Türkiye 30 yılda, 5 milyon hektar tarım alanını kaybetti!

Türkiye 30 yılda, 5 milyon hektar tarım alanını kaybetti!
22 Ocak 2023 18:31

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “Türkiye 30 yılda, 5 milyon hektar tarım alanını kaybetti. Tarımın bir ‘milli güvenlik’ meselesine dönüşmesi an meselesidir” dedi.

 

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin İzmir’de yapılan 2022 yılı ihracat performansı değerlendirme toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “Türkiye’de 1990’da 42 milyon hektar tarım alanı varken, 2021’e geldiğimizde bu rakam 37 milyon hektara geriledi. Türkiye 30 yılda 5 milyon hektar tarım alanını kaybetti. Tarımın bir ‘milli güvenlik’ meselesine dönüşmesi an meselesidir” dedi.

Celep, pandemi süreci ve son dönemdeki Ukrayna-Rusya krizinin yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın stratejik ve yaşamsal önemini gözler önüne serdiğini söyledi.

 

 

‘İHRACATÇI VE ÇİFTÇİYİ ZORA SOKUYOR’

 

 

Üreticinin sorununun aynı zamanda tüketici ve milletin sorunu olduğunu ifade eden Celep, “Özellikle 2021’in başından itibaren etkisini artıran küresel ve yerel enflasyon, girdi fiyatlarında görülen muazzam artışlar, ülkemizdeki tarımsal üretimin önündeki en önemli sıkıntıların başında geliyor” dedi.

“Buna ilaveten rekabetçi kurlarla ihracat yapılamaması ve finansmana erişim sıkıntısı, mevcut durumda ihracatçımızı ve çiftçimizi zora sokuyor” diyen Celep, şöyle devam etti:

“Özellikle küresel ve yerel piyasalarda enflasyonist baskının kendini daha çok hissettirdiği bir dönemde tarımsal desteklerin zamanında ödenmemesi, Türkiye için hala önemli bir gelir ve istihdam kaynağı olan tarım sektöründe çalışan üreticilerin ve çiftçilerin topraktan uzaklaşmasına sebep oluyor.”