Türkiye’nin ilk su altı milli parkı imara açılıyor!

Türkiye’nin ilk su altı milli parkı imara açılıyor!
27 Ekim 2021 16:27

Gökçeada’nın en önemli koylarından Yıldız Koy’un 1/1000’lik imar planı geçtiğimiz gün Gökçeada Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile geçti. Meclis kararına onay gelirse koy imara açılmış olacak.

 

Fotoğraf: Gökçeada Belediyesi

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Gökçeada’nın en önemli koylarından ve Türkiye’nin ilk ve tek su altı milli parkı olan Yıldız Koy imara açılıyor. İlk olarak 2010 yılında imar süreci başlamış olan koyun 2015 yılında 100 binlik planı yeniden gündeme geldi. 4 Ekim tarihinde Gökçeada Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada koyun 1/1000’lik planı oy çokluğuyla onaylandı. Meclis kararının Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanması ile bakirliği ve su altı canlı çeşitliliği ile bilinen koyda yapılaşmanın önü açılırken çevre kirliliği de artacak. CHP Gökçeada Belediye Meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Ahmet Aydın yaptığı açıklamada, konuyu yargıya taşıyacaklarını etti.

 

 

‘YILDIZ KOY’A KAZMA-KÜREKLE GİRECEKLER’

 
Daha önce iki defa bu koyu yapılaşmaya açmak için girişimlerde bulunulduğunu söyleyen Aydın, son kararla artık koyun imara açıldığını belirtti. Aydın, yaşanan süreci şöyle aktardı, “Belediye meclisinde Yıldız Koy ile ilgili 1/1000’lik plan yapıldı. Karara bizim karşı duruşumuz oldu. Burası, Türkiye’nin en önemli ve bakir koylarından birisi. Koy ilk olarak 2010 yılında imara açılıyor. 2015 yılında yüz binlik planı yapılıyor. Şu anda da bizden istenilen binlik planının yapılması. Gökçeada Belediyesi yüz binlik deki emsalleri düşürerek yoğun bir yapılaşma olmaması için gerekli çalışmayı yapmıştı. Fakat bu da CHP grubu olarak bizim için yeterli değil, biz böyle önemli bir koyda hiçbir şekilde yapılaşma olmamasını istiyoruz. Bu plana onay çıkarsa buraya kazma kürek girecek ve insanlar burada inşaata başlayacak.”

 

 

‘KAMUOYUNUN BUNA KARŞI ÇIKMASI GEREKİYOR’

 
Aydın, konuyu mahkemeye götüreceklerini ifade ederek; “Ben imar komisyonunda gerekli şerhi düştüm ancak hem komisyondan hem de meclisten geçti. Oylamaya 4 İYİ Parti, 2 CHP ve 1 AKP’li üye katıldı. 4 İYİ Partili üye onay verirken, 2 CHP’li üye olarak ret kararı verdik. 3 AKP’li üyeden 1’i oylamaya katıldı. Oda çekimser oy kullandı. Orada 288 dönümlük bir imar planı söz konusu. Daha önce yapılan planlardan dolayı orası için bir imar çıkması lazım. Ancak biz buna da karşıyız. Bunu mahkemeye de götüreceğiz. Konuyla ilgili odalar, STK’lar ve birimlerle görüşme yapacağız. Burada yine en önemli şey kamuoyunun buna karşı çıkması gerekiyor” dedi.