Ukraynaca Çeviri

Ukraynaca Çeviri
31 Mayıs 2022 14:28

En geniş ülkelerden biri olarak kabul edilen Ukrayna demografik yapısı içerisinde farklı etnik gruplara sahiptir. Macaristan, Slovakya, Polonya ve Rusya gibi ülkelerle komşu olan Ukrayna konum yakınlığından dolayı ülkelerle gelişmiş ilişkiye sahiptir. Stratejik konumunun da verdiği önemli Ukraynaca çeviri talepleri her geçen gün biraz daha artmaktadır. Doğu Slav dilleri arasında yer alan Ukraynaca Ukrayna’nın resmi dilidir ve bazı ülkelerde azınlık dili olarak da konuşulur. Belarus, Macaristan, Polona ve Romanya bu ülkeler arasında yer alır.

 

Dünya genelinde ortalama kırk milyon kişi tarafından konuşulan Ukraynaca Lehçe ve Rusça gibi Kiril alfabesi ile yazılır. Dilde otuz üç tane harf ve otuz sekiz ses birimi bulunur. Sovyetler dönemi öncesi ve sonrasında dil yapısında değişmeler meydana gelmiştir. Dolayısıyla Ukraynaca hedef ya da kaynak dil alınarak yapılacak çevirilerde tercümanın bu bilgilere hakim olması gerekir. Her iki dili de ana dil olarak bilen çevirmenler sayesinde metin kalitesi daima yüksek olacak, çeviri konusu amacına uygun hale gelecektir.

 

Türkçe Ukraynaca Çeviri

Hint Avrupa dil ailesine bağlı olan Ukraynaca alfabesine ilişkin en son düzenleme 1990 yılında yapılmıştır. Bu düzenleme sonrasında dil asıl halini almış ve Türkçe Ukraynaca çeviri yapılırken bu kurallar dikkate alınmıştır. Çeviri yapacak olan kişinin terminoloji ve dil bilgisinin haricinde dilin kültürel ve sosyal yapısına da hakim olması beklenir. Bu şekilde kelime anlamları hedef dile en doğru şekilde aktarılacaktır. Teknik bilgi ve deneyim gerektiren alanlarda ise tercümanın ekstra dikkatli ve titiz davranması gerekir. Bu sayede sözlü ve yazılı fark etmeksizin her içerik hedef dile sorunsuz şekilde aktarılacaktır. Sözlü tercümelerde her zaman çevirmenin çeviri türüne göre ekstra özenli davranması esastır.