Türk İslam geleneklerinde Kurban Bayramı

Türk İslam geleneklerinde Kurban Bayramı
9 Ağustos 2019 21:57

Halkın Habercisi ailesi olarak, Kurban Bayramınız Mübarek olsun.  Cenab-ı Allah, Türk İslam dünyasına, nice bayramları idrak etmeyi ve helal kazançları ile Kurban kesmeyi nasip, yaptığınız ibadetleri  kabul etsin diliyoruz.
NUMAN ALADAĞ H&H YORUM

Ne mutlu İslam dünyasına ki, parlak iman ruhlarının gereğini yerine getirmek için, camilere akın edip; “Allah-ü Ekber, Allah-ü Ekber, Lailahe illalahu vallahu ekber Allah-u Ekber, velillahil hamd” sesleri ile gök tavanını delercesine yaradanına karşı şükran borcu ödemektedirler.

Bu ilahi tekbir sesleriyle, kardeşlik, sevgi dostluk nameleri kürsülerden mimberlerden üstümüze rahmetini yağdırır.

Bugün ulu cemaatler, yine başı yerde, gönlü gökte Müslümanlar, dillere lezzet, dualarla, yüceliği tasdik manasında aminlerle çoğunluklar dolar, taşar.

Bu gün, tekbir sesleri, okunan ilahiler, milyonları ayağa kaldırır. Sonra rüku, secde yaptırır. Bu demektir ki; Türkün ve İslam’ın başı ancak Cenab-ı Allah’ın önünde eğilir ve ancak orada eğilmelidir. Bugün Müslümanının sevinci, heybeti, neşesinin yer ve gök tarafından bilindiği gündür. Bu günleri bilen tadar, tadan bilir, tatmayan FETÖ gibi riyakarlık duygularıyla, rüşvet ve haram yemeyi bilir?

Değerli okuyucularımız,

Helalden yiyenler: Helal, haram bir Müslüman’ın ilk öğreneceği ilimlerdendir. Bu nedenle huzur, bereket ve sağlıklı olabilmesi için, helal rızık çabasında bulunmak farz-ı ayındır. Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: “İbadet on kısım dokuzu helal lokmadadır” buyuruyor.

Midesinde helal lokma bulunan kimseden rıza-i ilahiye muhalif bir şey zuhur etmez çünkü ağızdan ne girerse, fiiliyattan çıkacak da o olur. O kimsenin yegâne gayesi çoluk çocuğuna helal rızık temin etmesi olur.

Helal rızık peşinde olmak ve üretim yapmak ibadettir, berekettir. Lafla Müslümanım ve Türk’üm demek olmaz. Çünkü Türk İslam ahlakında, Haram ve her türlü ahlaksızlıkların yeri yoktur ve olamaz da. O zaman, bizi yönetenlerin, başta kara para olmak üzere, haram olan her türlü ahlaksızlıklarla mücadele edip, caydırıcı kanunlar çıkarmalıdırlar ki, Türk İslam dünyası da, çalışarak üretim yaparak, haram olan her türlü işlerden uzak kalıp ve böylece anarşik-ekonomik terör olaylarının, oluşması  önlenmiş olsun.

Değerli okuyucular,

Suyun kaynağında ne varsa, elbette ki, musluklarda da o su akacaktır. Devlet adamları, bürokratlar, akademisyenler, öğretmenler ve anne-babaların ahlakı ne ise elbette ki, yetiştirdikleri toplumun ahlakı da o olacaktır.

Bu mübarek Kurban Bayramını eda etmek için, ilk önce helal kazanç ile eda etmeleri şarttır. Çünkü haram kazanç ile ne dini ne de maddi ibadet olur.

BAZI HATIRLATMALAR:

Resulü Ekrem (s.a.v.), “Ramazan bayramı günü sabah olunca oruçluya benzememek için mutlaka bir şey yerlerdi. Kurban’da ise namazdan ve Kurbandan önce yemezlerdi.” buyurmuştur. Yani Kurban Bayramı sabah oruçlu gibi hiç bir şey yemeden camii şerife tekbir getirerek gitmeli, gelirken yüksek sesle tekbir getirmeli. Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi vaktine kadar, her namazın farzından hemen sonra fasıla yapmadan kadın, erkek her namaz kılana teşrik tekbirini yirmi üç vakitte getirmek vaciptir.

HADİS-İ ŞERİFLER

1- Dua ibadetin özüdür.

2- Hiç şüphesiz Dua ibadetin ta kendisidir.

3- Duadan başka hiç bir şey Cenab-ı Allah’ın yanında daha şerfli değildir.

4-Bütün iyiliklerin yarısı ibadet ve yarısı da Duadır.

5- Dua ibadetten ibarettir. Cenab-ı Allah buyuruyor ki; “bana Dua edin ben size icabet edeyim.

6- Dua Mü’minin silahıdır. Ve dinin direğidir. Göklerin ve yerin nurudur.

7- Gizli yapılan Dua, açıkta yapılan Duanın yetmişine bedeldir.

8- İnançlı insanlar, hastalıklara karşı daha tahammüllü oluyor ve şifaya kavuşuyor (İradeyi kuvvetlendirmek).

9- Gecenin üçte biri kaldığında Cenab-ı Allah dünya göğüne nuzul eder de şöyle buyurur: “Kim bana Dua eder ki o duayı kabul edeyim. -Kim, Bana istiğfar eder ki ben onu mağfiret edeyim.- Kim, Benden rızık talep eder ki onu rızıklandırayım.

NOT: Gün doğuncaya kadar Dua etmeye devam edilir.

10 Kulun Cenab-ı Allah’a en yakın olduğu sıra secde olduğu sıradır.

11- Bir kimse din kardeşi için gıyaben dua etse, bir melek: “Amin ve bir misli de sanader.”

12- Dua Rahmetin anahtarıdır. Abdest namazın anahtarıdır. Namaz cennetin anahtarıdır.

13- Dua kazayı karşılar. İyilikte rızkı arttırır. Kul isyandan dolayı rızkını kaybedebilir.

14- Dua Cenab-ı Allah’ın bir icra kuvvetidir. Kazayı karşılar. Kaza tam geldiği anda bile yetişir.

15- Kul anne ve babasına dua etmeyi ter ettiğinde ondan rızık kesilir.

16- Sizden birisi dua ettiği zaman kendi duasına amin desin.

17- Sabah namazını kıldığınızda, Duaya çok sarılınız. Ve hacetlerinizi talebde erken davranınız.

18- İki dua vardır ki onlar ile Cenab-ı Allah arasında hicap yoktur. Mazlumu duası ve kişinin kardeşine gıyabında yaptığı dua.

19- Mazlumun bedduasından sakının. Zira o bir şerare gibi sermaye yükseltir.

20- İki dua red olunmaz: “Ezan zamanında ki dua, Harbin kızıştığı zamandaki dua.”

21- Üç dua red olunmaz. Babanın evladına duası, Oruçlunun duası ve misafirin duası.

22- La Havle ve la kuvvete illa billah’ı çok söyleyiniz. 99 türlü derdi def eder. En aşağısı üzüntü ve tasadır.

23- Sizden kime dua kapısı açıldı ise, ona rahmet kapıları açılmıştır. Cenab-ı Allah’tan (Din ve Dünyada af) ve afiyet dilemek başka her şeyi dilemekten daha sevimlidir.

24-  Horoz sesi duyduğunuz zaman Cenab-ı Allah’ın fazlından (dilediğinizi) isteyiniz. Çünkü o meleği görmüştür.

25 Bir kimse rızkının geri kaldığına kanaat getirirse Tekbiri çok getirsin. Kaygısı çok olan da istiğfarı çok yapsın.

26- Bir kimse, MUHLİSEN, LA İLAHE İLLALLAH derse cennete girer. Denildi ki:  “Halka söyliyeyim mi? Buyurdu ki: -Ben tenbelliğe düşmelerinden korkuyorum.”

27- Kinle haset, ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi bütün ibadetleri yer bitirir.

28- Her istediğini söylemek, kişiye suç olarak yeter.

29- Gizli şehvetle gösteriş şirktir.

30- Bir Mü’mini sevindiren kişi, gerçekten de Beni sevindirmiştir buyuruyor.

31- Biriniz kızdı mı susun.

32- Müslüman din kardeşinde üç huy gördün mü sımsıkı yapış ona: Utangaç, emniyet, doğruluk. Fakat bu üç huyu görmedin mi bırak yakasını.

33- Soylarınız ahlakınızdır, soplarınız da yaptıklarınız işler.

Kurban Bayramında yapılacak sünnetler:

1- Temizlik, gusül abdesti, misvak, temiz ve yeni elbise.

2- Bayram namazına sesli tekbir getirerek gitmek.

3- Bayram namazına yavaş yürüyerek Arafat’a gider gibi gitmek.

4- Kurban eti ile namazdan sonra iftar etmek.

5- Sabah namazını camide cemaatla kılmak.

6- Camiye gidiş geliş yolunu ayrı yapmak.

7- Güler yüzlü ve neşeli olmak gerek.

8- Anne-baba, akraba ve komşuları ziyaret etmek, küs olduğun varsa ona da ziyerette bulunmak.

9- Hastaları ziyaret etmek.

10- Mezarlıkları ziyaret edip, Kur’an-ı kerim’den sureler okumak.

 

NOT: Yapacağınız yardımlar, önce ihtiyaç sahibi akrabalara, komşulara yapılmalıdır.

Her zamandan çok, bu günlerde bu gibi mali ibadetleri yerine getirmek, kaçınılmaz bir zarurettir.

Allah için yapılan her türlü ibadet ve taat ile dünya işleri için ahirete ancak kalbdeki niyete göre ecir alınır. Herhangi bir amel dünya için yapılırsa niyet dünya olduğu için o amelin faydası yalnız dünya için olup, ahiret için hiç faydası yoktur. Allah rızası için yapılırsa bunun mükafatı da ancak her türlü cennet nimetleri ile nimetlerin en büyüğü olan Allah’ın cemalini görmektir.

ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA:

Mezarlıkları dolaşmalı ve atalarımızı, vatan şehitlerini ve sevdiklerimizi unutmayıp, temiz bir kalp ile onların ruhu için, Kur’an-ı Kerim okumasını bilenler Kur’an okumalı, bilmeyenler ise bildiklerini okuyup, mağfiret dileyerek, ruhlarını sevindirmeliyiz.

Bir mü’min iyi niyetle yaptığı veya yapmak isteyip yapamadığı bütün amellerinden kalbindeki niyete göre sevap alır.

KURBAN KESENLERİN DİKKATİNE:

KURBAN DUASI: ”Allahümme inni Veccehtu Vechiye Lillezi Federasemavati Vel Ardi Hanifen ve mahyaye memati Rabbil alemine La şerike lehu bi zalike ümmirtü ve ene evvelül müslimin.” Sadakallahül azim ayeti ayeti celilesi  okunur.  “Bismillahi Allahüke ekber.”, diyerek Kurbanlarını keserler.

Kesmiş olduğumuz kurban için, Allah rızası niyeti ile iki rekat namaz kılar ve kabulü için dua eder.

Helal kazanç ile kesilen Kurban, sıkıntı ve ümitsizlik sözkonusu olamaz, çünkü dua kapısı her zaman, sonuna kadar açıktır; bu kapıdan makamların en yücesine çıkılır.

”Duanız olmadıktan sonra Rabbiniz sizi ne yapsın?” (Furkan Suresi: Ayet 77)

MANASI: Şüphesiz ki ben milleti İbrahim üzerine Allah’ı bir tanıyıcı olarak, yüzümü o gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim. Ben şirk koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım da, ibadetlerim (Kurbanım) da, hayatım da ölümüm de hiçbir ortağı bulunmayan alemlerin Rabbi Allah’ındır. Ben böylece emrolundum. Ben Müslüman olanlardanım. Allah’ım bu Kurban Senden ve Senin için Kurban kesiyorum. Allah’ın adı ile kesiyorum. Allah Teala büyüklerin en büyüğüdür.

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: “Kim bayram gecesi, sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek kalkıp ibadet ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez”, buyurarak, bu gecenin önemini ve ilahi rahmet ve mağfiretin kullarına nasıl yöneldiğini anlatmak istemiştir.

Kurban Bayramınız Mübarek olsun.

Cenab-ı Allah, kesecek Kurbanlarımızı  şimdiden kabul buyursun, rıza-i İlahiyesine layık etsin. Vücudumuzun bir yerde bedeli olan ilahi buyrukları yapmak için çareler bulmak için bahaneler aramak nasip etsin. Amin.

Cenab-ı Allah, biz, ümmet-i Muhammedi bu ilahi rahmete dahil buyursun, Kurbanlarımızı, kabul edip sağlık ve afiyetle nice bayramlara yetişip bu vacip olan ilahi emri yerine getirmemizi nasib-i müyesser eylesin. Amin.

Cenab-ı Allah, ruhunda Allah korkusu ve vatan sevgisi olanları, vatana hizmet etmeyi kendilerine nasip etsin. Fetö gibi riyakar olup, haram olan haksız çıkarcılık yapıp, devlete zarar verenleri de, bu mübarek günlerin hürmetine, onları kahr-ı perişan etsin inşallah.

Kurban kesmeye en büyük engellerden birisi de, raf bedeli şartı ile işsizlik başşta olmak üzere, her türlü ahlaksızlıkların oluşmasının ana aktif maddesi (Sebebi) olduğunu bilelim.

Özellikle, paket kurban kesimi ve hem de domuz eti satışını aynı dolapta yapan binlerce mağaza zinciri olan o mağazalara dikkat etmeliyiz!

Bu mağaza zincirleri yetkililerine, Kurban derilerinin dağıtımına, Kahraman Türk Mehmetçik Vakfını da dahil ediniz önerisine; hayır, Mehmetçik Vakfına yapamayız diye cevap veriyorlar.

Kahraman Türk Mehmetçiğine saygı göstermeyen bu mağaza zincirlerine karşı ekonomik yaptırım uygulamalıyız ki, haddini bildirelim.

Cümle aziz vatan şehitlerin ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ordularımızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, silah arkadaşlarını ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dilleriz.

Kurban Duası ve dini bilgiler kaynakçası:

Hindistan’nın, ünlü Mevlevi din görevlisi, Seyyid Asaf Ali

Pakistan’nın ünlü Kur’an tercüme hocası, Hafız Muhammed Taqi Usmani

Erzurumlu Hafız, Abdullah Aldır

Hz. Muhammed ve Hadisleri Yazar: Abdulbaki Gölpınarlı Kasım 1964 Okat yayınevi


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun