Ülkesini hiç görmemiş 3. nesil sığınmacılara hazır mıyız?

Ülkesini hiç görmemiş 3. nesil sığınmacılara hazır mıyız?
4 Eylül 2021 11:01

Türkiye ile Pakistan arasındaki son derece iyi ilişkiler bir tarafa, her iki ülkenin bir de ortak kaderi var; yoğun sığınmacı akını. Türkiye bugünlerde Suriyelilerden sonra, bir de Afgan sığınmacıların da kafileler halinde gelme ihtimalinin endişesini yaşıyor. Aynı endişe, Afganistan’ın komşusu Pakistan’da da hakim. Üstelik Pakistan, 40 yıldan fazladır Afgan sığınmacılara ev sahipliği yapıyor.

 

Zeynep Gürcanlı / Dünya

Fotoğraf: Erdem Şahin / EPA

 

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sirus Seccad Gazi, ülkesinin Afganistan’ın Sovyetler tarafından işgal edildiği 1979’dan bu yana yaklaşık 3 milyon Afgan sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi ve ekledi; “Onlara bu zamana kadar o kadar iyi baktık ki, ülkesini hiç görmemiş üçüncü jenerasyon Afganlar doğdu…”

Pakistan Büyükelçisi’nin bu sözleri bile, yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de olan Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerinin öyle kolay olmayacağını ortaya koyuyor. Türkiye’nin, Pakistan’ın yaşadığı bu durumu iyi inceleyip, vakit geçirmeksizin Suriyelileri ülkelerine geri gönderebilecek politikaların üzerine düşmesi lazım.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın