‘Ülke tarımı adına büyük bir hata’

‘Ülke tarımı adına büyük bir hata’
8 Mayıs 2022 09:40

Konya’daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün arazisi imara açılarak TOKİ’ye devrildi. Karara tepki gösteren kurumun eski müdürü Seydi Ahmet Bağcı, “Kullanılabilecek o kadar alan var iken, 100 yılı aşkın bir sürede ıslah edilen araziyi inşaat alanına, taşa çevirmek niye? Bu karar ülke tarımı adına büyük bir hatadır. Akla ve bilime aykırıdır” dedi.

 

 

Fotoğraf: Reuters

Sözcü’den Müslüm Evci’nin haberine göre Türkiye’nin ve Avrupa’nın önemli tarımsal araştırma enstitüleri arasında bulunan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nin arazisi rezerv yapı alanı olarak belirlenmişti. İmara açılan bölgenin TOKİ’ye devredildiği iddia edilirken, enstitünün verimli tarım arazilerinin ranta kurban edilmesine birçok STK ve siyasi isim tepki gösterdi.

 

“ÜLKE TARIMINA YAPILACAK EN BÜYÜK YANLIŞTIR”

 

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Bu skandal kararı alanlar, ülkenin gıda güvenliği ve güvenirliliği adına yeniden gözden geçirmeleri ve bu tür uygulamalardan derhal vazgeçmeli” derken, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise, “Ülkemizin tarımsal üretimini artırmak için önemli görevler üstlenmiş olan tarımsal araştırma enstitülerin arazilerini ‘rezerv arazi’ ilan etmek ülke tarımına ve tohumculuğuna yapılabilecek en büyük yanlışlıktır” denildi.

 

 

Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün eski Müdürü Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı yaptığı açıklamada, enstitüye ait arazinin bir bölümüne itirazlara rağmen şehir hastanesi yapıldığını ve şimdi de geri kalan kısmının ise TOKİ’ye devredileceğini belirtti.

 

 

“BU ALANDA 100 YILDIR ÜRETİM 40 YILDIR ARAŞTIRMA YAPILIYOR”

 

 

“BDUTAE’nün arazisinde buğday başta olmak üzere arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut, kuru fasulye, mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi gibi önemli bitkilerde tohumculuk sektörüne katkılar sağladığını ifade eden Seydi Ahmet Bağcı, şunları söyledi:

“Enstitüye tahsisli araziler yıllar öncesinden Konya’nın sulak daha sonraları Aslım Bataklığı olarak bilinen şehrin kot seviyesi en düşük bölgesidir. Burası zamanla drenaj kanalları açılarak ve iklim olarak daha kurak bir dönem girilmesi neticesinde fazla suların tahliye edilmesi ile 100 yılı aşkın bir süredir toprak ıslahı programı kapsamında iyileştirilmiş olan, birinci sınıf sulu mutlak tarım alanlarına dönüşmüştür.

Bugün “Arazi Ofisi” olarak inşaat amaçlı TOKİ’ye verilmek istenen bu alanda 100 yıldır hayvancılık ve tarla bitkileri üretim ve araştırma çalışmalarının yanında Dünya Gıda Teşkilatına (FAO) bağlı CIMMYT ve ICARDA gibi Uluslararası Tarımsal Araştırma Kurumları ile ortak olarak yürütülen Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı’nın (IWWIP) Türkiye adına koordinasyon merkezidir.

Türkiye’nin kuraklık sorununa çözüm bulması için 2007 yılında ülkemizin en kurak alanlarından biri olarak kabul edilen Konya’da ciddi maliyetler karşılığında Kuraklık Test Merkezi’ni Bahri Dağdaş UTAE’nin içine kurmuş ve ülkenin tarımsal kuraklık konusunda yapılacak çalışmaları için enstitü koordinatör olarak görevlendirilmiştir”