Türkiye’de ilk: Mansur Yavaş, ‘Başkent Mobil’ uygulamasını tanıttı

Türkiye’de ilk: Mansur Yavaş, ‘Başkent Mobil’ uygulamasını tanıttı
14 Şubat 2020 12:07

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Başkent Mobil” uygulamasını kamuoyuna tanıttı. Uygulama kapsamında, bütün belediye otobüslerinde ücretsiz internet hizmeti olacak, şoförlerin takılacağı akıllı bileklikler ile tansiyon ve kalp ritimleri periyodik olarak ölçülebilecek

 

 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dünya başkentlerindeki örnekler incelenerek oluşturulan, “Başkent Mobil” isimli akıllı belediye uygulamasını kamuoyuna tanıttı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent Mobil uygulamasını tanıttığı toplantıda, “Belediyemizi dünya kentleriyle rekabet eder hale getirme hayalimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adımı atmış olmanın verdiği onur ve mutlulukla sizlerin huzurunuzdayız” dedi. Yavaş, uygulamanın yazılım açısından dünyanı sayılı, Türkiye’nin ise ilk mobil akıllı belediye uygulaması olduğunu ifade etti.

Başkan Yavaş, Ankaralıların şeffaf, katılımcı ve hesap veren bir belediyeciliği istediğinin altını çizdiği mobil uygulamanın tanıtım toplantısında özetle şunları söyledi:

“Göreve başladığımız ilk günden itibaren “Demokratik Yönetişim” anlayışını tesis etmek için hızlı adımlar attık. Belediyemizi şeffaflaştırmak, katılımcılığı arttırmak ve topluma her an hesap verebilir olmak en büyük önceliklerimiz oldu. Bu bağlamda şimdiye kadar önemli atılımlar gerçekleştirdik. Şeffaflığı sağlayabilmek için daha ilk günden itibaren ihaleleri ve Belediye Meclisinin toplantılarını canlı olarak yayınlamaya başladık. İhale duyurularını, Belediye Meclisi’nin kararlarını ve hizmet birimlerimizin yürüttüğü çalışmaları kurumsal iletişim kanallarımızdan tüm halkımıza duyurduk. Katılımcılığı güçlendirmek amacıyla, seçildikten sonraki ilk işimiz 450’yi aşkın sivil toplum örgütünün katılımıyla Kent Konseyi’ni yeniden canlandırmak oldu.

 

 

DEMOKRATİK YÖNETİŞİM

 

 

Bu şehre yakışan bir demokratik yönetişim için, tek tek bireylerden başlayarak, mahalle birimleri olan muhtarlara, apartman/site yönetimlerine ve mahalle/semt derneklerine, hemşeri derneklerinden esnaf örgütlerine ve meslek kuruluşlarına ve üniversitelere kadar bu şehrin tüm bireysel ve kurumsal hemşerilerinin Ankara’nın yönetiminde mutlak bir söz hakkının olması gerekiyor. Ankara’yı yönetirken en değerli paydaşlarımız olan ilçe belediyelerini burada bilhassa zikretmek isterim. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin demokratik çoğulculuk, yetki ve görev yaklaşımı, kaynakların etkin kullanımı ve adalet prensiplerine göre uyumlu çalışması, Demokratik Yönetişim anlayışının olmazsa olmazıdır.

 

 

E-DEMOKRASİ

 

 

Bugün size sunacağımız Akıllı Belediye uygulaması sadece bir teknolojik dönüşümü işaret etmemektedir. Bundan daha da önemlisi yerel demokrasi açısından önemli bir devrime de kapı aralamaktadır. Bu uygulamanın en büyük çıktısı E-Demokrasi’nin hayat bulmasıdır. E-demokrasi anlayışımız doğrultusunda, ismini dahi Ankaralıya sorarak kararlaştırdığımız yeni Akıllı Belediye uygulaması ile vatandaşlarla birlikte Ankara’yı yönetmenin kapısını sonuna kadar açıyoruz.”

 

 

OTOBÜSLERE ÜCRETSİZ Wİ-Fİ

 

 

İkinci fazının Haziran ayı sonunda tamamlanması öngörülen uygulamanın yurttaşlara sağlayacağı faydalardan bazıları şunlar olacak:

>> Bütün belediye otobüsleri ücretsiz wi-fi alanı haline gelecek.

>> Otobüslerin iniş kapılarına yerleştirilen ekranlar aracılığıyla sürücüler hakkında anketler yapılabilecek.

>> EGO Sürücülerinin takacağı ve merkeze veri gönderen akıllı bileklik ile şoförün tansiyon ve kalp ritmini periyodik olarak ölçüp, stres seviyesini belirlenebilecek.

>> Tüm iş makinalarına takılacak kamera ve on-line yayın sistemleri ile istenildiği zaman belediyenin yürüttüğü çalışmalar naklen izlenebilecek.