Ümraniye Semt Polikliniği boşaltıldı!

Ümraniye Semt Polikliniği boşaltıldı!
24 Mart 2023 09:58

Ümraniye Semt Polikliniği, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Binanın alt katındaki Ataşehir Mustafa Kemal ASM için de tahliye kararı verildi. Ancak taşınılacak binanın durumu kötü, kolonlarında çatlaklar görülüyor. Dr. Mehlepçi, “Çalışanların can güvenliği yok” diyor.

 

 

Fotoğraf: Birgün

 

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Semt Polikliği için “depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle” boşaltması kararı verdi. Birgün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre bu binanın hemen altında sağlık hizmeti veren 6 birimli Mustafa Kemal Aile Sağlığı Merkezi’nin (ASM) büyük kısmı Esatpaşa ASM’ye taşınacak. Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, taşınılacak olan Esatpaşa ASM’nin çürük olduğunu belirterek “Depreme karşı dayanıksız binalarsa elbette yıkılmalı. Ama taşınılacak ASM’ler de gerçekten dayanıklı değil. Neden bir planlama yapılmıyor” diye sordu.

 

 

BİNALAR SAĞLAM DEĞİL

 

 

Maraş merkezli depremlerin ardından İstanbul’da birçok hastane için tahliye kararı verilmişti. Bu hastanelerden biri de Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan semt polikliniği oldu. Hastane binasına geçen hafta cuma günü Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden “depreme dayanıksız ve cumartesi gününe kadar boşaltılmalı” talimatı verildi. Sekiz katlı sağlık binasının yalnızca giriş katı kullanıma açık tutulup diğer katlar kapatıldı ve cumartesi gününe kadar tamamen boşaltılması talimatı verildi. Bunun üzerine ASM doktorları, İl Sağlık Müdürlüğü ile Ataşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bunun nedenini sordu ve o zaman binanın bir hafta içinde boşaltılacağını öğrendi. Konuya ilişkin BirGün’e açıklamalarda bulunan Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, bir saat içinde hastanenin boşaltılma kararının verildiğini ancak bu karardan 6 birimli olan Mustafa Kemal ASM çalışanlarının haberinin olmadığını belirterek “Orada çalışan arkadaşlar il ve ilçe sağlık müdürlüğü ile iletişime geçince karardan haberleri oldu. ASM’nin 4 biriminin Esatpaşa ASM’ye iki birimin de Haydarpaşa Numune Ataşehir Eğitim Aile Sağlığı Merkezi’ne taşınacağı söylendi. Fakat Esatpaşa ASM depreme dayanıklı olmadığı için boşaltılan Mustafa Kemal ASM’nden daha virane durumda. Bütün kolonları çatlak, demirleri dökülmüş. Orası kesinlikle sağlam değil.” diye konuştu.

 

 

YETKİLİLERE ÇAĞRI

 

 

Esatpaşa ASM’de çalışacak hekimlerin, çalışanların, hastaların can güvenliğinin olmadığını anlatan Mehlepçi, ASM’nin bugün tamamen tahliye edileceğini anımsatarak, şöyle devam etti: “Taşınacak ASM’de görevli olan doktorlar Erdal Eren Kültür Merkezi’ne taşınmayı talep etti ancak bu belediye tarafından olumlu karşılanmadı. Hastane binalarının depreme dayanıklılığı konusunda çalışmalar yapılıyor ancak ASM binaları için bu yok. Taşınacak olan ASM’den 50 bine yakın hasta hizmet alıyor. Bu hastalar ne olacak. Mustafa Kemal Mahallesi, Esatpaşa Mahallesi’ne çok yakın değil, özellikle yaşlı hastalar nasıl gidecek? Neden bir planlama yapılmadı. Taşınılacak olan Esatpaşa’daki ASM’nin alttaki kolonları incelediğimizde buranın da çürük olduğunu gördük ve demirlerin parça parça döküldüğünü gördük. Buranın da güvenli olmadığını düşünüyoruz. Bir an önce bununla ilgili yetkililerin çözüm bulmasını bekliyoruz.”