‘Umarım siz de pişmansınızdır Tayyip Bey…’

‘Umarım siz de pişmansınızdır Tayyip Bey…’
16 Haziran 2021 10:18

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, bugünkü köşesinde NATO Zirvesi’nde çekilen bir kareyi 20 yıl boyunca iktidar medyasının kullandığı bir kare ile karşılaştırarak “Umarım pişman olmuşsunuzdur” değerlendirmesini yaptı.

 

Ataklı’nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

 

 

Yıllar önce, Ecevit’in başbakan olduğu sırada Amerika ziyaretinde çekilen fotoğrafını kimse unutmamıştır değil mi?

O dönem Amerikan Başkanı olan Bill Clinton, Oval Ofis’te Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit’i koltuğunun ucuna oturarak karşılamıştı.

 

O sırada sağlığı pek iyi olmayan ve yürümekte de biraz zorluk çeken Ecevit’in görüntüsü fotoğrafa yansıyınca ortaya hoş olmayan bir tablo çıkmıştı.

Ecevit, Amerika Başkanı önünde ceketi ilikli, başı ve gövdesi hafif öne eğik, mahcup ve biraz da korkulu biçimde duruyordu sanki.

Oysa bu otomatik kamera ile çekilmiş bir rulo filmden özellikle seçilmiş bir kareydi.

O günlerde de bu, Ecevit’e yönelik eleştiri konusu yapılmıştı ama fotoğrafı dehşet biçimde istismar ederek asıl kaymağını yiyen Erdoğan olmuştu.

Çünkü Erdoğan, hiçbir ahlaki ve vicdani kuralı gözetmeden Ecevit’in bu fotoğrafı üzerinden çirkin bir siyaset yapılmasına izin vermişti.

İktidar medyası bu fotoğrafı ısrarla gündeme getirerek, “Artık eskiden olduğu gibi dış güçlerin karşısında ceket ilikleyip eğilen bir Türkiye yok” teranesini yıllarca kullandı.

Hiç utanmadılar, bu fotoğrafın bir göz yanılsaması olduğunu hiç söylemediler bile.

Ama güzel bir sözümüz vardır, “Allah’ın sopası yok” diye.

Tam 20 yıl Ecevit’i karalayarak bu fotoğrafı istismar eden saray medyası, NATO Zirvesi’nde çekilen bir fotoğrafla neye uğradığını şaşırdı.

 

Fotoğrafta Amerikan Başkanı ayakta duruyor, önünde diz çökmüş olan Erdoğan da elini öpüyordu.

Tabii yok böyle bir şey.

Biden oturmakta olan Erdoğan’ı görünce yanına doğru gidiyor. Erdoğan ayağa kalkarken, Biden’a “pandemi gereği el sıkmak yerine yumruğunu uzatıyor” ancak tam bu sırada çekilen fotoğraf, Erdoğan’ı “uygunsuz” gösteriyor.

Şimdi diyorum ki; “Tayyip Bey şimdi bu fotoğrafın bir istismar malzemesi yapılmasını istemezsiniz değil mi? Ama hiç endişe etmeyin, siz hiç beğenmeseniz de namuslu, ahlaklı, ilkeli gazeteciler buna asla yeltenmezler. Nitekim dün hiçbir muhalif gazete bu fotoğrafı kullanmadı. Ama sizin medyanız bir fotoğrafın nasıl çekildiğini bile bile tam 20 yıl Ecevit karalaması yaptı. Umarım adınıza yapılan bu çirkinlikten dolayı pişman olmuşsunuzdur siz de.”