Turizmde bozulan hesaplar Meclis gündeminde!

Turizmde bozulan hesaplar Meclis gündeminde!
13 Mart 2022 08:39

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Covid-19 yasaklarının kaldırılması sonrası atağa hazırlanan turizm sektörüne yeni bir şok yaşattı. Turizmciler, savaşın turizm hareketini ne ölçüde etkileyeceğini öngörmeye çalışıyor.

 

 

Sektöre göre önümüzdeki 15 gün kritik öneme sahip. Son iki yılı pandeminin gölgesinde geçiren ve salgın ile ilgili kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması ile umutlanan turizmci, şimdi savaşın etkilerini tartışıyor

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a bakanlığın planlarını sordu.

 

 

CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışma bölgesel ve küresel çok sayıda sorunu beraberinde getirirken turizmcilerimiz sezonun başladığı bugünlerde büyük endişe içerisindedir. 2021 yılında ülkemize giriş yapan Rus ve Ukraynalı yaklaşık 7 milyon turist geçtiğimiz yıl Türkiye’de tatil yapan toplam turistlerin yüzde 27.3’ünü oluşturmuştur. Çatışmanın devam etmesi halinde 2022 yılında bu iki ülkeden beklenen yaklaşık 10 milyon turistin kaybedileceği öngörülmekte, 35 milyar dolar değerindeki turizm geliri hedefinin gerçekleşmesinin imkânsız hale geleceği anlaşılmaktadır. Çatışmanın sona ermesi halinde dahi ekonomisi sarsılmış bu iki ülkeden gelecek turist sayısının beklentilerin çok altında kalmasına kesin gözüyle bakılmaktadır. Covid-19 salgının getirdiği koşullar sebebiyle 2 yıldır ayakta kalma mücadelesi veren, borçları toplamda 8 milyar dolar seviyesine yükselen turizm sektörü Rusya ve Ukrayna kayıplarının telafisi için ivedilikle harekete geçilmesini talep etmektedir. Ülkemizin en önemli döviz kaynaklarının başında gelen turizm sektörünün ayakta kalabilmesi için muhtemel kayıpları telafi edecek sayıda ve nitelikli turistin ülkemize gelmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın alacağı tedbirler ve izleyeceği yol haritası merak edilmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. Rusya ve Ukrayna’dan gelmesi beklenen yaklaşık 10 milyon turistin kaybedilmesi halinde yaşanacak turizm geliri kayıplarının telafi edilmesi için hangi adımlar atılmıştır?
2. Rusya ve Ukrayna pazarlarından kaybettiğimiz 10 milyon turist ve beraberindeki milyarlarca dolar değerindeki gelir kaybının hangi ülkelerden gelecek turist ile telafi edilmesi planlanmaktadır?
3. Rusya – Ukrayna çatışması sonrasında 2022 turizm gelir hedefi güncellenmiş midir? Güncellendiyse yeni hedefi açıklar mısınız?
4. Covid-19 sebebiyle 2 yıldır ayakta kalma mücadelesi veren, borçları 8 milyar dolar seviyesine yükselen turizm sektörünün daha fazla daralmaması için verilecek karşılıksız teşvik ve yardımları açıklar mısınız?
5. 2015 yılında Rusya ile yaşanan uçak krizi ve bu yıl yaşanan Rusya-Ukrayna çatışmasının getirdiği tecrübeler ışığında hedef turist yelpazemizin genişletilmesi yönünde herhangi bir adım atılacak mıdır? Önümüzdeki yıllarda turistlere daha fazla altenatif sunan ve bütün dünyadan ziyaretçi kabul eden bir turizm yapısı kurulması düşünülmekte midir?