Uniswap Nedir?

Uniswap Nedir?
29 Ekim 2020 16:50

Bildiğiniz gibi merkezsiz borsalar, saldırı riski, yönetim sorunları ve işlem ücretleri gibi bazı sorunların çözümü olarak Blockchain sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Blockchain haberleri de bu doğrultuda artmaya başladı.

 

Elbette merkezsiz borsalar dört dörtlük platformlar değil. Bu borsaların asıl sorunu likidite eksikliği olarak görünüyor. İşte Uniswap bu soruna bir çözüm oluşturmak için geliştirildi. Uniswap, bu likiditeyi sağlayan alıcılara ve satıcılara dayanmaksızın tokenlarınızı takas etmenize izin vererek merkezsiz borsaların likidite sorununu çözmeye çalışıyor.

 

Uniswap, ERC20 tokenlarını takas etmek için geliştirilmiş bir Ethereum platformu olarak görev yapmakta. Uniswap, çoğu borsanın aksine halka açık bir ürün olarak işlev görmektedir. Uniswap platformunun bir diğer özelliği ise, platform ücretlerinin ve aracıların olmamasıdır.

 

BKZ: Bitcoin Haberleri

 

Kim Tarafından Tasarlandı?

Uniswap, Hayden Adams isimli bir blockchain girişimcisi tarafından tasarlandı. Adams’ın söylediğine göre kendisi Vitalik Buterin’den ilham almış.

 

Uniswap’ın Faydaları

Uniswap’ı diğer borsalardan ayıran temel faktör, “Sabit Ürün Pazar Yapıcı Modeli” adı verilen bir mekanizmadır.

 

Yani herhangi bir token Uniswap’a eş bir ETH değeri ve işlemde bulunan ERC20 tokenı ile finanse edilerek eklenebiliyor. Örneğin, Q isimli bir altcoin ile takas yapmak istiyorsunuz, bu Q token için platformda bir akıllı sözleşme başlatılır. Bu sayede aldığınız 50 $ değerindeki Q token ve 50 $ değerinde bir ETH ile likidite havuzu yaratırsınız.

 

Uniswap’ta ise bu işlem şu şekilde gerçekleşiyor. Q tokenın fiyatını belirlemek için alıcıları ve satıcıları işin içine sokmak yerine, platform sabit bir denklem kullanıyor. Bu denklemi x * y = k olarak düşünebiliriz.

 

Bu denklemde, x ve y, bir likidite havuzunda bulunan ETH ve ERC20 tokenlarinin miktarlarını temsil ederken, k sabit bir değer olarak yer almakta. Bu denklemde gördüğünüz gibi bir arz talep dengesi vardır. Yani biri ETH ve Q token atın aldığında ETH arzı azalır Q token’in fiyatı artar.

 

Yani kısaca, Uniswap üzerindeki tokenların fiyatı yalnızca alım ve satım işlemleri ile değişiyor. Esas olarak Uniswap’in yapmak istediği şey, tokenların değerini dengeleme politikası ile kullanıcılara sunulması.

 

Ayrıca, Uniswap üzerinde bütün ERC20 tokenları listelenebiliyor. Ve bu listeleme sürecinde izin gerekmemekte. Ayrıca her token için akıllı sözleşme ve likidite havuzu bulunmakta. Eğer yoksa, kullanıcılar kolayca bunları oluşturabilir. Fakat bir likidite havuzuna katkıda bulunmak istiyorsanız, o havuza için eşit değerde ETH ve ERC20 tokenı sağlamalısınız.

 

İlk 100 Kripto Para Birimi arasında yer alan Ethereum ilerleyen günlerde gelişen teknolojileriyle adından hayli söz ettirecek gibi gözüküyor.