Uludağ’ı yapılaşmaya açacak teklife tepki!

Uludağ’ı yapılaşmaya açacak teklife tepki!
30 Kasım 2022 10:10

Uludağ’ı ranta kurban edecek kanun teklifinin geri çekilmesini isteyen CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, “Uludağ talan edilmek isteniyor” derken İYİ Partili Oral ise “Rant bunların ekmeğidir, aşıdır” diye konuştu.

 

 

Fotoğraf: uludaginfo.com

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre iktidarın, TBMM Başkanlığı’na sunduğu ranta yol açabilecek çok sayıda düzenleme barındıran Uludağ Alanı Hakkındaki Kanun Teklifi’ne muhalefetten, tepki geldi. Muhalefet, teklifi ‘talan ve peşkeş’ cümleleriyle eleştirdi. AKP Milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan kanun teklifi ile doğal sit alanları ile milli parklar gibi koruma alanlarını içerisinde barındıran Uludağ için yeni bir komisyon kurulması hedefleniyor. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, Uludağ’da korunması gerekli taşınmaz ve tabiat varlıklarına yönelik planlar, projeler, iş ve işlemleri hayata geçirme yolu açılacak.

Uludağ hakkındaki kanun teklifinin, “Çok net bir talan teklifi” olduğunu kaydeden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. “Burası tıpkı Ürgüp’te ve Salda’da olduğu gibi talan edilmek isteniyor” ifadelerini kullanan Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Anıtlar Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yönetilen Uludağ için tek bir inisiyatif devreye girecek ve bu inisiyatif Uludağ’ı yönetecek. Tarihi ve doğal yapısı, turistik yapısı, her türlü işlevi bütünüyle bu yapı tarafından kontrol edilecek ve tek elden yönetim diye adlandırdıkları iş daha önceki örneklerde olduğu gibi peşkeşe yol açabilecek. İktidar, giderayak tüm doğal güzellikleri yok etmek istiyor. Buna hep birlikte karşı çıkmalıyız çünkü bir tane Uludağ var ve vatandaş bir daha oraya erişemeyebilir.”

 

MÜCADELE EDECEĞİZ

 

Teklifin görüşüleceği TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun İYİ Partili üyesi İbrahim Halil Oral da düzenlemeyi eleştiren isimlerden. AKP’nin bu gibi düzenlemelerde sicilinin bozuk olduğunu vurgulayan Oral, şöyle konuştu: “Sicilleri bozuk olduğu için bu teklife mesafeli yaklaşmak gerekiyor. Rant bunların ekmeğidir, aşıdır, havasıdır. Teklif komisyona geldiği zaman Uludağ’ın güzelliklerine aykırı bir husus çıkmaması için mücadele edeceğiz. Bugüne kadar çıkardıkları birçok kanundan rant elde ettiler. Bunda da durum aynı olmasın diye çaba göstereceğiz.”