Türkiye’nin köklü kurumu MKE, anonim şirkete dönüştürülecek!

Türkiye’nin köklü kurumu MKE, anonim şirkete dönüştürülecek!
27 Haziran 2021 06:28

AKP’nin hazırladığı yasa teklifiyle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu şirkete dönüştürülmek isteniyor. Yasanın, özelleştirmenin de önünü açacağına yönelik tepkilere karşı AKP, “kesinlikle özelleştirilemez” yanıtını verdi.

 

 

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesi için AKP tarafından hazırlanan yasa teklifinin TBMM’deki görüşmelerinde özelleştirme tartışması yaşandı.

Teklifin sahibi AKP’li Ramazan Can, MKE’nin anonim şirkete dönüştürülerek özelleştirilmesinin önünün açıldığı eleştirilerine, “MKE kesinlikle özelleştirilemez. Haziney’e bağlanacak. KİT olması hasebiyle ayağında prangalar var, MKE’nin çok güzel bir kadrosu var bu dönem, ayağa kalkmak istiyor, füze gibi fırlamak istiyor ama bu prangalardan da kurtulması lazım” yanıtını verdi.

CHP Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Özgür Ceylan ise “Anonim şirket olursa şimdi yapılamayan ne yapılacaktır? Katarlıların Kırıkkale MKE’yi ziyaret ettiği yönünde iddialar var. Amaç MKE’yi Katarlılara peşkeş çekmek mi?” diye konuştu.

 

 

Türk savunma sanayiisinin temelini oluşturan kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) statüsündeki MKE’nin Hazine’ye bağlı Milli Savunma Bakanlığı tarafından yönetilecek anonim şirkete dönüştürülmesini öngören yasa teklifi, önceki gün TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda görüşüldü.

AKP’li Ramazan Can, MKE’nin KİT statüsünde olmasının, “hareket alanını daralttığını ve istihdam arttırmasını zorlaştırdığını” savunarak “MKE’yi işte bu prangalardan kurtarmak istiyoruz ve Makina ve Kimya’nın şahlanışını daha da ileri noktalara getirmek için bu kanun teklifini hazırladık. Özelleştirme baskısından kurtulan Makina ve Kimya aynı zamanda da bizim kırmızı çizgimiz olan özelleştirilmeyecek, özelleş¸tirilmeyecek, özelleştirilmeyecek” ifadelerini kullandı. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere de MKE’nin KİT statüsünün kurumun gelişimini sınırlandırdığını, yeni personel istihdamı, hızlı karar alma, araştırma-geliştirme konularında sorunlar yaşandığını, bu nedenle MKE’nin şirkete dönüştülürdüğünü söyledi.

 

 

‘ELİNİZİ TUTAN NE?’
CHP’li Özgür Ceylan ise MKE’nin anonim şirkete dönüştürülmesinin kamu yararı içermediğini vurgulayarak, “Şu anda elinizi tutan ne” diye sordu. Milli Savunma Bakanlığına bağlı halihazırda 11 anonim s¸irket bulunduğunu kaydeden Ceylan, “Asıl amacınız ne? Varlık Fonu’na mı devredeceksiniz? Kamu I·hale Yasası’ndan muaf tutarak yandaşlarınıza ballı ihaleler vermek niyetinde misiniz ya da üç beş maaşlı bürokratlarınız için yeni yönetim kurulu üyelikleri mi açmayı planlıyorsunuz?” ifadelerini kullandı. MHP’li Halil Öztürk, işçilerin haklarının korunmasıyla ilgili bazı önerilerinin olduğunu, ancak teklifin genelini desteklediklerini belirterek “MKE’nin kamu statüsünün ortadan kalkması için bir yabancıya, Hans’a, Marx’a, George’a veyahut da Ahmet’e, Mehmet’e satışından doğan bir ortaklık ilişkisi var olması lazım. Öyle bir şey yok” diye konuştu. Teklif üzerindeki görüşmeler pazartesi günü devam edecek.