Türkiye’deki maaşlar Avrupa ile kıyaslandı: İşte acı tablo!

Türkiye’deki maaşlar Avrupa ile kıyaslandı: İşte acı tablo!
9 Temmuz 2021 10:20

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, “Yani neymiş? Avrupa’da en ucuz maaş da bizdeymiş! Alım gücü yerlerdeymiş. Millet borç içindeymiş. Büyük ülke olmak bunu gerektirir. Gıkını çıkartan bizden değilmiş!” dedi.

 

Fotoğraf: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

 

Muratoğlu’nun bugünkü yazısı şöyle:

 

 

Erdoğan, Avrupa’daki en ucuz motorin ve benzini kullandığımızı söyledi… Kuvvetle muhtemel üç vakte kadar yine zam gelecek benzine ve motorine…

Ucuz ama bize mi ucuz? Euro kazanıp ziyarete gelene mi? Ucuz deyip benzini Euro’ya çeviriyorsan bir zahmet asgari ücreti de Euro’ya çevireceksin. Ya da “Tamam benzin pahalı değil ama siz fakirsiniz” diyeceksin.

 

 

Verelim 2.825 liralık asgari ücreti hadi bir ay geçinsin… Önce onu bir görelim… Sonrasında tekrar kameraların karşısına geçip “Bizde benzin ucuz” desin!

Türkiye’de asgari ücretli ne alıyor? Ayda 274 Euro… Benzinin litresi ne kadar? Güncel fiyatlarla 0.77 Euro…

Ne kadar benzin alabilir asgari ücretli? Vergisine aylardır sübvansiyon uygulandığı ortamda bile alabildiği yaklaşık 356 litre…

 

 

Adam sen de! Ekonomimizin uçtuğuna inanıyorsun da, Türkiye’nin en ucuz benzini kullanan, refah içinde yaşayan bir ülke olduğuna mı inanmıyorsun?

Avrupa’nın en pahalı benzini nerede? Norveç’te… Litresi 1.58 Euro… Ülkede asgari ücret yok. En vasıfsız, yoldan çevireceğin işçinin saatlik kazancı 18 Euro…

Aylık 3.240 Euro’ya denk gelir ki; 2.050 litre benzin alır… İsterlerse benzinle yıkanır. Ayda ortalama kişi başı 5.200 Euro kazanıyorlar Norveç’te, kim karışır?

 

 

“Benzin ve motorinde zamları otomatik sistem yapıyor, biz yapmıyoruz!” diyorlardı. O zaman işler kolaydı. Sövüyordun otomatik sisteme, rahatlıyordun.

Varsa öyle bir makine, bir zahmet asgari ücretleri de ona bağlasınlar. Yok ama yapamazlar… “Bu insanlar nasıl geçiniyor?” diye bilgisayarın devreleri yanar, sigortası atar!

Zira baktılar otomatik sistemde dur durak yok. Fişi çekip, sigortayı kapattılar. Vergiden kısıp idare etmeye çalışıyorlar.

 

 

İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya… Zenginleri saymayı bırakalım… Dipteki Slovenya’ya bakalım! Benzin 1.24 Euro… Asgari ücret 643 Euro… Onlar bile 518 litre benzin alıyor asgari ücretle…

Yani neymiş? Avrupa’da en ucuz maaş da bizdeymiş! Alım gücü yerlerdeymiş. Millet borç içindeymiş. Büyük ülke olmak bunu gerektirir. Gıkını çıkartan bizden değilmiş!

 

 

Akaryakıt Türkiye’nin en büyük vergi kalemi… Maazallah günün birinde vatandaş bir hafta araç kullanmayacak, bütçe açığı iyice artacak. Ülkede araç kullanmak bildiğin lükse kaçmak…

Gelirler artmazsa araba yerine ata bineceğiz, lakin arpa da ithal ediliyor. O da dolara endekslenir, üstüne ÖTV getirilir, aynı hesaba gelir.

Resmen halk derebeylik düzeni gibi sadece devlet için çalışıyor… Peki, toplanan para nereye gidecek? Diyanet’in bütçesine mi yoksa Zafer Havalimanı garanti geçiş ödemesine mi? Bak onu kimse bilmiyor.