Türk Hava Kurumu’nun yetkilerine göz diktiler!

Türk Hava Kurumu’nun yetkilerine göz diktiler!
4 Aralık 2022 10:27

Yandaşlar şimdi de Atatürk’ün emriyle 1925’te kurulan ve 2019 yılından beri skandallara ve tartışmalara rağmen havacılıkla ilgisi olmayan kayyum heyeti tarafından yönetilen Türk Hava Kurumu’nun (THK) yetkilerine göz dikti.

 

Fotoğraflar: thk.gov.tr

 

Türk Hava Kurumu kurulduktan 4 yıl sonra Yeni 1929 yılında Uluslararası Havacılık Federasyonu’na (FAI) üye oldu. THK kurulduğu günden bu yana havacılık merkezlerinde planör, paraşüt, motorlu yamaç paraşütü, yamaç paraşütü, model uçak, balon ve yelken kanat gibi birçok sportif havacılık eğitimi veriyor.

THK, Uluslararası Havacılık Federasyonu’na üye olduğu için de bu eğitimleri tamamlayanların aldığı sertifikanın uluslararası geçerliliği oluyor. Yani Türkiye’de sportif havacılık alanında uluslararası geçerliliği olan sertifikayı sadece THK verebiliyor. THK bu eğitimlerden de gelir elde ediyor ve ayrıca FAI ile ortaklaşa birçok uluslararası organizasyon da düzenliyor.

Ancak BirGün’den İsmail Arı’nın edindiği bilgilere göre, yönetiminde çok sayıda AKP’linin yer aldığı Türkiye Hava Sporları Federasyonu, uluslararası geçerliliği olan sportif havacılık sertifikası verme yetkisini uzun süredir THK’nın elinden almak istiyor. Federasyonun bu çıkışını da AKP’ye yakınlığıyla bilinen üç kişilik THK Kayyum Heyeti de destekliyor.

 

 

YÖNETİMİNİDE AKP’LİLER VAR

 

 

Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nun yönetiminde yer alan isimler ise tartışma yaratacak türden. Federasyonun başkanlığını, AKP 7’nci Dönem MKYK Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Akif Kalaycı yapıyor. Federasyonun yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, eski Türk Hava Yolları (THY) yöneticisi Ali Serdar Yakut ve AKP’li Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan da yer alıyor.

 

 

RANT ALANI OLARAK GÖRÜYORLAR

 

 

Eski THK yöneticileri ise Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nun daha önce de THK’nin elindeki yetkileri almak için Uluslararası Havacılık Federasyonu’na (FAI) başvurduğu belirtti. Eski yöneticiler, Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun bu talebi kabul etmediğini ve “THK talep etmediği takdirde yetkileri size vermeyiz” yanıtını verdiğini ifade etti.

Yandaşların sportif havacılık faaliyetlerini ciddi bir rant alanı olarak gördüğünü de vurgulayan eski THK yöneticileri, “THK’nin bu alandaki tüm yetkileri alınmak isteniyor. Sportif havacılık kurslarını kursları ve şampiyonaları Türkiye Hava Sporları Federasyonu bünyesinde düzenlemek ve THK’yi tam anlamıyla atıl hale getirmek, tabeladan ibaret hale getirmeyi amaçlıyorlar” diye konuştu.