Türk TIR’larının Orta Asya’dan Türkiye’ye çileli dönüş yolculuğu Meclis gündeminde!

Türk TIR’larının Orta Asya’dan Türkiye’ye çileli dönüş yolculuğu Meclis gündeminde!
20 Nisan 2021 10:21

Türk nakliyecilerin Orta Asya’dan Türkiye’ye dönüş yolculuğu çileye dönüştü. Binlerce Türk TIR’ı, haftalardır Rusya’dan Gürcistan’a geçmek için sınırda bekliyor. Bu iki ülke arasındaki Vladikavkaz Sınır Kapısı’nda bekleyen araçların oluşturduğu kuyruk 40 km’yi aştı.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 pandemisi öncesi Orta Asya ülkelerine gerçekleştirilen karayolu ihracatının yüzde 90’ı İran üzerinden yapılmaktayken Türkmenistan’ın sınır kapılarını kapatması sonrasında taşımacılarımız Tacikistan, Özbekistan ve Kazakistan’a Gürcistan ve Rusya rotası üzerinden geçiş yapmaya başlamışlardır.

 

 

Sözü geçen rotadan dönüşlerde Rusya’dan Gürcistan’a geçmek için Vladikavkaz Sınır Kapısını kullanan Türk tırlarının geçişlerinde yaşanan sorunlar sebebiyle oluşan araç kuyruğunun 40 kilometre uzunluğa ulaştığı ve geçiş sürelerinin 25 güne kadar yükseldiği öğrenilmiştir.

 

 

Ağırlıklı olarak pamuk, gıda, PWC, bakır, çinko gibi ithalat yüklerini taşıyan yüzlerce tırın ülkeler arasındaki siyasi gerginlik sebebiyle kasten bekletildiğini ifade eden sektör temsilcileri alternatif bir ticaret koridoru açılmasını talep etmektedirler. Sınır kuyruğunda günlerce beklemek zorunda kalan şoförlerimiz gıda ve banyo gibi temel insani ihtiyaçlarını gidermekte güçlük çekmekte, mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedirler.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasında karayolu taşımacılığı yapan araçlarımızın Vladikavkaz Sınır Kapısında bekletilmelerinin sebeplerini açıklar mısınız?
2. Türkiye’ye dönüş için Vladikavkaz Sınır Kapısını kullanan, ticari yük taşıyan araçlarımızın geçiş sorunlarının çözülmesi için hangi girişimlerde bulunulmuştur?
3. Türkiye’ye dönüş için Vladikavkaz Sınır Kapısında bekletilen yük taşıyıcısı şoförlerimizin temel ihtiyaçlarının giderilmesi için hangi adımlar atılmıştır?
4. Rus sınır kapılarında yaşanan sorunlar sebebiyle Orta Asya ülkelerine geçişlerde sorun yaşayan taşımacılarımız için alternatif ticaret koridorları açılması için yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?
5. 2020 ve 2021 yıllarında Vladikavkaz Sınır Kapısından geçiş yapan Türk ticari taşıma araçlarının sayılarını günlük temelde açıklar mısınız?
6. 2015 – 2021 döneminde Türkiye ile Orta Asya ülkelerine arasında karayolu üzerinden yük taşıyan araçlarımızın sayılarını kullandıkları sınır kapılarına göre, yıllık temelde açıklar mısınız?