‘Türkiye’de istişarenin önemi her şeyden fazla öne çıktı’

‘Türkiye’de istişarenin önemi her şeyden fazla öne çıktı’
5 Ekim 2021 13:09

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sabah saatlerinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı DEVA Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki lider görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasının odağı güçlendirilmiş parlamenter sistem olurken, mevcut iktidarı eleştiren iki lider “istişare kültürünün önemine” değindi.

 

 

Fotoğraf:  DEVA Partisi Basın Ofisi

 

 

Konuşmaya ilk olarak başlayan Babacan, “Türkiye ile ilgili pek çok sorunu ele aldık. Ülkemizin derin kriz ortamından çıkışı için neler yapmak gerektiğini değerlendirdik. Bu kriz ortamında çıkış için neler yapılması gerektiğiyle ilgili de hızlı bir değerlendirme yaptık. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili 6 siyasi parti çalışmalarını hazırladılar. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu dar boğazdan çıkışın en önemli araçlarından birisinin sistem değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Parlamenter sistemle ilgili de genel anlamda görüş alışverişinde bulunduk. Gördük ki çalışmalar birbirinden uzak çalışmalar değil ve aklın yolu bir. Nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz? Nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? diye baktığımızda gerçekten özlediğimiz tablo birbirinden farklı değil. Arkadaşlarımız 2 haftada bir toplanarak 4-5-6 ayrı sistemi en azından ilkeler bazından tek bir sistem haline getirebilecek miyiz diye bunun arayışında olacaklar” ifadelerini kullandı.

 

 

Akşener’den ortak Anayasa değişikliği toplantılarına ilişkin açıklama
Akşener ise açıklamasında, şunları kaydetti:

 

 

“Türkiye’ye dair pek çok konuda istişarede bulunduk. Bir de parlamenter sisteme dair dün kendilerinin açıkladığı daha önce de bizim açıkladığımız; biz ‘iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş diyoruz. Diğer siyasi partiler güçlendirilmiş parlamenter sistem diyorlar. Hepimizin kendi renklerini içine kattığımız ama sonuçta bir ilkeler bütünü ortaya çıktı şekilleniyor. Bir de seçime doğru gidiliyor, bu seçimde parlamenter sisteme geçiş ya da bu ucube sistemde kalış üzerine rekabet ortamı oluşacak. Bizler açısından son derece faydalı bir görüşme oldu. Bu görüşmeleri sıklaştırma kararı aldık. Türkiye 20 yıldır hadi neyse son 10 yıldır istişare etmeyi unuttu. İstişare çok önemli bir konu. İnsanların istişare ettiği zaman Türkiye’nin sorunlarına ve geleceğine dair pek çok konuda ortak fikirlere sahip olduğu, en önemlisi farklı fikirlerin birbirini güçlendirdiği istişare metoduyla mümkün oluyor. Farklılıkların azaldığı müştereklerin çoğaldığı bir file doğru gidiliyor. İstişare çok faydalı. Bir tek kişinin ben istedim oldu dediği Türkiye’de istişarenin önemi her şeyden fazla öne çıktı. Devletini yöneten insanların yargıya ekonomiye oraya buraya talimat vermesini istemiyor. Esnaf siftah yapmak istiyor. Velhasıl yap-işlet-devret modelinden vazgeçilmesini istiyor. Kayırmanın, israfın son bulmasını istiyor. Tüm bu kanaatlerin gerçekleşeceği tarih de seçim. O seçimde de muhtemelen ya bu ucube sistemin yani partili cumhurbaşkanlığı sisteminin devamı üzerinden bir propaganda faaliyeti ya da bizlerin içinde yer aldığı kanaat itibariyle güçlendirilmiş parlamenter sistemine geçişin üzerinde durulduğu, demokrasinin hukukun üstünlüğünün ve adaletin yeniden sağlandığı; kutuplaşmanın bittiği huzurun sağlandığı demokrasinin tam ve kâmil işlediği, ekonomi de bu çerçeve içinde düzeldiği yeni bir döneme geçiş anlamını taşıyacak. Bu istişareleri devam ettireceğiz. Kendilerine bize gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.”