Turizmde hak ettiğini alamayan başkent: Ankara!

Turizmde hak ettiğini alamayan başkent: Ankara!
8 Ekim 2021 11:57

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil; Dünya başkentleri arasında Ankara’nın turizmden aldığı payın, başkentler ortalamasının oldukça altında olduğunu söyledi. Ankara’nın merkez ve çevre ilçeleriyle beraber turizm açısından çok büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyen Yeşil, etkin bir planlama ve tanıtıma ihtiyaç olduğunu belirterek; “Ankara, yüksek potansiyeline rağmen turizmde hakettiğini alamayan bir başkent olarak yıllardır gözardı ediliyor” yorumunda bulundu.

 

 

ULUSLARARASI TURİZMDE ANKARA’NIN ADI BİLE YOK

 

 

Turizm açısından bir çok ülkenin kendi başkentiyle özdeş bilinirliğe sahip olduğunu söyleyen Yeşil, Dünya’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinin o ülkelerin başkentleri olmasının tesadüf olmadığını vurguladı. Londra, Paris, Tokyo, Roma, Madrid gibi en çok turist ağırlayan başkentlerin yanında Ankara’nın adının bile anılmadığını belirten Yeşil, Mısır’ın başkenti Kahire, Bulgaristan’ın başkenti Sofya ve İran’ın başkenti Tahran’ın bile Ankara’dan daha fazla turist çektiğinin altını çizdi. Ankara’nın bir durak değil, geçiş güzergahı gibi algılandığını belirten Yeşil; “Ne yazık ki Ankara mola verilmesi gereken bir güzergah olarak algılanıyor. Hal böyle olunca da turistler açısından günübirlik bir ziyaret noktası olmaktan öteye geçemiyor.” dedi.

 

 

YABANCI TURİST ANKARA’DA KONAKLAMIYOR

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019 yılındaki istatistiklerine göre, Ankara’da yerli ve yabancı olmak üzere toplamda 4 milyon 941 bin 495 turist konakladı. 2020 yılında ise özellikle pandemiye dair etkiler nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 32,69 azalarak 3 milyon 325 bin 792’de kaldı. Ankara’da konaklayan yabancı turist sayısı ise 260 bin 988 olarak gerçekleşti. 2020 yılında Ankara’da konaklayan yabancı ülke vatandaşlarının sıralaması ise şöyle: 1- Iraklılar (31.049 kişi) 2- İranlılar (22.083 kişi) 3- Azerbaycan (19.275 kişi) 4- Ukraynalılar (16.998 kişi)

 

 

TANITIM-KONAKLAMA VE ETKİN PLANLAMA ŞART

 

 

Kültürel değerleriyle, doğasıyla, tarihi ve arkeolojik zenginliğiyle üç medeniyete başkentlik yapmış Ankara’nın turizm potansiyelinin, etkin planlama ve ciddi bütçeli tanıtım çalışmaları yapılarak yukarıya taşınabileceğini ifade eden Yeşil, Ankara’nın tanıtım faaliyetleri için ayrılan payın oldukça az olduğunu belirterek: Yabancı turistler öncelikle modern Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna Anıtkabir’e çıkarak Atatürk’e olan saygılarını sunuyorlar. Ayrıca Ankara denilince ilk olarak akla Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Tarihi Roma Hamamı, Augustus Tapınağı gibi yapılar geliyor. Polatlı’da bulunan Frigya Krallığı’nın başkenti ve Kral Midas’ın mezarının da bulunduğu Gordion şehri ve çevresindeki tarihi yapılar dahi başlı başına Ankara için çok kıymetli bir değer olmasına rağmen tanıtım, konaklama ve ulaşım planlamasının etkin şekilde yapılmaması nedeniyle yabancı turistler açısından kısıtlı ölçüde rağbet görüyor.” yorumunda bulundu.

 

 

ANKARA TURİZMDE YÜKSELEN BİR MARKA OLABİLİR

 

 

Ankara’nın merkezi kadar çevre ilçelerinin de tarihi ve kültürel olarak yüksek potansiyel barındırmasına rağmen şu ana kadar etkin bir planlama yapılmadığı için yerli ve yabancı turistler tarafından günübirlik olarak ziyaret edildiğini söyleyen Yeşil; “Nallıhan, Beypazarı, Kızılcahamam, Çamlıdere gibi ilçelerimiz yüksek turizm potansiyeli taşımasına rağmen gerekli rağbeti göremiyor. Bu durum hem Ankara’nın turizm potansiyelini, hem esnafını, hem el işçiliğiyle uğraşan zanaatkarını ve hem de turizmcisini bir noktada bağlıyor. Ankaramız hakettiği değere kavuşursa, hem Ankaralıların yüzü güler hem de şehrimiz turizm açısından hakettiği noktaya gelir. Bunun için de tüm paydaşların bu kronik sorunu masaya yatırarak Ankara’yı bir marka haline getirmesi için çaba sarfetmesi gerekiyor” dedi.

 

 

ANKARA’NIN KÜLTÜR ENVANTERİ

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki istatistiklere göre, Ankara’da kamu bünyesinde ve özel olarak işletilen toplamda 62 müze, 700 koruma statüsündeki SİT türü ve 2.930 tescilli taşınmaz kültür varlığı olduğunu belirten Yeşil, Ankara’nın tarihi ve kültürel olarak zengin bir birikime sahip olduğunu ifade ederek; “Ankara’nın tarihi birikimini ve kültürel değerlerini yaşatmakla mükellefiz. Bu değerlerimiz arasında bağlama yapımı, cam üfleme, tarihi hamamlarımız ve hamam kültürü, gümüş işlemeciliği, tiftik üretimi, Beypazarı Burgu Dokuması, Seğmenlik geleneği, Geleneksel Çubuk Turşusu, Kasnak Böreği, Köy Konağı Geleneği, Nallıhan İğne Oyaları, Ankara Döneri, Ankara Simidi, bakırcılık, demircilik, süsleme sanatları gibi yüzlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktararak yaşattığımız kıymetli değerlerimiz var. Biz bu değerlerimize sahip çıkmakla mükellefiz” dedi.

 

 

TURİZMDE SON 18 YILIN DİBİNDE “KAYIP YIL 2020″ VAR

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜİK verilerine göre sınır istatistikleri bakımından 2020’de Türkiye’yi 15,9 milyon kişinin ziyaret ederek bir önceki yıla göre yüzde 69,2’lik bir düşüş olduğunu ifade eden Yeşil, Dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgın süreci nedeniyle Turizm ve bağlı alt sektörlerde çok büyük bir gerileme olduğunu belirterek; “Son 18 yılın istatistiklerine baktığımızda, yıllara göre ülkemize en az ziyaretçinin giriş yaptığı yıl 2020 oldu. 2020 yılını saymazsak, ülkemize en az ziyaretçi girişi 18 yıl önce 2003 senesinde yaşanmıştı. O dönemde dahi 16,5 milyon ziyaretçi ağırlamamıza rağmen 2020 yılında pandeminin de etkisiyle ne yazık ki 15,9 milyon ziyaretçiyi ağırladık. Geçen yıl ağırladığımız 51,7 milyon turisti düşünürsek, turizmde bir yılda yüzde 70’e yakın bir düşüş yaşadık. Pandemi nedeniyle turizmde geçen yıl yaşanan bu acı tablonun 2021’i de ne şekilde etkileyeceği ne yazık ki belirsiz.” diyerek sözlerini bitirdi.