Umut Oran: ‘Hükümet yurtta, hemde Dünya’da çatışma siyaseti uyguluyor’

Umut Oran: ‘Hükümet yurtta, hemde Dünya’da çatışma siyaseti uyguluyor’
26 Ağustos 2013 19:15

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve geçen hafta yaşamını yitiren Sinikan aşireti lideri 87 yaşındaki Şevket Duyan’ın taziyesine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ortadoğu’daki olaylarda Türkiye’nin sağduyulu ve barış dilini kullanması gerekirken, AKP hükümetinin ise çatışma ve gerilim siyaseti yürüttüğünü söyledi. Oran, “Son zamanlarda Erdoğan hükümeti hem yurtta, hemde dünyada bir savaş ve gerilim siyaseti yürütüyor. Bu hem Türkiye hemde bölge çok tehlikeli” dedi.

Mardin’e tarifeli uçakla gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, geçen hafta yaşamını yitiren Sinikan aşireti lideri 87 yaşındaki Şevket Duyan’ın taziyesine katılmadan önce havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hassas bir dönemde ve hassas bir bölge olduklarını kaydeden Umut Oran, “son iki yıldır özellikle Suriye’de, Mısır’da yaşanan gerginlik Türkiye ve dünya açısından kaygı vericidir. Ortadoğu’da özelikle müslüman kardeş kanı akıyor. Müslüman müslümanı bir anlamda öldürüyor. Türkiye’ye burda çok önemli bir rol düşüyor. Türkiye’nin burada sağduyulu olması gerekiyor. Barış dili kullanması gerekiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak baştan beri doksan yıldır yurta barış dünyada barış diyerek hep bu ilke çerçevesinde hareket ettik. Fakat son zamanlarda Erdoğan hükümeti yurtta çatışma ve gerilim siyaseti uyguluyor. Dünya’da ve bölgede bir savaş bir gerilim siyaseti uyguluyor. Açıkçası son derece tehlikeli. Türkiye içinde tehlikeli, bölge içinde tehlikeli. Çünkü Türkiye bu bölgede istikrarın, demokrasinin yıllardır hep teminatı güvencesi oldu” dedi.

ERDOĞAN HÜKÜMETİ KARŞILIKSIZ ÇEK DURUMUNA DÜŞTÜ

Bölgedeki ülkelerin Türkiye’yi bir model olarak gördüklerini kaydeden Umut Oran, şunları söyledi: “Neden bu bölgedeki ülkeler Türkiye’yi model olarak gördüler. Çünkü Türkiye yurtta barış dünyada barışı benimsedi. Bugün gerilen noktada Erdoğan hükümetinin artık karşılığı yok. Bölgede karşılığı yok. Karşılıksız çek gibi. Artık tarihi geçmiş vadesi dolmuş karşılığı olmayan bir çek gibi. Bu yüzden dikkat ederseniz önce batı bunu anladı. Avrupa birliği iktidar partisi ile müzakereleri sürdürürken ana muhalefet partisi ile müzakereleri sürdürüyor. Son iki üç yıldır aynı şekilde de Ortadoğu’da artık Türkiye’de ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisini muhatap almaya başladılar. En son geçen hafta Irak ziyareti bunun bir göstergesi. Yani artık Erdoğan’ın içeride artık son kullanım tarihinin bitmiş olmasını biz dile getiriyoruz. 210 gün sonra Erdoğan hükümetinin karşılığı olmayacak. Dışarıda da Erdoğan hükümetinin Ortadoğuda’da bölgede de bir karşılığı yok. Artık bir karşılıksız çek durumuna düşmüştür. Türkiye’nin gerilim noktasından uzaklaşması gerekiyor. İçerde ve dışarda barış dilini geliştirmesi gerekiyor. Çünkü barış ve demokrasi olursa, huzur olursa bölgede istikrar olur, kalkınma olur. Genel başkanımız konuşmasında Erdoğan hükümetinin taraf olduğunu ve çeşitli tarafları desteklediğini, hem silah yardımı yaparak, hem bir takım yardım yaparak belli kişileri eğitip veya bir takım konularda kamplara sokulduğunu ifade ederek, terör hem ithal ettiğini hem ihraç ettiğini söyledi. Bunu söylerken neden terör ithal ettiğini de söyledi. Artık sınırlarımız delik teşik. Güveliğimiz büyük zafiyet içerisinde.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran daha sonra, Kızıltepe ilçesine 5 kilometre uzaklıkta olan Işıklar Köyü’ne giderek, yaşamını yitiren Şakir Duyan’ın oğlu CHP Mardin İl Başkanı ve eski milletvekili Mahmut Duyan ile yakınlarına başsağlığı diledi. Umut Oran, taziyede yaklaşık iki saat kaldıktan sonra Kızıltepe’den ayrıldı.