Üniversitelere yapılan siber saldırı Meclis gündeminde! CHP’li Polat: Güvenlik analizi yapılmalı!

Üniversitelere yapılan siber saldırı Meclis gündeminde! CHP’li Polat: Güvenlik analizi yapılmalı!
20 Ekim 2021 08:16

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, üniversitelere yapılan siber saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi veren CHP’li Polat, son 5 yılda siber saldırıya uğrayan kamu kurumu sayısını sordu.

 
GÜVENLİK ANALİZİ YAPILMALI

 
Saldırı sonrası bilgilerin satılma iddialarının ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten CHP’li Polar, “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından 17 Ekim 2021 tarihinde öğrencilere gönderilen mesajda siber saldırıya uğranıldığı, öğrenci ve personel bilgilerinin ele geçirildiği açıklanmıştır. Bilgilerin hacker tarafından satışa sunulduğu; Erzurum Teknik Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi’nin de öğrenci ve personel bilgilerinin ele geçirildiğini ve bunların da satışa sunulacağını açıkladığı iddia edilmektedir. Bilişim teknolojilerinin hızlı gelişimi sayesinde artan bilgisayar ve internet kullanımı, hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Bilişim ve internetin dünyada bir anda yaygınlaşması kullanıcılara bir yandan kolaylık ve özgürlük tanırken, öte yandan oluşan güvenlik açıkları sebebiyle sistemlerin kötüye kullanılmasına sebep olmaktadır. Günümüzde çok çeşitli siber saldırı yöntemleri bulunmakta olup bu siber saldırı yöntemleri kurumlarımızca incelenmelidir. Gelinen noktada Türkiye’de siber güvenlik durum analizi yapılması gerektiğine şüphe yoktur” dedi.
CHP’li Polat’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelttiği sorular;
1) Siber saldırı yöntemleri ile ilgili incelemeler ne sıklıkla yapılmaktadır? Yapılıyor ise bunlar kamu kurumlarındaki bilişim birimleri ile paylaşılmakta mıdır? Üniversiteler de bu kurumlara dahil midir?
2) Uluslararası hackerlerin saldırılarının ülkemiz savunma sistemlerine vereceği zararlar düşünülerek alınan etkin tedbirler nelerdir?
3) Son 5 yılda siber saldırıya uğrayan kamu kurumu sayısı kaçtır?
4) 5651 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden bugüne kadar ülkemizde kamu kurumlarına ve şirketlere yönelik yapılan siber saldırı sayısı kaçtır? Yapılan bu siber saldırılar ne tür saldırılardır ve kimleri ya da nereleri hedef almaktadır? Bu saldırılar neticesinde ne kadar maddi zarar meydana gelmiştir?
5) Son 5 yılda bilişim suçları kapsamında ceza alan kişi sayısı kaçtır?