDIĞI FİYATA BİLE SATAMADI

 

 

Niğde Elmalı köyünden kilogramını 5 liradan aldığı fasulyeyi, Bor pazarında aldığı fiyata bile satamadığı anlatan bir başka esnaf ise adeta isyan etti. CHP Milletvekili Gürer’e, tüketicinin ‘pahalı’ diyerek ürün alamadığını anlatan pazarcı esnafı, “Ben 5 liraya aldığım fasulyeyi aldığım fiyata bile satamıyorum. Sabahtan bu yana 3 kilo bile satış yapamadım. Bu ürünler çöpe gidecek. Bu iş yapılmaz hale geldi. Fakat yapacakta başka işimiz yok” diye konuştu.

 

 

FİYATI BİR YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

 

 

Geçen yıl 5-6 lira arasında satılan turşuluk salata bu yıl yüksek maliyet artışı nedeniyle 10 liraya satmak zorunda kaldığını belirten bir başka pazarcı esnafı girdi maliyetlerindeki artışa tepki gösterdi. Gübre fiyatlarının 2 katından fazla arttığını, ilaç ve diğer girdi maliyetlerini ise yarı yarıya artığını belirten pazarcı esnafı, girdi maliyetleri aşağıya çekilmeden vatandaşın eskisi gibi pazardan ürün almasının mümkün olmayacağını, esnafın da satış yapamayacağını ifade etti.

 

 

BİBERİ BÖLDÜRÜP ALMAK İSTEYENLER VAR

 

 

Pazaryerine gelen az sayıda müşterini çoğunun alışveriş için değil merakından geldiğini söyleyen bir başka esnaf ise “Biberi dahi nerede ise kestirip almayı isteyenler bile var. Vatandaş artık kiloyla sebze meyve almayı lüks sayıyor. Bugün sattığımız malın yerine yarın yenisini koyamıyoruz” diyerek yaşanan sıkıntıya tepkisini gösterdi.

 

 

17 LİRAYA ALIP, 14 LİRAYA SATTI

 

 

Bor pazarındaki bir bamya satıcısı ise kilogramını 17 liradan aldığı ürünü, 14 liraya ancak satabildiğine dikkat çekerek, “İlaç, gübre, işçilik, sulama masrafı hat safhaya ulaştı. Üretici için gübre, elektrik, tohum ve ilaç fiyatları artıyor. İktidar gübre ve ilaç fiyatlarını düşüremezse işimiz zor” dedi.

 

 

ARTIK EKMEYECEĞİM

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i dert yanan bir üretici ise kendi mahsulü olan patlıcanı pazar yerinde maliyetine bile satamadığını söyledi. Vatandaşın alım gücünün kalmadığını söyleyen pazarcı esnafı, “Geçen yıl 450 liraya aldığım damlama sulama borusu, bu yıl 800 liraya çıkmış. Çiftçi nasıl üretim yapsın. Önümüzdeki yıl ben de ekim yapmayacağım. Bankaya olan borçlarım var. Tarlam ipotekli olduğu gibi muhtemelen icradan satılır. Bu yıl domates ektim ama gübre veremedim. Tezgâhta ürünü maliyetine satamıyorum” diyerek, Pazar yerlerinde yaşanan soruna dikkat çekti.

 

 

DAHA ÖNCE BÖYLE BİR DÖNEM YAŞAMADIK

 

 

Daha önce böyle bir dönem yanaşmadığını söyleyen pazarcı esnafı, “Ben yıllardır pazarcılık yaparım. Vatandaşın alım gücünün bu kadar düştüğü, pazar yerlerinin bu kadar sakin olduğu, pazarcının ise ürününü aldığı fiyata bile satamadığı başka bir döneme şahit olmadık. Vatandaşta para yok. Pazara geliyor, geziyor, geziyor. Zorunlu bir kaç ürünü ,sınırlı miktarda alıp gidiyor” dedi.

 

 

BOR PAZARI; NEREDEN NEREYE

 

 

Pazarcı esnafı ve vatandaşın sorun ve taleplerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bor pazarının bir zamanlar sadece Bor’a değil, başta Bor’a bağlı köy ve beldeler olmak üzere çevre illere bağlı ilçe ve kasabalardan gelen vatandaşlara da hitap eden, adeta iğne atılsa yere düşmeyen bir pazaryeri idi. Ancak ekonomik sıkıntılar vatandaşın alım gücünü düşürdü, vatandaş artık pazara bile gidemiyor. Gitse de alması gerekenin yarısı kadar ürün alıp dönüyor. Bu durum pazarcı esnafını olumsuz etkiliyor” dedi.

 

 

MALİYET ARTIŞI, PAZARI ETKİLEDİ

 

 

Pazar yerlerinde alış verişin azalmasının en önemli nedenlerinden birinin tarımda girdi maliyetlerinin çok yüksek bir şekilde artması olduğunu söyleyen Gürer, “İlaç, gübre, tohum, mazot, elektrik ve diğer girdi maliyetleri çok arttı. Maliyet artışları ister istemez tezgâha yansıdı. Ancak dar gelirli ve sabit gelirli vatandaş, geçen yıl filesini doldurduğu para ile bu yıl filenin yarısını bile dolduramıyor. Vatandaş pahalılıktan şikâyetçi, pazarcı aldığı fiyatta ürününü satamadığından şikâyetçi. Bir dokununca bin ah işitiliyor” şeklinde konuştu.

 

 

ÇİFTÇİYE DESTEK TÜKETİCİYİ DE KORUR

 

 

Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği güllük gülistanlık tabloya pazar yerlerinde rastlamak olası değil. Vatandaş alamıyor. Pazarcı daha az ürün tezgâha koysa dahi satamıyor. Çiftçiye destek tüketiciyi de korur. AKP iktidarının bir an önce tarımda ciddi bir politika yürütüp, girdi maliyetlerini azaltılmasına, borçlu üreticinin borçlarını uzun vadeye yaymasına olanak sağlayacak bir düzenlemeyi hayata geçirmesi ve kredi borç faizlerini silmesi gerekmektedir” dedi.