'Türkiye seks köleliğinde transit ülke'

'Türkiye seks köleliğinde transit ülke'
20 Haziran 2012 13:39

ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık İnsan Ticareti raporunu yayımladı. 185 ülkeyi kapsayan raporda sadece 33 ülkenin insan ticaretine son vermek için kurallara uyduğu belirtildi. Raporda Türkiye’nin “seks köleliğinde” transit ülke olduğu da iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık İnsan Ticareti raporunda çarpıcı iddialara yer verildi. 185 ülkeyi kapsayan raporda, sadece 33 ülkenin insan ticaretine son vermek için yayımlanan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi mevcut uluslararası bildirilere uyduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda Türkiye’nin seks köleliği ve insan köleliğinde kaynak, hedef ve transit ülke olarak kullanıldığı vurgulandı. Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Rusya, Endonezya, Afganistan, Belarus, Kırgızistan, Romanya, Ermenistan Kazakistan, Fas, Suriye ve Moğalistan’dan getirilen kadın, erkek ve çocukların Türkiye üzerinden başka ülkelere gönderilerek fuhuş sektöründe ve köle olarak çalıştırıldıkları belirtildi. Raporda, Türkiye’deki kazınların da, ülke içinde hayat kadını olmaya zorlandığı savunuldu.

17 ÜLKE STANDARTLARA HİÇ UYMUYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda Cezayir, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan’ın “insan ticaretinde” uluslararası standartların altında kalan 17 ülke arasında yer aldığı görüşüne yer verildi. SURİYE KARA LİSTEDE
Hükümetin insan ticaretini ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri uygulamaması ve bu yönde hiçbir çaba göstermemesi nedeniyle Suriye de “kara listeye” girdi.

Raporda, hükümetlerin insan ticareti yapanların peşine düşmesi sayesinde insan ticaretiyle mücadelede gelişmeler kaydedildiği de belirtildi.

‘KÖLELİK SONA ERMEDİ’
Raporla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 1865’de ABD’de ve diğer ülkelerde köleliğin yasaklanmasının dünya genelinde köleliğin sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.

27 MİLYON İNSAN MODERN KÖLE
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, dünyada bugün 27 milyon insanın, insan ticareti olarak da adlandırılan köleliğin kurbanı olduğunu ifade etti.

Köleliğin yasaklanması için yapılan anlaşmalar ve çıkarılan yasalara rağmen, modern zamanda birçok erkek, kadın ve çocuğun köle olarak yaşadığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ancak gerekli önlemleri alan hükümetlerin sayısının arttığını ve bu sayede birçok ülkede insan ticaretiyle ilgili gelişme kaydedildiğini vurguladı.