Uzağı özleyen çocuk artık özgür

Uzağı özleyen çocuk artık özgür
22 Eylül 2013 10:44

Gezi direnişi tutuklularından olan Erdal Kozan sürpriz bir kararla tahliye oldu.

 

Ankara’daki Gezi eylemleri sırasında tutuklanan ve cezaevinde olan son iki şüpheli Erdal Kozan ve Mazlum Demir, cuma akşamı sürpriz bir şekilde tahliye edildi. Kozan, tutuklandığı sırada “Arama kararında çok sayıda örgüt var, örgütü biz mi seçeceğiz yoksa siz mi atayacaksınız” sözleriyle gündeme gelmişti.

Sürpriz tahliye

Gezi Park eylemlerine destek amacıyla Ankara’da yapılan gösterilerde 35 kişi ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ yapma suçundan tutuklanmıştı. Yapılan itirazlardan sonra Erdal Kozan ve Mazlum Demir dışındaki tutuklular serbest bırakıldı. Kozan ve Demir’in avukatları tutukluluk kararına tekrar itiraz etti. Cuma akşamı yapılan itiraz sonuçladı ve üç aydır tutuklu olan Kozan ve Demir için tahliye kararı verildi.

Radikal’e konuşan Erdal Kozan, tahliye kararlarının kendileri için sürpriz olduğunu söylüyor: “Cuma akşamı infaz koruma memurları gelip tahliye olduğumuzu söyledi. İnanamadık… Karar ailemize ve avukatlarımıza da bildirilmemişti. Dışarı çıktık, bir servis şoförünün telefonuyla durumu ailelerimize bildirdik.”

Sınava F tipinde girdimCezaevindeyken sınava giren ve Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazanan Kozan, sınava giriş şartlarını da şöyle anlatıyor: “Sınav giriş belgemi hapishane müdürlüğüne vermiştim. Daha sonra eğitim koordinatörü, ÖSYM ile irtibata geçilmiş. Bu şekilde sınava 2 Nolu F Tipi’nde girdim.”

Kozan, sınav saatini kelepçeli beklediğini anlatıyor ve devam ediyor: “Sınav salonu 2 Nolu F Tipi Cezaevinin açık görüş mahalliydi. 45 dakika ellerim kelepçeli sınavı bekledim… Bu durum sınav psikolojisini de etkileyen bir şey. Salonda sadece ben vardım. Aslında hukuk okumak istiyordum. Cezaevi şartlarında sınava girmeseydim, istediğim bölümü kazanırdım. Bu nedenle öfkeliyim.”

Hâkim bozuldu

Tutukluluk halinin, duruşmada hâkime “örgütü biz mi seçeceğiz yoksa siz mi atayacaksınız” diye sorduğu için uzadığını iddia ediyor Kozan: “Bize suçlama kâğıdı verildiğinde birden fazla örgüt ismi vardı. Yani savunma yapabilmem için hangi örgüt üyeliğiyle suçlandığımı bilmem lazımdı. Bu belirtilmemişti, sadece 9 örgüt ismi vardı. Ben de bu sözü söyledim. Ama o an hâkimin bozulduğunu gördüm. Aslında kendi tutukluluk kararıma da o an imza attığımı anladım. Ama hukuk sistemindeki gediği gösterdiğim için mutluyum” diye konuşuyor.

Uzağı özlemişimKozan’nın içerideyken en çok özlediği şey de, uzak! “En çok uzaklığı özlemişim… İçerde her şey o kadar yakın ki. Uzağa bakamıyorsunuz, tepenizde küçücük bir gökyüzü ve her şey çok yakın. Gözlerim hâlâ kamaşıyor.”

Muhalif olmanın bedeli 95 gün

Kozan, yapılan hukuksuzluklar karşısında adalete güveninin sarsıldığını , tahliye beklemediğini ve bu yüzden hapiste yabancı dil öğrenme çalışmalarına başladığını söylüyor. 95 gün cezaevinde kalan Kozan’ın, ‘herhangi bir pişmanlığı’ yok: “Muhalif olmanın bedelini 95 günle ödedik. Canımıza tak ettiği bir nokta olduğu için bu eyleme katılmıştık. Pişman değilim.”

Kaynak: Radikal