'Türkiye çok tehlikeli bir noktaya gidiyor'

'Türkiye çok tehlikeli bir noktaya gidiyor'
1 Kasım 2012 15:37

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek, “Dünyada Amerika’dan sonra en büyük cari açığı veren ekonomi Türkiye ekonomisidir. Hükümet ekonomiyi gereğinden çok daralttı. Bu ülkede üreterek büyümek zorundayız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Trabzon İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyerek, hükümetin ekonomi politikasına eleştiriler getirdi. Türkiye ekonomisinin borçlanarak büyüdüğüne dikkat çeken Öztrak, “Böyle bir büyümenin bir karşılığı var. Onun karşılığı da dışarıdan geldiği için cari açık. Dünyada Amerika’dan sonra en büyük cari açığı veren ekonomi Türkiye ekonomisidir. Amerika’nın elinde dolar matbaası var. Onunla kapatıyor cari açığı. Bizim elimizde ne var? Gördüğümüz tek fotoğraf karesinde Obama’nın elinde beyzbol sopası var” dedi.

‘EKONOMİYİ DARALMASI GEREKENDEN FAZLA DARALTTILAR’

Vatandaşın gelirinin yüzde 55’inin borç olduğunu belirten Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların ekonomide büyüme hedefi neydi; yüzde 4. Şimdi yüzde 3.2 diyorlar. Öyle sanıyorum ki onun da altına olacak. Ekonomiyi yavaşlatırsanız, vatandaş gelirinin yüzde 55’ini borca ayırmışken, borcu varken, birden bire o borcun altında ezilmeye başlar. Gece yatarken evinin tapusuna, aracının ruhsatına banklar ne zaman el koyacak diye kabus görmeye başlar. Ekonomi politikalarında tahribatı görmediler. Bazı ekonomi politikalarında aşırıya gittiler. Aşırıya gidince de bu ekonomiyi daralması gerekenden fazla daralttılar.”

ÜRETEREK BÜYÜMEK ZORUNDAYIZ

Ülke ekonomisinin gelişimi için üreterek büyümenin gerektiğini savunan Öztrak, “Bu ülkede AK Parti’nin, ‘Gelin borçlanın, biz size ödettiririz’ demesine kanan ve borçlanan vatandaşlarımız, tapularını, ruhsatlarını bankalara kaptırırlarsa, gök kubbeyi başlarına yıkarız bu hükümetin. Böyle şey olmaz. Aldatacaksın, borçlandıracaksın, sonra da ‘Gel harca’ diyeceksin. ‘Oh ne güzel büyüdük’ diye sahte cennetler yaratacaksın. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Aslında meydan gelen tablo bu hükümetin izlediği yanlış büyüme stratejisinin beklenen bir sonucudur. Bu ülkede üreterek büyümek zorundayız. Türkiye dünya rekabetine açık olan, dünya ticaretine konu olan sektörlerde büyümelidir” dedi.

‘TÜRKİYE ÇOK TEHLİKELİ BİR NOKTAYA GİDİYOR’

Derecelendirme kuruluşuna ait bir raporu açıklayan Öztrak, Türkiye’nin çok tehlikeli noktaya gittiğini savunarak, “Türkiye’nin bu iktidarla gidecek yolu kalmamıştır. Derecelendirme kuruluşunun biri önceki günkü açıklamasında, ‘Ben Türkiye’nin notunu arttırmam’ diyor. Bugüne kadar hiçbir yatırımcı raporunda görmediğimiz bir değerlendirme yapıldı. Raporda ‘Türkiye’de laik- Müslüman çatışmaları, bölgesel etnik çatışmalar önemli risk unsurlarıdır’ deniliyor. İddia ediyorum ki Türkiye bu noktaya, maalesef Başbakan’ın kendisi dışında herkesi marjinalleştirmesi sonucunda gelmiştir. 29 Ekim kutlamasına katılan elinde Türk bayraklı insanlara illegal diyorsan artık daha gidecek bir yerin kalmamış demektir. Türkiye çok tehlikeli bir noktaya gidiyor ve bir an öne bu durumdan kurtulmalıdır. Bunu açacak kapı yerel yönetim seçimleridir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan, Öztrak’a 1963 yılındaki devlet erkânının Trabzon İl Başkanlığı ziyaretinde çekilen fotoğrafı hediye etti.