“Türkler bizim için hedeftir”

“Türkler bizim için hedeftir”
13 Ağustos 2013 09:41

Lübnan polisi şimdi olayın ‘beyni’ olduğu iddia edilen Ali Cemil Salih’in peşinde.

 

Lübnan’da iki Türk pilotun kaçırılmasının ardından Muhammed Salih isimli bir şüpheli gözaltına alındı. Lübnan polisi şimdi olayın “beyni” olduğu sanılan Ali Cemil Salih’in peşinde. İlk şüpheli, Suriye’de geçen yıl kaçırılan ve halen alıkonan Cemil Salih’in kayınbiraderi. İkincisi ise oğlu…

Ennahar gazetesinin haberine göre Muhammed Salih, “telefon dinlemeleri sonucunda Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgisi tespit edilince” önceki akşam ailesiyle birlikte otomobiliyle seyahat ederken gözaltına alındı. Haberde, pilotların kaçırılmasının ardından Salih’e telefon edip kutlayanlar olduğu ve “Salih’in olaydaki rolünün burada bittiği” belirtildi.

SURİYE BAĞLANTISI KESİN: Gazeteye konuşan kaynaklara göre Türk pilotlar Murat Akpınar (48) ve Murat Ağca’nın (38) kaçırılması “hiç şüphesiz Suriye’de muhaliflerin Lübnanlı 9 hacıyı kaçırmasına bağlı.” Suriyeli muhaliflerin esir Lübnanlıları Kilis’e götürdüğü iddiası da gazetede yer buldu.

TAMAMI TESPİT EDİLDİ: Lübnan kanalı Future TV, “İstihbarat Dairesi iki Türk’ü kaçıranların tamamını tespit etti ve operasyona katıldığı şüphesiyle Muhammed Salih’i gözaltına aldı” ifadesini kullandı. Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil ise Lübnan’ın Sesi radyosuna, “Salih’in salıverilmesi veya tutuklanması talebiye mahkemeye sevkedilmesi kararını savcılık verecek” dedi.

HACININ OĞLU PLANLADI: Lübnanlı aktivist Hayat Avali, AA’ya, “Suriye’de kaçırılan Lübnanlı Cemil Salih’in eşinin kardeşi Muhammed Ali Salih serbest bırakılmazsa, aileler ayaklanabilir” diye konuştu. Salih ailesinden bir kişi daha aranıyor. Daily Star gazetesinin haberine göre Suriye’de kaçırılan Cemil Salih’in oğlu olan Ali Cemil Salih, Türk pilotların kaçırılması olayının “beyni” olduğu şüphesiyle sorgulanacak. Ali Cemil Salih, LBCI’ya, “Olayla ilgim yok. Babamın serbest bırakılması şartıyla teslim olmaya hazırım” dedi.

ŞEYH ÖFKELİ: Rehine hacıların durumunu takip etmekle görevli Şeyh Abbas Sgeyb, “Muhammed Salih’i sırf aldığı bir tebrik telefonu nedeniyle yakalamışlar. O zaman Lübnan’daki tüm namuslu vatandaşları gözaltına almaları gerekir” diye konuştu.

‘BIRAKIN’ ÇAĞRILARI: Protesto eylemin sürdüren hacıların aileleri dün Beyrut’ta yetkililerle görüşürken, aralarında Meclis Başkanı Nebih Berri, Sosyalist Parti lideri Velid Canbolat ve Müftü Muhammed Kabbani gibi yetkililerin de bulunduğu çok sayıda Lübnanlı, Türk pilotların salıverilmesi çağrısı yaptı.

BEKAA’YA MI GÖTÜRÜLDÜLER

Türk istihbarat birimleri, pilotların Lübnan’ın doğusundaki Bekaa Vadisi içinde veya yakınında tutulma ihtimaline ağırlık veriyor. Hizbullah ile temas halinde olan Türk kaynaklar, İran’dan yardım istenmesi konusunda ise “Henüz o aşamaya gelinmiş değil” diyor.

O GENERAL KONUŞTU: Lübnan El Cumhuriyet gazetesine göre Lübnanlı Tümgeneral Abbas İbrahim, Türkiye’ye, “kısır döngüyü kırıp Suriye’deki Lübnanlı esirlerin salıverilmesini sağlaması” çağrısı yaptı, aileleri ise sağduyuya davet etti. Havalimanı güvenliğinden sorumlu olan İbrahim de Türk pilotların kaçırılması konusunda eleştirilmişti.

 

 Hürriyet