Vakalarda artış başladı: Maske kullanılmalı, aşılama 5 yaşa düşürülmeli!

Vakalarda artış başladı: Maske kullanılmalı, aşılama 5 yaşa düşürülmeli!
29 Haziran 2022 10:14

Covid-19’da vaka sayıları yükselirken uzmanlar uyarıyor: Aşısız ve risk grubundaki kişiler tehlikede. Maske kullanılmalı, aşılama 5 yaşa düşürülmeli, hızlı testler uygulanmalı.

 

Fotoğraf: EPA/ Sedat Suba

 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının sonlarına doğru ortaya çıkan, kısa sürede küresel bir salgına dönüşen ve şu ana kadar 6 milyonun üzerinde kişinin ölümüne yol açan Covid-19 salgını, yeni varyantlar ile etkisini tekrar arttırdı.

 

Dünya genelinde aşılama programlarının yaygınlaşmasıyla Türkiye dâhil birçok ülkede önlemler ya gevşetildi ya da tamamen kaldırıldı. Zayıflatılan tedbirlerin gölgesinde ortaya çıkan Omicron’un BA.4 ve BA.5 isimli alt varyantları İngiltere, Portekiz ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde vakaların yükselmesine yol açtı.

 

 

BAKAN KOCA: MÜSTERİH OLUN

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘müsterih olun’ çağrısı yaparken, yeni varyant için “grip öneminde” vurgusu yaptı. Koca, “Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış yine sürmektedir. Kötü günler geride kaldı. Benzerlerini gelecekte aramak yanlıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca’nın aksine uzmanlar Türkiye için de uyarıyor. Özellikle sonbahar mevsimine dikkat çeken uzmanlara göre artan vakalara karşı kapalı alanlarda maske kullanımı uygulamasına geri dönülmeli, aşılama 5 yaşa düşürülmeli, vakalar tespit edilerek izole edilmeli.

 

 
TTB: VAKA SAYILARINDA ARTIŞ VAR

 
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten’e göre Avrupa ülkelerinde artan vaka sayısı Türkiye’de de yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın en son korona virüsü tablosunu 6-12 Haziran tarihlerine dair açıkladığına dikkat çeken Ökten, “Vaka sayılarında son durum nedir? Günlük yapılan test oranımız nedir? Bu konular hakkında bir bilgimiz yok. Bize gelen bilgilere bakıldığında vaka sayılarında bir artış olduğu görülüyor. Dolayısıyla sonbahar ile birlikte yeni bir dalga riski elbette var. O yüzden şimdiden önlemleri almak gerekiyor” dedi.

Özellikle kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımının geri getirilmesini öneren Ökten, aşılama oranlarının da arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Ökten aynı zamanda vaka sayılarının sonbaharda daha da artacağına dikkat çekerken, ağır klinik bir tabloyla karşılaşma durumunun şu an için söz konusu olmadığını söyledi.

 
‘SON 10 GÜNDE VAKA SAYILARI ARTTI’

 
KLİMİK Derneği Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Alpay Azap’a göre ise Türkiye’de vaka artışları şimdiden başladı. Bu yükseliş tablosunun resmi verilere tam olarak yansımadığına dikkat çeken Azap, “Test sayısındaki düşüklük nedeniyle tespit edilen hasta sayısı azaldı. Benim pandemi boyunca tecrübem; dalgalar başladığı zaman benim telefonlarım da çalmaya başlıyor. Son 10 gündür -çok sayıda kişi pozitif çıktığını, ne yapması gerektiğini sormak için- telefonlarım çalmaya başladı tekrar. Dolayısıyla şimdiden vaka artışlarının başlamış olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

 

‘ALT VARYANTLAR, OMİCRON’UN ORİJİNAL TİPİNE GÖRE DAHA KOLAY BULAŞIYOR’

 
Omicron’un orijinal tipine göre yeni alt varyantların daha kolay bulaştığını belirten Azap, yeni salgın dalgasının özelliklerini şöyle anlattı: “İlk Omicron dalgası kadar hızlı ve şiddetli olmasa da yavaş yavaş bir artış söz konusu. Daha kolay bulaşıyor. O yüzden bu varyant şu anda kümelenmeler şeklinde hastalığı yayıyor. Bu bir toplantı olabilir, toplu taşıma olabilir, kapalı alanlarda yapılan konferanslar olabilir. Şu anki durum bu şekilde ilerliyor. Bu yeni varyantlar tam aşılılarda grip ve nezle gibi hafif seyrediyor. Ancak eksik aşılılar veya risk grupları tehlikede.”

 

 

YENİ DALGA KARŞISINDA RİSK GRUBUNDA KİMLER VAR?

 
Prof. Dr. Alpay Azap’a göre yeni virüs dalgasına karşı en çok aşısı eksik veya aşısız olanlar, aşıya iyi yanıt veremeyen ileri yaş grubundakiler ve bağışıklığı baskılanmış kişiler tehlikede. Tedbirlerin kaldırılmasından kaynaklı virüsün çok rahat bir şekilde dolaşmaya başladığını belirten Azap, “Mevcut ortamda bu hassas kişileri virüsün bulma riski yüksek. Onlarda da ağır seyirler karşımıza çıkabilir. Vakaların topluma yansıması sonbaharı bulabilir. Toplumda vaka sayıları arttıkça da riskli gruptaki kişiler arasında hastaneye yatışlar ve ölümler artacaktır” dedi.

 

 

‘MASKE GERİ GELMELİ, AŞILAMA 5 YAŞA DÜŞÜRÜLMELİ, HIZLI TESTLER YAYGINLAŞMALI’

 
Salgında yükselişe yol açan varyanta karşı hızla tedbir alınması gerektiğine vurgu yapan Azap, bu önlemleri şöyle sıraladı: “Öncelikle pozitif vakalar hızlı testlerle tespit edilerek izolasyona alınmalı. Eksik aşılı veya aşısız olanların aşıları tamamlanmalı, yeni varyanta karşı hatırlatma dozu yaptırılmalı. En önemlisi de kapalı alanlarda maske kullanımına yeniden geçilmesi gerekiyor. Ancak bir kapanma düzeyinde önleme gerek olmayacak. Virüs çok hızlı ve kolay bulaştığı için kapanma çok işe yarayacak gibi durmuyor. Ayrıca toplumda virüsün dolaşımını engellemek için daha küçük yaştaki çocukların da aşılanması bir önlem olarak alınabilir. Türkiye, 11 yaş üzerindekileri aşıladı. Bu yaş grubu 5 yaşa kadar düşürülebilir.”

 

 

‘YENİ AŞI GEREKEBİLİR’

 
Alpay Azap, Omicron’un alt varyantları için yeni bir aşının gerekliliğine de işaret ederek, “Her bir varyant hâkim hale geçebilmek için bir önceki varyanttan daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dayanıklı olmak zorunda olduğu için şu anki varyant da aşılara daha dayanıklı. Bu yüzden yeni aşı gerekli. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor ancak sonbahara yetişir mi konusu soru işareti. O zamana kadar bireysel önlemler ön plana çıkıyor. Hatırlatma dozları da mutlaka olunmalı” diye konuştu.

 
CEYHAN: ŞU SAATTEN SONRA MASKE ÖNLEMİ ALINMAZ, ALINSA DA HALK UYMAZ

 
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de Covid-19 salgınının kaderine bırakıldığına işaret etti, “Sağlık Bakanlığı son iki haftadır vaka sayılarını yayınlamıyor. Dolayısıyla ülkedeki salgının boyutunu onlar da şu an bilmiyordur” dedi.

Kendilerine sahadan gelen bilgiler doğrultusunda vakaların arttığını söyleyebildiğini kaydeden Ceyhan, Türkiye yönetimi tarafından ‘salgın bitti’ söylemlerinin şu saatten sonra önlem olarak dönmesinin pek inandırıcı olmayacağını söyledi: “Şu an altıncı dalganın çıkış kolundayız. Diğer ülkeler önlemleri kaldırırken ‘Salgın bitti, maskeleri çıkarın. Rahat rahat dolaşın’ mesajları vermezken Türkiye’de direkt Sağlık Bakanı’nın ağzından ‘salgın bitti’ mesajı verildi. Aşılama zaten düşükken bu söylem kişilerin aşı olmasını engelleyen bir tavır da oldu. Şu saatten sonra maske önlemi alınmaz, alınsa da halk bu önleme uymaz.”

 

 

‘BİZE İNANAN KİŞİLERE BİREYSEL ÖNLEMLERE DEVAM EDİN DİYORUZ’

 
Sağlık Bakanlığı’nın aksine kendisini takip eden, fikirlerini önemseyen kişilere maske kullanımı ve aşı çağrısı yaptığını belirten Ceyhan, “Kapalı ortamlarda maske takın, sosyal mesafeyi koruyun. Eski alışkanlıklarımız olan sarılma, tokalaşma ve öpüşme eylemlerini bırakın. Ve en önemlisi aşı olun. Biz söylüyoruz ama devlet politikası bu önlemleri kaldırmak şeklinde olunca ancak bize inanan insanları etkileyebiliyoruz. Korona virüsü yeni varyantlar ürettiği sürece bu durumu deprem olarak tanımlayabiliriz. Altınızda fay hattı durduğu sürece önlem almanız, tehlikenin farkında olmanız lazım” uyarısı yaptı.