‘Türkiye’de Estonya feribotu yolcularına benzeyen davranış sergileyen milyonlar var’

‘Türkiye’de Estonya feribotu yolcularına benzeyen davranış sergileyen milyonlar var’
4 Mayıs 2021 10:19

Gazeteci Murat Yetkin, iktidarı eleştirdiği bugünkü yazısında “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP lideri Devlet Bahçeli destekli AKP yönetimini ve Cumhur İttifakı seçmenini” için Estonya Sendromu benzetmesi yaptı.

 

 

“Türkiye’de geminin su aldığını göre göre, kaptanın sözüne inanmak isteyerek itaat eden Estonya feribotu yolcularına benzeyen davranış sergileyen milyonlar var. Bu benzetmede Estonya feribotu Türkiye değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP lideri devlet Bahçeli destekli, AK Parti yönetimi, yolcuları da Cumhur İttifakı seçmen tabanı sayabiliriz” diyen Yetkin, “Stokholm Sendromu’yla, Estonya Sendromu arası bir yerdeyiz” diye yazdı.

 

 

Yetkin yazısında Estonya Sendromu’nu şöyle anlattı:

 

Estonya Sendromu’nun adıysa 1990’larda konmuş. 1994 yılında Estonya’nın başkenti Talin’den Stockholm’e giden Estonya feribotu batar. Denizcilik tarihinin en büyük facialarından sayılan kazada 137 yolcu kurtulur, 852 yolcu ve mürettebat ölür. İşin ilginci, feribot battığı sırada kıyıya yakın mesafededir. Su almasıyla sulara gömülmesi arasında bir saat kadar süre vardır, yani herkesin kurtulacak zamanı vardır. Ama kurtulanların tamamı, geminin su almaya başlamasıyla gemiyi terk edenlerdir. Ölenlerin tamamıysa, kaptanın “Panik yapmayın, dünyanın en güçlü gemisindesiniz” sözlerine inanarak gemide kalanlardır. Bir saatin ardından dengesi aniden bozulan geminin çok kısa sürede alabora olmasıyla tamamı ölmüştür. Ölenler, kaptana inanmaktan öte, kaptanın kendisini kurtaracağına son dakikaya dek inanmak istedikleri için ölmüşlerdir.

 

Yetkinreport.com’da yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.